Müller Cecília: A járványmatematikusok modelljei szerint is még egy-két nehéz hétnek nézünk elébe

Müller Cecília: A járványmatematikusok modelljei szerint is még egy-két nehéz hétnek nézünk elébe

Müller Cecília országos tiszti főorvos (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Látjuk a járványügyi adatokból, hogy minden nap sajnos csúcsokat döntögetünk – mondta el Müller Cecília országos tiszti főorvos csütörtökön az operatív törzs sajtótájékoztatóján. Hangsúlyozta, Magyarországon a az itteni tesztek háromféle antigént is ki tudnak mutatni, míg számos országban csak egyre képesek. Ez azt jelenti, egyelőre az itthon terjedő vírustörzsek bármelyikét ki tudjuk mutatni.

Müller felhívta a figyelmet: miután a brit mutáns a domináns, rendkívüli mértékben nőhet a fertőzöttek száma, nagyon fontos betartani a higiénés szabályokat. Amennyiben nincsen dolga a lakosságnak, azt kéri, az emberek ne azonnal intézzék ügyeiket, hanem halasszák el, mert nehéz hetek állnak előttünk. – A járványmatematikusok modelljei szerint is még egy-két nehéz hétnek nézünk elébe – mondta hozzátéve, a szennyvíz vizsgálatok adatai is mutatják, nőni fog a fertőzöttek száma. – Messze nincs itt a nyitás ideje – hangsúlyozta.

Azt ajánlotta, ahol lehet, az otthoni munkavégzést részesítsék előnyben, a szükségtelen találkozásokat kerüljük el, továbbá fontos a távolságtartás, a higiénés szabályok betartása és a maszkviselés.

Egyebek mellett arra is kitért, csütörtökön 54 ezer adag Moderna-vakcina érkezett, illetve 21 600 adag AstraZeneca jön, igaz, utóbbi a korábban ígért 78 ezer adag helyett. Így a háziorvosoknak csak egy-egy ampulla AstraZeneca vakcinát tudnak majd adni, ez 10 fő beoltására elég. Megjegyezte: hiánycikk az oltóanyag nemcsak Magyarországon, hanem az egész világban. Müller arról is beszélt, szeretne a közeljövőben felhívni az idősebbek figyelmét arra, aki még nem regisztrált, az tegye meg.

Az országos tiszti főorvos azt is fejtegette: „sokan türelmetlenek, fogy az energia, az erő, a tavaszi fáradstág idején egyébként is türelmetlenebbek egymással az emberek”. Aláhúzta: tudja, hogy nagyon nehéz mindenkinek, de türelmet kér az egészségügyi ellátórendszer felé. Azt ajánlotta az embereknek, 1-2 órát sportoljanak naponta a helyzet elviselésére, az egyéni sportolás megengedett szabadtéren, érdemes sétálni is. – Próbájuk meg a gondolatainkat is elterelni, hiszen reggeltől estig a járványról hallunk híreket, és úgy gondolom, hogy ez megterheli a lelkünket – indokolta.

Müller jelezte: zajlik a magyar koronavírus elleni oltóanyag fejlesztése is, a Nemzeti Népegészségügyi Központ a Debreceni Egyetemmel közösen fejleszt, bíznak benne, hogy ez is hatásos lesz legalább annyira, mint a mostani vakcinák. Először a pre-klinikai vizsgálatok fognak lezajlani, ezek állatok beoltását jelentik. Ha ezek megfelelő eredményeket mutatnak, akkor következnek majd a klinikai vizsgálatok.