Még az év vége előtt kezdhetik oltani a Honvéd kórház dolgozóit

Még az év vége előtt kezdhetik oltani a Honvéd kórház dolgozóit

A 2020. november 20-án, a Biontech német biotechnológiai gyógyszercég által közreadott, dátum nélküli képen egy ampulla BNT162b2 elnevezésű, az új típusú koronavírus ellen védelmet nyújtó vakcinát tart a kezében egy ember a németországi Mainzban (Fotó: MTI/Biontech SE/EPA)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A 444.hu értesülései szerint a Honvédkórházban dolgozóknak körlevelet küldtek, amelyben azt írták, hogy nemsokára elérhető lesz a Pfizer-es COVID-védőoltás, ezért már most jelentkezzenek azok, akik beadatnák maguknak.

A körlevélben még azt is írják – folytatja a portál –, hogy a vakcina a tervek szerint december 28-án kapja meg az európai engedélyt, így 30-án már érkezik is oltóanyag a Honvédkórházba. Az oltás egyébként önkéntes és ingyenes lesz. 

A cikkben hozzáteszik, hogy egyelőre nincs információjuk a többi kórházról, de szinte biztos, hogy nemcsak a Honvédkórházba érkezik oltóanyag.

A magyar oltási terv részletei egyelőre nem ismertek, csak annyit lehet tudni, hogy idén kisebb mennyiségű oltóanyag érkezik, és ebből az egészségügyi dolgozókat oltják először. 

A Pfizer/BioNTech vakcinák esetében külön nehézséget okoz, hogy mínusz 70 fokon szállítják azokat. Ezt a körlevélben is megemlítik, valamint azt, hogy kiolvasztás után egy tálcából 795 főt lehet beoltani. Éppen azért várják már most a jelentkezéseket, hogy tervezhető legyen az oltás, és ne pazarolják a már kiolvaszott és nem beadott hatóanyagokat. 

A Pfizer/BioNTech vakcinát kétszer kell beadatni, az első is ad már valamennyi védelmet 12 nap után, de a 21. nap után beadott második oltás további 7 napon túl már 95 százalékos hatékonyságú.