„Megfélemlítő”, az „egyház elleni támadásnak” tartja Iványi Gábor egyháza a NAV hétfői akcióját

„Megfélemlítő”, az „egyház elleni támadásnak” tartja Iványi Gábor egyháza a NAV hétfői akcióját

Iványi Gábor és a NAV (Fotó: Gulyás Balázs / Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ha a magyar állam fizet az Iványi Gábor által vezetett Magyarországi Evangéliumi Testvérközösségnek (MET), akkor ők is kifizetik az adóhatóságnak a tartozásukat – ezt közölték a hétfői NAV razzia másnapján.

A MET azt írta, hogy hétfőn a NAV „fegyveres bűnügyi különítménye” „bűnügyi helyszínné” nyilvánította a fővárosi, Dankó utcai ingatlanjaikat, az irodaajtókat feltörve mintegy 30 zsákba gyűjtötték az irataikat és számítógépeiket. Végül az egyház elnöke által vezetett tiltakozók és sajtómunkások sürgetésére az ott lévő egyenruhások átnyújtottak egy „határozatot” és egy „jegyzőkönyvet”, melyben – a MET megfogalmazása szerint – csupán általánosságokban említették, hogy az eljáráshoz joguk volt.

Lapunk is beszámolt róla, hogy az adóhivatal állítása szerint azért tartottak házkutatást az Oltalom Karitatív Egyesület Dankó utcai székházában, mert a szervezet a gyanú szerint a dolgozóktól 2015 és 2019 között rendszeresen levonta a járulékot, de azt nem fizette be.  A gyanú szerint csaknem 1300 alkalmazottat érint mindez és 3 milliárd forintról van szó.

A testvérközösség a közleményben ugyanakkor vitatja ezt a hatósági állítást. – A NAV kiadott közleményében hárommilliárd forint be nem fizetett adóról beszél. A magyar állam velünk szemben ennek a négyszeresét halmozta fel. A jogszerű teljesítést követően ebből azonnal rendezzük hátralékainkat. Ez a helyzet nem is állna fenn, ha a magyar állam politikai megfontolásokból nem kezdte volna el sanyargatni a MET-et – közölték. Felidézték, hogy egy korábbi strasbourgi döntés ellenére az állam csak 2017 előttre fizetett nekik, a későbbi évekre viszont változatlanul nem volt hajlandó az általuk elvégzett, az államtól átvállalt közfeladatokra a kiegészítő támogatást megadni.

Meggyőződésük, hogy a 2022-es választási kampány időszakára időzített eljárás politikai üzenet, és a kormány megfélemlítési taktikája.

Egyúttal az egyház elleni támadásnak is tekintik a történteket. Szerintük a magyar kormány az egyházi törvény csűrés-csavarásával egy olyan jogszabályt kreált, mellyel az Alkotmánybíróság döntése szerint is alkotmánysértő módon megvonta státuszát, évtizedes huzavona után pedig egyesületi kategóriába lökte őket. – Bízunk abban, hogy Magyarország kormányzásában belátható időn belül döntő változás következik be, melynek eredményeként mind a politikai jobb, mind baloldal háborítatlanul, alapvető emberi jogaink csorbítása nélkül, nem az áltörvényesség kiszolgáltatottságában, hanem a valóságnak megfelelő körülmények között végezheti a munkáját – tették hozzá.

Mint kiderült, a hétfői akció idején az intézmény konyhája zavartalanul működött, mintegy 800 adag ételt főzve hajléktalanoknak és iskoláiknak. Működött az orvosi rendelő, a kórház, a szociális iroda, továbbá nappali melegedőik, könyvtáruk, főiskolájuk, lelkészi hivataluk.