Megvannak a vasárnapi köztévé előtti tüntetés felszólalói

Megvannak a vasárnapi köztévé előtti tüntetés felszólalói

Tüntet az ellenzék „orosz kémbank” elleni tüntetésén (Fotó: Magyar Hang/Csécsi László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az orosz propagandát, Oroszországnak a ukrajnai háborúról szóló narratíváját terjeszti a magyar közmédia, ezért Márki-Zay Péter az orosz kémbank előtt tartott március 1-ji demonstráción egy újabb tüntetést hirdetett meg vasárnapra, március 6-án 16 órára az MTVA budapesti, Kunigunda útjai épülete elé. Mint az ellenzék fogalmazott, „miközben Ukrajna hősiesen harcol az orosz agresszióval és túlerővel szemben, miközben a nyugati világ kormányai szolidaritásukat fejezik ki ki az ukrán néppel, a magyar közmédia háborús propagandát folytat Oroszország mellett”.

A tüntetés elnevezése „Putyin, takarodj a köztévénkből!”, és nemrég nyilvánosak lettek a felszólalók nevei is. Az ellenzék hagyományaihoz híven megint rengetegen felszólalnak: Hadházy Ákos, Szabó Tímea (Párbeszéd), Brenner Koloman (Jobbik), Varju László (DK), Ujhelyi István (MSZP) és Kanász-Nagy Máté (LMP) is beszédet mond. A rendezvény fő szónoka az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter lesz.

Lapunk is azt tapasztalta, hogy a közmédia a Fidesz új, hivatalos, békepárti elbeszélésével ellentétben továbbra is az orosz álláspontot és szóhasználatot követi. Például kedden a közrádió egyik adásának műsorvezetője az oroszok megnevezését használva „különleges katonai műveletet” emlegetett, megkérdőjelezte, hogy az oroszok előrenyomulása „inváziónak” nevezhető-e, az ukránok és Zelenszkij elnök felelősségét firtatta, aki szerinte belesodorta országát a háborúba.