Müller Cecília: 24 éves a legfiatalabb tegnapi áldozat

Müller Cecília: 24 éves a legfiatalabb tegnapi áldozat

A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 22-én (Fotó: MTI/Botár Gergely/kormany.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Müller Cecília országos tiszti főorvos szerint bizonyos stabilitást mutatnak a járványügyi adatok, és minden számadatot tekintve javulást észlelnek. 870 fővel emelkedett 24 óra alatt a beazonosított új fertőzöttek száma, és ebben elmondása szerint már a pedagógusok tesztelése során talált fertőzöttek is benne vannak.

103 beteg hunyt el az elmúlt 24 órában, köztük egy 24 éves páciens, aki szív-és érrendszeri megbetegedésben szenvedett. A tiszti főorvos megemlékezett arról is: ma egy éve jelentették be a kínai hatóságok, hogy új típusú koronavírus ütötte fel a fejét. Kiss Róbert bejelentette: ma éjféltől ismét leszállhatnak az Egyesült Királyságból érkező gépek Magyarországon.

143 ezer 65 főt tartanak nyilván aktív koronavírus-fertőzöttként, 5760 fertőzöttet ápolnak kórházban, és 400 alá süllyedt a lélegeztetésre szorulók száma, 394-en vannak lélegeztetőgépen – hangzott el az Operatív Törzs tájékoztatóján. Müller Cecília országos tiszti főorvos szerint javulást észlelnek a számokban, és bizonyos stabilitást mutatnak a járványügyi adatok. Az elmúlt 24 órában még így is 103 személy hunyt el koronavírus-fertőzés következtében, a legfiatalabb 24 éves, a legidősebb 101 éves, mindketten szív-és érrendszeri megbetegedésben szenvedtek.

Kiss Róbert alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője bejelentette: ma éjféltől ismét leszállhatnak az Egyesült Királyságból érkező gépek Magyarországon, mivel a korlátozás már nem indokolt. A külföldről érkezőknek továbbra is hatósági karanténba kell vonulnia, és a többi, koronavírus-járvány megfékezését szolgáló korlátozás is változatlan, ezek fenntartásáról vagy módosítsáról elmondása szerint hamarosan dönthet a kormány.

Müller Cecíla azt is elmondta: több mint 15 ezer egészségügyi dolgozó kapott már védőoltást. – Tudjuk, hogy a védőoltás egyrészt megóvhat minket a fertőzéstől, illetve, bár semmilyen védőoltás nem ad száz százalékos védelmet, a betegség súlyos lefolyásától, szövődményeitől illetve a halálos végkimeneteltől mindenképpen megvéd bennünket – mondta a tiszti főorvos.

Beszélt arról is: a ma reggeli vakcinaszállítmánnyal újabb 39 ezer fő beoltására elegendő Pfizer-vakcina érkezett, eddig összesen 78575 fő oltására elegendő vakcinát kapott az ország. Ezeket a 25 oltópontra szállították ki. Hogy az egészségügyi dolgozóknak ne kelljen sokat utazni, a városi kórházakba is juttatnak oltóanyagot, így a saját dolgozóik oltását el tudják végezni az intézmények.

Müller Cecília mindenkit arra biztatott, hogy éljen az oltás lehetőségével, a gördülékeny lebonyolítás érdekében olvassa el a lakossági tájékoztatót és ha teheti, nyomtassa ki a beleegyezési nyilatkozatot. Az olthatóságról elmondása szerint az oltó orvos dönt. Aki akut lázas betegségben szenved, az oltási időpontot le kell mondania, egyéb különös előírás nincs. Az első oltást követő 21. napon kapják meg az oltottak a második adag vakcinát, ezt követően egy héttel válik teljessé a védettség. Megemlékezett arról is: ma egy éve jelentették be a kínai hatóságok, hogy új típusú koronavírus ütötte fel a fejét.

A tiszti főorvos elmondása szerint készülnek a bentlakásos szociális intézményekben is oltani, és ha azt látják, hogy az egészségügyi dolgozók igényeit ki tudják elégíteni, akkor az ő oltásukkal párhuzamosan már a szociális intézményekbe is juttatnak védőoltást. – Ezekben az intézményekben magas kockázatú emberek laknak, és az ápolók is magas kockázatnak vannak kitéve. Fontos, hogy itt is minél hamarabb megkezdjük a védőoltások beadását, a tervek szerint helyben, oltócsoportok és az intézményi orvosok segítségével, hiszen az idős emberek nehezen mozognak – mondta a tiszti főorvos. 

Müller Cecília szerint flottul zajlik a védőoltások beadása az egészségügyi dolgozóknak, és megnyílt az oltakozási lehetőség valamennyi egészségügyi dolgozó számára, a járóbeteg ellátásban és alapellátásban dolgozók számára is. Nem mindenkinek olyan jók a tapasztalatai, mint a tiszti főorvosnak: Novák Hunor gyeremkorvos éppen kedden írt közösségi oldalán arról, milyen nehézségekkel szembesült, amikor oltási időponthoz próbált jutni: az oltópontok nagy része elérhetetlen volt telefonon, az online jelentkezés pedig még nem üzemelt.