Menyasszonytáncot ne, legfeljebb maszkban – így tartsunk esküvőt korona idején

Menyasszonytáncot ne, legfeljebb maszkban – így tartsunk esküvőt korona idején

Esküvő (Fotó: Jeremy Wong Weddings / Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kézfogás, érintések, pacsi, puszi – ezeket mind kerülni kellene a mostanában megtartott esküvőkön a koronavírus miatt Nemzeti Népegészségügy Központ (NNK) által hétfőn kiadott eljárásrend szerint, amit a Magyar Hang vett észre.

Az NNK hangsúlyozta: az egyik legfontosabb ilyenkor, hogy kizárólag egészséges, tüneteket nem mutató, magát egészségesnek érző személyek vegyenek részt az esküvőn, lakodalmon.

Mint írták, miután kerülni kell a zárt helyeken kialakuló zsúfoltságot, így célszerű az esküvő megrendezésekor olyan méretű helyszín választása, ahol betartható a résztvevők közti mintegy 1,5 méteres védőtávolság. Ha utóbbi nem megoldható, az időjárás függvényében javasolt szabadtéri esküvő tartása.

Fontos az is, hogy lehetőleg több bejárata legyen a helyszínnek – ezzel csökkentve a zsúfoltságot. Szintén utóbbi elkerülése érdekében azt ajánlják, a welcome drink-et ne a beérkezéskor szolgálják ki, hanem az ülőhelyekre készítsék ki. Ugyancsak fontos, hogy legyen gyakori a szellőztetés, és az lehetőleg természetes módon, vagyis az ablakok nyitásával történjen meg.

Az NNK-nak az ültetéshez is vannak javaslatai: az asztaltársaságok lehetőleg minimum másfél méterre üljenek egymástól, és egy asztalnál lehetőleg ugyanazon család tagjai legyenek, vagyis kerüljük el azt, hogy távolról érkező rokonokat ültetünk össze.

Ezentúl több más szabályra is oda kellene figyelni a lagzizóknak:

– Az ifjú párnak és az örömszülőknek történő gratulációnál is kerülni kéne a puszit, a kézfogást. Amennyiben ez nem megoldható, akkor az ifjú pár és az örömszülők viseljenek kesztyűt, melyet a gratuláció végén levesznek.

– Nem javasolt a „menyasszonytánc” megtartása, melynek során a menyasszonnyal az egybegyűltek jelentős része táncol. Ha ezt mégis megtartják, javasolják tánc közben a táncolók maszkviselését és a menyasszony részéről kesztyű viselését is. Ugyanakkor utóbbival kapcsolatban az NNK megjegyzi: természetesen ez a közvetlen, szoros családtagokra nem vonatkozik.

– Kerüljék el a lagzizók lehetőleg azokat a játékokat is melynek során például többen isznak ugyanabból a pohárból, egyéb tárgyból, például a menyasszony cipőjéből.

Az NNK egyébként több más rendezvénytípus esetére is kiadott ajánlásokat, például az egyéb rendezvényekre vonatkozó itt, a konferenciákra vonatkozó pedig itt olvasható.