Mekkora bajt jelez, hogy változtatnak az oltási stratégián?

Mekkora bajt jelez, hogy változtatnak az oltási stratégián?

Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Változik az oltási stratégia – jelentette be pénteken Müller Cecília országos tiszti főorvos. Immár nem raktározzák el a potenciális második vakcinát – hiszen mind az öt aktuálisan alkalmazott vakcina esetében két adagot kell beadni a teljes védettséghez –, hanem igyekeznek minél több embert beoltani. Ennek érdekében felpörgetik az oltási programot – tette hozzá. Erre szükség is van, hiszen immár közel egymillió vakcina áll rendelkezésre, ám egyelőre alig több mint félmillió ember kapta meg legalább az első adagot. Hiába oltanak szerda óta immár a kínai Sinopharm vakcinájával is, csütörtökön mindössze 13 ezer embernek sikerült beadni valamelyik védőoltást.

A kormány kommunikációs stratégiája januári eleje óta rendkívül egyszerűnek tűnt: Brüsszel hibája miatt kevés vakcina érkezik az Európai Unióból, ezért bár a magyar egészségügy felkészült az oltási programra, az oltóanyagok hiányának köszönhetően nem sikerül felpörgetni azt. Emiatt kezdett tárgyalásokba a kormány más gyártókkal is, ma pedig már a Szputnyik V nevű orosz, valamint a Sinopharm kínai vakcinájával is oltanak itthon.

Minden egyes „keleti” szállítmányt hatalmas reklámkampány kísér, a nyugatról érkező Pfizer, Moderna és AstraZeneca vakcinák körül jóval kisebb a felhajtás. Talán ezért sem egyértelmű, hogy egyelőre lényegesen több oltóanyag érkezett az EU-ból, mint Oroszországból és Kínából összesen. Előbbi háromból eddig közel 600 ezer ember beoltására elegendő jött, míg az utóbbiak szállítmányából nagyjából 350 ezer ember kaphatná meg az oltást.

Ez ugyanakkor csak az eddigi oltási stratégia alapján számolandó, hiszen eddig két vakcinát számoltak egy emberre, és ehhez az elmúlt két hónapban ragaszkodott az operatív törzs. A Müller Cecília által bejelentett stratégiaváltás azt jelzi, hogy a járványhelyzet drasztikus romlására készül a kormány, hiszen feladják a vakcinák jelentette teljes védelmet, és a kármentésre helyezik a hangsúlyt. Vagyis az első adag által biztosított 50-70 százalékos – Müller Cecília említette ezt az arányt, de adatokkal nem támasztotta alá – védettségre bízzák az országot.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteki rádióinterjújában úgy fogalmazott, hogy a helyzet drámaian romlik, így emelt szintű készültséget kellett elrendelnie a kórházakban, és további korlátozásokat is kilátásba helyezett. Nem véletlen az óvatosság, hiszen a brit mellett immár az annál is veszélyesebbnek tartott dél-afrikai mutáció is megjelent Magyarországon, ami a megbetegedések számának jelentős növekedését eredményezheti a következő napokban.

A miniszterelnök jóslata szerint a járvány legnehezebb két hete áll előttünk. Azt követően jutott erre a következtetésre, hogy „járványmatematikusokkal” beszélt, akik szerint a helyzet jelentősen romolhat a következő napokban. Ha ez igaz, és a harmadik hullám valóban túlnő a másodikon, akkor a következő két hétben akár 150 ezer új megbetegedést is regisztrálhatnak, vagyis naponta akár 10 fertőzött is lehet – a hivatalos statisztikában természetesen, a valóságban ennél akár 6-7-szer több lehet az új megbetegedések száma.

Jelenleg 86 488 az aktív fertőzöttek száma, a korábbi csúcs 200 ezer közelében volt, míg a kórházban ápolt, illetve a lélegeztetőgépen lévő betegek számát tekintve a 8 045, illetve 674 volt a tragikus rekord, ezeket szárnyalhatja túl a harmadik hullám a miniszterelnök szerint. Jelenleg 5 027 embert kezelnek kórházban, és közülük 451-en szorulnak lélegeztetőgépre.

Müller Cecília az operatív törzs pénteki „tájékoztatóján” figyelmeztetett, hogy egyre nő a kórházakra nehezedő nyomás, így mindenki oltassa be magát, ezzel is segítve a védekezést. Erre kérte a lakosságot Orbán Viktor is. Ennek fényében meglepő fejlemény, hogy a Telex számításai szerint a kormány nem hívta le az összes elérhető vakcinát az EU rendeléseiből.

A lap arról írt, hogy bár 3,5 millió Moderna vakcinára jogosult Magyarország, és nyugodt szívvel lehetett volna ennyit rendelni, ennek csak a felét, 1,74 millió adag oltóanyagot hívott le a kormány a rendelkezésre álló keretből. Sőt, az Európai Bizottság és a gyártó között született újabb szerződés csaknem megduplázza a megrendelt oltóanyag mennyiségét. Már január 21-én érdeklődtek az ellentmondás kapcsán az operatív törzsnél, választ azonban azóta sem kaptak.

Karácsony Gergely főpolgármester az ellenzéki párok részvételével alakult Covid 2021 vizsgálóbizottság pénteki ülésén a Moderna vakcina rendelése körüli anomáliára utalva úgy fogalmazott, hogy a kormány nem kéri a nyugati vakcinát, adják oda a fővárosnak, a kerületek majd megoldják a dolgot.

Orbán Viktor és Müller Cecília az elmúlt napokban többször kijelentették, hogy húsvétra mindenki megkaphatja legalább az első oltást azok közül, akik regisztráltak a vakcinára. Eddig összesen nagyjából 2,5 millió ember regisztrált, ami azt jelentené, hogy bő egy hónap alatt – április 4-ig – kétmillió embert kellene beoltaniuk, hiszen eddig két hónap alatt összesen kicsivel több, mint 500 ezren kapták meg legalább az első adagot a védőoltásból.

Tekintettel arra, hogy az elmúlt egy hétben összesen 130 ezer ember kapta meg az első dózist, és bár szerda óta már a kínai vakcinát is alkalmazzák, csütörtökön is mindössze 13 ezer embert oltottak be, ambiciózusnak tűnik a vállalás. A húsvéti ígéret betartásához ugyanis naponta átlagosan közel 55 ezer embert kellene beoltani.

A sikerhez ráadásul arra is szükség van, hogy minden ígért vakcina beérkezzen. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken bejelentette, hogy az eddigi 550 ezer mellé újabb 500 ezer kínai oltóanyag érkezik márciusban. És további szállítmányok várhatók az orosz vakcinából is. Vagyis a vakcina elvben nem lesz akadály, most már csak a kormány oltási tervén múlik, mikor indulhat az óvatos nyitás.