Miután áldozatokat szedve fél Európát letarolta, hozzánk is megérkezett a Ciara viharciklon

Miután áldozatokat szedve fél Európát letarolta, hozzánk is megérkezett a Ciara viharciklon

A viharos szélben leszakadt ponyvát igazítja egy munkás a Budapest-Józsefvárosi Szent József plébániatemplom állványzatán a VIII. kerületi Horváth Mihály téren 2020. február 5-én (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Cikkünket frissítjük!

Viharos széllel érkezett meg hozzánk is az Európa felett tomboló Ciara. Hétfőn reggel Sopron környékén száz km/h-s erősségű légmozgást jelentettek, délelőtt pedig már Zalaegerszeget, Pécset és Dunaújvárost is elérte a viharciklon. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzése szerint hétfő délutánig a délnyugati szelet kísérő lökések az ország nagy részén meghaladhatják a 60-75, a Dunántúlon a 80-90 km/h-t. Délután északnyugatira, nyugatira forduló széllel hidegfront érkezik, helyenként 70-90, az Észak-Dunántúlon pedig 80-100 km/h-s lökésekkel.

Az OMSZ Budapestre, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Veszprém és Zala megyére másodfokú, a többi megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki hétfőre a viharos szél veszélye miatt. A másodfokú riasztást a délutáni órákban vonták vissza.

Hétfő este a front elvonul, így veszít erejéből a szél, ám kedd reggeltől ismét visszatér a ciklon: viharossá fokozódó északnyugati szélre lehet számítani, 65-90 km/h-s, az északi országrészben a magasabban fekvő hegyvidéki területeken 90 km/h-t meghaladó legerősebb lökésekkel.

– Egyelőre jellemzően a Dunántúlon, de már most is sok munkát ad a viharos szél a tűzoltóknak – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes-szóvivője az MTI-vel. Dóka Imre elmondta, mostanáig mintegy 150 riasztást kaptak a viharral összefüggésben. A legtöbb hívást Zala és Somogy megyében kapták. – Jellemzően fakidőlések, leszakadt faágak miatt kérik a tűzoltók segítségét – tette hozzá.

A szélviharnak köszönhetően „felborult” a Balaton, a tó vize kibillent: amíg Keszthelynél több mint fél méterrel csökkent a vízszint, Balatonfűzfőnél csaknem ennyivel nőtt. A sekély medrű tó vizét a délnyugati szél egyszerűen áttolta a keleti oldalra.

A tűzoltókat napközben már több mint háromszázszor riasztották. A legtöbb káreset a Dunántúlon, Somogy és Zala megyében történt, ugyanakkor Fejér, Pest és Veszprém megyét is elértre a vihar. Főként kidőlt fák, leszakadt vezetékek és megrongálódott tetőszerkezetek adnak munkát.

Karácsony Gergely főpolgármester az autósokat és a gyalogosokat is arra kéri, hogy fokozott figyelemmel közlekedjenek – tájékoztatott a Főpolgármesteri Hivatal hétfőn. Kiemelték, az esetleg leszakadó ágak, hulló cserepek miatt körültekintően válasszanak parkolóhelyet. Fokozott óvatosságra van szükségük a mozgásukban korlátozottaknak, az időseknek és a kisgyermekkel közlekedőknek is.

A Ciara a Liszt Ferenc repülőtér életét is feldúlja. – A Nyugat- és Közép-Európa felett végigvonuló viharciklon miatt járattörlések és fennakadások várhatók a mai menetrendben – írta Facebook-oldalán a Budapest Airport. Arra kérnek minden utast, hogy tájékozódjon a járatával kapcsolatban a repülőtérre indulás előtt a reptér honlapján.

Lengyelországban a Ciara miatt több mint 55 ezer háztartás maradt áram nélkül, az erős szél épületeket rongált meg, és közlekedési fennakadásokat okozott – közölte hétfő reggel a lengyel kormány biztonsági központja (RCB). Hétfő délelőtt a lengyel közszolgálati hírtelevízió közölte: a Bukowina Tatrzanska hegyi síközpontban négy emberre ráborult egy síkölcsönző viharos szél által letépett tetőzete. A balesetben ketten – egy nő és egy kislány – meghaltak, egy sérült asszonyt kórházba vittek, egy férfi könnyebb sérüléseket szenvedett.

A Ciara elsőként a Brit-szigeteket tarolta le. Skóciában 203 km/h-s széllökéseket is mértek, de máshol is súlyos károkat okozott a vihar. Fákat csavart ki, vezetékeket szakított le, épületeket rongált meg, és csaknem 20 ezer ember maradt áram nélkül. A Daily Mail jelentése szerint a viharban életét vesztette egy 58 éves férfi, akinek autójára dőlt egy fa. A tomboló szél miatt több repülőjáratot töröltek, és a vasúti közlekedésben is komoly fennakadásokat alakultak ki, amely miatt számos rendezvény, sportesemény is elmaradt, így többek közt lefújták a Manchester City angol bajnoki meccsét is.

Németországból is komoly károkról érkezett jelentés a náluk Sabine néven emlegetett ciklon miatt. A vihar kicsavart fákat, megrongált tetőszerkezeteket, leszakított elektromos vezetékeket hagyott maga után. A vezetékhálózatban keletkezett károk miatt 50 ezer háztartásban nincs áram Bajorországban. A müncheni nemzetközi repülőtér forgalmát határozatlan időre leállították, az 1050 hétfői járatból több mint 420-at töröltek. Münchenben és számos további városban korlátozásokkal működik a közösségi közlekedés. A fennakadások és a vihar jelentette veszélyek miatt tanítási szünetet rendeltek el a bajorországi iskolákban.

Bajorország mellett számos további tartományban is akadozik a vasúti, a közúti és a légi közlekedés. Észak-Rajna-Vesztfália két legnagyobb repülőterén, a düsseldorfi és a köln-bonni repülőtéren például 150 járatot töröltek. A Deutsche Bahn vasúttársaság leállította távolsági járatait. Egyelőre nem tudni, hogy mikor indulhat újra a közlekedés, az érintett szakaszok vizsgálatát hétfő délelőtt kezdték meg.

Több térségben felmentették a tanulókat az iskolalátogatási kötelezettség alól hétfőre. A kidőlő fák, lehulló tetőcserepek sérüléseket is okoztak, legalább két embert súlyos állapotban szállítottak kórházba. Azonban a vihar a vártnál kisebb anyagi károkat okozott.