Mellár Tamás: A Jobbiknak eltűntek a szavazói, ki kellett volna hagyni az együttműködésből

Mellár Tamás: A Jobbiknak eltűntek a szavazói, ki kellett volna hagyni az együttműködésből

Mellár Tamás (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem lefutott még Baranya megye 1-es számú választókerületében a választás. Itt ugyanis mindössze 255 szavazattal vezet az ellenzéki szövetség által jelölt Mellár Tamás a Fidesz-jelölt Kővári Jánossal szemben (Mellárnak jelenleg 20 926; míg Kővárinak 20 671 voksa van, a feldolgozottság: 98,88 százalék). A választókerületben néhány száz szavazatot még ezt követően fognak megszámolni, így elvileg nem kizárt az eredmény megfordulása.

Mellár Tamás – aki négy éve függetlenként nyert, majd a Párbeszéd frakciójába ült be, de továbbra sem tagja egyetlen pártnak sem – lapunk érdeklődésére azt mondta, nem számít fordulatra. Sőt, azt várja, hogy nőni fog a kettejük közötti különbség. Kérdésünkre ugyanakkor nem rejtette véka alá, hogy meglepetésként érte, hogy ilyen kicsi a különbség. Szavai szerint előzetesen legalább 500-800 szavazatkülönbségre számított. Mellár Tamás úgy fogalmazott, hogy kalkulált a Jobbik szavazóival is, ám ők az eredmények alapján valószínűleg a Mi Hazánk jelöltjére, Varga Tamásra adhatták a szavazatukat. Hozzátette, százalékosan jobb az eredménye, mint négy éve.

Érdemes kitérni rá, hogy a Mi Hazánk színeiben indult Varga Tamás 2657 szavazatot (5,47 százalék) kapott. Állított jelöltet a választókerületben a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is Nagy Richárd személyében, aki 1974 szavazattal (4,06 százalék) a negyedik helyen futott be. Elindult továbbá a pécsi alpolgármesteri tisztségéből visszahívott, akkor még DK-s támogatású Bognár Szilva is. A független jelölt 1478 szavazatot kapott, ez a voksok 3,04 százalékát jelenti.

Felvetettük Mellár Tamásnak azt is, hogy átveszi-e a mandátumát, ha ő nyer a választókerületben. Azt felelte, a mandátumhoz jutott ellenzéki képviselők nem tehetik meg, hogy nem veszik fel az elnyert mandátumokat. – Az én esetemben 21 ezer ember szavazott nekem bizalmat. Van feléjük elszámolásom, felelősségem. Még akkor is, ha sok esetben szélmalomharc várna rám, és ilyen Fidesz-többséggel szemben nyilvánvalóan nem lesz beleszólási lehetőség a törvényhozásba. Még azokat a lehetőségeket is elveszítené az ellenzék, amit az Országgyűlés fóruma biztosít. Ne legyenek illúziói senkinek: ha az ellenzéki képviselők nem veszik fel a mandátumaikat, akkor gyakorlatilag egypártrendszer alakul ki – jelentette ki. (A Mi Hazánk Mozgalom hét parlamenti mandátumot szerzett, amelynek elnökhelyettese, Dúró Dóra nem zárta ki, hogy bizonyos ügyekben együttműködnének a Fidesz-KDNP-vel.)

Mellár Tamás a szembenézésről azt mondta, hogy az ellenzéki szövetség és Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt is követett el hibákat. A kormányfőjelöltnél különösen a kampány elején látta a hibákat, „nem jól kommunikált”, ezt kihasználta a Fidesz, így sokkal rosszabb kép alakult ki róla, mint amilyen valójában.

Utólag, már az eredmény ismeretében stratégiai hibának látja a Jobbik bevételét az együttműködésbe. Úgy fogalmazott, hogy eltűntek a szavazói, ki kellett volna hagyni a pártot az együttműködésből. Az okok között látja továbbá azt is, hogy a Fidesz 2018-hoz képest sokkal erőteljesebben tudta uralni az átlagembert elérő médiát, az állami csatornákat, megyei lapokat. Felhívta továbbá a figyelmet arra is, hogy 12 év alatt nagyon megerősödött a Fidesz által kialakított függési rendszer. Ez az egész társadalmon végigvonul, és a leginkább a szegény emberek vannak ennek kitéve – húzta alá.

Arra a felvetésre, hogy szerinte van-e értelme az ellenzéknek az évekkel ezelőtt megkezdett együttműködést folytatnia, azt felelte: ha az ellenzék komolyan akarja venni magát, akkor teljes mértékben újra kell szerveznie magát. – A hatpárti megosztottságnak ellene vagyok, mert itt olyan kis pártocskák is vannak, amelyek nem képesek hatékony politizálást folytatni. Az az embernek a benyomása, hogy ezekre a pártokra csak azért van szükség, hogy legyenek újabb pártvezetők és pártfunkciók, és állami támogatást kaphassanak – fogalmazott.

Közbevetésünkre, hogy ez a megállapítása a Párbeszédre is vonatkozik-e – amelynek frakciójába beült az előző ciklusban, és ahol folytatná a következőben is –, azt felelte: nem kíván nevesíteni egyetlen pártot sem.

– Szerintem két pártra lenne szükség Magyarországon: egy jobb- és egy baloldalira. Ezekhez kapcsolódhatnának alegységek, amelyek különböző rétegeket, társadalmi csoportokat képviselhetnének. Hasonlóan ahhoz, ahogyan annak idején az MDF felépült. Amíg az ellenzék nem kerít sort a szerkezeti megújításra, és nem tudják a megélhetési politikusokat kiszorítani a soraiból, addig a jelenlegi helyzet fog fennmaradni. Pedig a helyzet ma nagyon nehéz, enélkül lehetetlennek látszik a fideszes rendszer feltörése – jelentette ki.

Választási percről percre közvetítésünket itt olvashatja!