Operatív törzs: Magyarországon is megjelent a dél-afrikai vírusmutáció

Operatív törzs: Magyarországon is megjelent a dél-afrikai vírusmutáció

A Kormány.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 7-én (Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kiss Róbert rendőr alezredes az operatív törzs pénteki „tájékoztatóján” elmondta, hogy Orbán Viktor bejelentését követően az operatív törzs megkezdte a beutazási szabályok felülvizsgálatát. Hozzátette, egy magánszemély február 28-ra gyűlést szervez, ez pedig a jelenlegi védekezés jelenlegi szabályai szerint tilos. Nem nevezte meg ugyan, de a „magánszemély” a korábban többször is a vírus hatásainak relativizálása miatt megvádolt Gődény Görgyöt takarja feltehetően, aki a Facebookon hívja a fiatalokat a Hősök terére tüntetni a „normális élet” nevében.

Müller Cecília országos tiszti főorvos elmondta, roppant nehéz helyzetben van a világ, Európa és Magyarország is, a harmadik hullám felszálló szakasza nagyon meglódult, exponenciálisan növekednek a számok, feltehetően a mutáns vírusok miatt, ami 70 százalékkal fertőzőbb. – Rendkívül fontos, hogy az elkövetkező időszakban tartsuk be az eddigi szabályokat, ne lankadjon a figyelem – fogalmazott.

Elmondta, 4 668 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 419 182  főre nőtt hazánkban a járvány kezdete óta beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 123 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 14 795 főre emelkedett. 86 488 aktív fertőzöttről tudni jelenleg – ez derül ki a járvánnyal kapcsolatos tájékoztatásra létrehozott kormányzati oldalról. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 317 899-en vannak már túl a betegségen. Eddig 521 283 ember kapott oltást, közülük 240 622-en már a másodikat is.

– Figyeljünk oda a közösségünkre, és emlékezzünk vissza a tavaszi szabályokra – hangsúlyozta. – Megnőtt a kórházakra nehezedő terhelés, egyre többen kerülnek kórházba, ezt az erőteljes növekedést le kell törni, ezért mindannyiunknak tenni kell. Akit megkeresnek az oltással, az oltassa be magát – kérte a tiszti főorvos.

Müller Cecília elmondta, 74 400 AstraZeneca és 40 800 Moderna vakcina érkezett az elmúlt napokban. De folyamatosan érkeznek kínai vakcinák is, akiket szerencsére az emberek elfogadnak, ez a háziorvosoknak köszönhető – hangsúlyozta a tiszti főorvos. – Változtatnak az oltási stratégián, ami azt jelenti, hogy minél több embernek adják be az első adag vakcinát, hiszen már az is komoly védettséget biztosít – fogalmazott.

– Magyarországon is megjelent a dél-afrikai mutáció, egy korábban Zambiában járt ember hozhatta haza a vírust – árulta el Müller Cecília. Hozzátette, a brazil és a dél-afrikai mutáció ellenállóbb, mint a többi variáns, így előfordulhat, hogy a betegségen már átesettek újra megfertőződhetnek.

– Február 25-ig az Nemzeti Népegészségügyi Központ laborjaiban 418 főnél mutatták ki a brit mutánst, 34 főnél pedig egyéb variánsokat, amelyek azonban nem jelentenek veszélyt, nem úgy a cseh mutáns, amely 9 fő esetében jelent meg itthon. Ezekből a behurcolt esetekből pillanatok alatt közösségi fertőzés alakulhat ki. A brit mutáns hosszabb betegséget eredményez, nagyobb fáradtságot eredményez, mint a korábbi vírusok, és tovább tart a vírus ürítése is, vagyis hosszabban fertőz. De a jelenlegi védőoltások hatásosak ellene – árulta el Müller Cecília.

– A védőoltás az egyetlen megoldás, ezért felgyorsítják az oltási programot, így húsvétig mindenki megkaphatja a vakcinát, aki regisztrált – ígérte meg újra az országos tiszti főorvos.

Újságírói kérdésre Müller Cecília elmondta, több fiatalt érint immár a fejlődés, mint korábban. Elárulta azt is, hogy az AstraZeneca kapcsán is módosítanak az alkalmazáson, vagyis már más korcsoportok is megkaphatják majd az oltást.