Megkérdeztük: miért akkor bontott kordont a Momentum, amikor a miniszterelnök Kínában időzik?

Megkérdeztük: miért akkor bontott kordont a Momentum, amikor a miniszterelnök Kínában időzik?

2023. október 18-án is kordont bontott a Momentum

Fotó: DAVID MALATINSZKY malaphoto.hu / Momentum Mozgalom/Facebook.com

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már tizedik alkalommal bontott kordont a Momentum a Karmelita kolostornál, Orbán Viktor miniszterelnök hivatala előtt. Az ellenzéki párt korábban rendre kormányülések idejére időzítette az akcióit, ezúttal azonban a kormányfő sem tartózkodott hivatalában. Ezeket a napokat ugyanis más kormánytagokkal együtt Kínában tölti az „Egy övezet, egy út” kínai beruházási program csúcstalálkozóján. Ezért voltunk kíváncsiak, hogy miért éppen ezt a napot választotta a Momentum az akcióra.

A kordonbontás rendszerbontás – szögezték le. – Az akció egy üzenet. Ezúttal azzal kapcsolatban, hogy miként szolgáltatja ki a magyar kormány hazánkat a vízzabáló és környezetszennyező kínai akkugyáraknak; hogyan taszítja magyar emberek életet nehéz helyzetbe az Európa-rekorder inflációval és az elhibázott gazdaságpolitikával, az egyre növekvő árakkal úgy, hogy közben Orbán Viktor havi 5 millióra emelte a saját fizetését – áll a tájékoztatásban. Ezért vitték a Karmelita kolostorhoz a Momentum és a párttal együtt mozgó Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő hétpontos követelését.

Mint arról beszámoltunk, a bontás után Gelencsér Ferenc Momentum-elnök, illetve Hadházy Ákos azzal a kéréssel fordult a jelenlévő rendőrökhöz, hogy egy hivatalos iratot szeretnének eljuttatni a miniszterelnöknek. Ám az egyenruhások nem engedték őket be az épületbe arra hivatkozva, hogy nincs bent senki. A képviselők ezért felolvasták a papíron szereplő követeléseiket. Ebben követelték a szabad sajtó visszaállítását, a rendeleti kormányzás felszámolását, az Európai Ügyészséghez való csatlakozást, bérfelzárkóztatást; továbbá – hívta fel rá a figyelmet a párt – a természeti környezet és a jövő generációinak védelmet, fenntartható klíma- és gazdaságpolitikát.

Hozzátették, a Fidesz „hazug kordonjai pont úgy választják el a hatalmat az emberektől, mint ahogyan a hatalom elválasztja az embereket a valóságtól”. Szerintük a kormány félrekezelte a válságot és 20 adóemelést, valamint 50 megszorító intézkedést vezetett be a választások óta. A kordonbontással és akcióinkkal ezekre a problémákra és a Momentum megoldási javaslatára hívjuk fel a figyelmet, ami a Holnap Magyarországa Terv – írták. Egyúttal reményüket fejezték ki, hogy minél többen csatlakoznak majd az akcióikhoz.

Arra a felvetésünkre ugyanakkor nem kaptunk tájékoztatást, hogy látják-e értelmét az újabb kordonbontó akcióknak.