Müller Cecília: Az indiai vakcina ugyanaz, mint az AstraZenecáé

Müller Cecília: Az indiai vakcina ugyanaz, mint az AstraZenecáé

A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 22-én (Fotó: MTI/Botár Gergely/kormany.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A harmadik hullámban egyre többen fertőződnek meg, illetve kerülnek kórházba, a járvány leküzdéséhez pluszjogosítványokra volt szükség – ismertette Müller Cecília az operatív törzs szerdai tájékoztatóján. A változások az egészségügyi ambuláns ellátórendszert érintik: ahogy arról korábban beszámoltunk, csütörtöktől a kórházak alá rendelik az önkormányzati fenntartású szakrendelőket. A kórházi főigazgatóság szervezi mindezt, a cél a leterheltség csökkentése. De megemlítette az országos tiszti főorvos azt is, hogy most már a háziorvosok is felírhatják a favipiravirt, ami nehezíti a vírus szaporodását.

Eddig ötszáz egészségügyi önkéntes jelentkezett kórházi munkára, ők egészségügyi szakos hallgatók vagy már végzett tanulók.

Pozitív hírként Müller elmondta azt is, hogy a szennyvízben mért koronavírus-koncentráció mindenhol stagnál, sőt, néhány helyen csökkenni is kezdett. A fertőzöttek átlagéletkora most negyvenhat év (ez az összes koronavírus-fertőzöttet jelenti, nem azokat, akiket kórházban ápolnak). A legkevesebb érintett Zala megyében van, itt csak egy százaléknyian koronavírusosak épp.

Felmerült kérdésként, hogy a gyerekek olthatóak lennének-e a jelenlegi vakcinákkal. Müller azt mondta, a mostaniakkal nem, a tesztelés klinikai hármas fázisa továbbra is zajlik Izraelben, illetve az Egyesült Államokban. Bíznak benne, hogy gyerekek számára is elérhető lesz az oltóanyag.

A tiszti főorvos beszélt továbbá a nemrég engedélyezett új vakcinákról. Az indiai oltóanyagról kifejtette, az tulajdonképpen ugyanaz, mint az AstraZenecáé, minimális az eltérés. Az Országos Gyógyszerészeti- és Élelmezés-egészségügyi intézet (OGYÉI) már engedélyt is adott a behozatalára, de hogy mikor, mennyi érkezik, azt még nem lehet tudni. A Janssen-szállítmány eközben április második felében érkezhet Magyarországra. Az újabb kínai és indiai oltóanyag is vektorvakcinának számít.

Müller Cecília arról is beszélt, hogy a járvány mostani, nagyon gyors terjedése miatt úgy döntöttek, hogy megkezdődik a kritikus infrastruktúra dolgozóinak tömeges oltása. Így megkezdik a tömegközlekedést biztosító – részben már beoltott – BKK, a magyar lakosság áramellátását biztosító Paksi Atomerőmű és az MVM, valamint a MÁV és GYSEV kritikus infrastruktúrába tartozó dolgozóinak beoltását is.