Merkely: Senki nem tudhatja biztosan, mikor lesz tömeges koronavírus-oltás

Merkely: Senki nem tudhatja biztosan, mikor lesz tömeges koronavírus-oltás

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora beszél az egyetem vezetésével májusban végzett H-UNCOVER országos reprezentatív koronavírus-szűrés (COVID-19) végleges eredményéről tartott sajtótájékoztatón a Semmelweis Egyetemen 2020. július 1-jén. MTI/Kovács Tamás

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Senki nem tudhatja ma biztosan, mikor válhat tömegesen elérhetővé a vakcina – mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora Magyar Hírlapnak. Az első szervezett oltások viszont már decemberben megtörténhetnek szerinte Európában, ami jelentősen csökkentheti a halálozást.

Merkely Béla a nemzetközi irodalomban fellelhető információk és nemzetközi kísérletekben részt vevő orvoskollégáitól kapott tájékoztatások alapján úgy véli, hogy akár több vakcina hármas fázisú vizsgálata is lezárulhat november környékén, és mivel már beadták az engedélyeztetési kérvényeket az európai és amerikai hatóságokhoz, akár már decemberben is megtörténhetnek az első szervezett oltások Európában.

„Európában sok száz millióan vagyunk, ami hatalmas logisztikai kihívást jelent majd. Az európai egészségügyi szakértők egyetértenek abban, hogy az első helyen a covidos ellátásban részt vevő egészségügyi dolgozókat és az idős, hatvanöt év feletti, adott esetben társbetegséggel rendelkezők körét szükséges oltani. Az idősek körében alkalmazott széles körű oltásnak köszönhetően jelentősen csökkenthető Covid-pandémia okozta halálozás.” – mondta.

„Nincs elegendő információm arról, hogy mikor lesz akkora mennyiségű oltóanyag, amely alapján teljesen leáll a járvány” – válaszolta arra a kérdésre, mikor válhat tömegesen elérhetővé az oltóanyag. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az oltás előtt érdemes lesz az átfertőzöttséget is vizsgálni, hiszen akinek a szervezete már találkozott a koronavírussal, annál a másodszori fertőzésre való esély gyakorlatilag a nullához közelít. Éppen ezért szerinte a tömeges oltás előtt érdemes lehet egy újabb reprezentatív országos szűrést (H–UNCOVER) végezni annak érdekében, mekkora a lakosságon belül az átfertőzöttség aránya.