MOK: a törvénytervezet orvosi bértáblával kapcsolatos része így nem fogadható el

MOK: a törvénytervezet orvosi bértáblával kapcsolatos része így nem fogadható el

Orvosok és ápolók védőfelszerelésben a János kórházban (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Közzétette észrevételeit a Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter által hétfőn előterjesztett, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényjavaslattal kapcsolatban a Magyar Orvosi Kamara elnöksége. A hétfő délutáni állásfoglalásában a MOK azt írja, az idő rövidsége miatt csak részlegesen tudták áttanulmányozni a tervezetet, amelynek a „bértáblával kapcsolatos része számunkra így nem fogadható el”. Mint megjegyzik, „egyrészt elfogadhatatlan problémát jelent a lefelé való differenciálás lehetősége, másrészt a bértábla nem kezeli a képesítésbeli különbségeket.”

Hozzáteszik: a MOK egyetért a differenciálás lehetőségével, de miután Orbán Viktor miniszterelnök a kamara bértábláját, mint alapbért fogadta el, az ettől való lefelé eltérítés az ellentétes a megegyezéssel. „Ha az Emmi a 40 százalékos eltérítési sávhoz ragaszkodik, akkor a MOK által elfogadott bértáblát 20 százalékkal meg kell emelni” – olvasható a kamara állásfoglalásában.

– A másodállás vállalásának korlátozásának szükségességét elfogadjuk, de ennek feltételeit, kritériumait kormányrendeletben kell rögzíteni, hogy ne az elbíráló egyedi megítélésén alapuljon a döntés – írták véleményükben.

A hatálybalépéssel kapcsolatban pedig megjegyezték: „Kérdés, hogy 2020. november 18-ig elkészülnek-e a végrehajtási rendeletek, és felkészíthetők-e a végrehajtásra az ellátórendszer szereplői.”

A teljes állásfoglalás pdf-dokumentumát ide kattintva tudják végigolvasni.