NATO-csatlakozás: jövő héten utazik a finnekhez és a svédekhez a magyar parlament delegációja

NATO-csatlakozás: jövő héten utazik a finnekhez és a svédekhez a magyar parlament delegációja

Orbán Viktor miniszterelnök a frakcióvezetők felszólalásaira válaszol az Országgyûlés tavaszi ülésszakának nyitónapján, 2023. február 27-én. Mellette Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. (MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Reagált a Fidesz-frakció arra, hogy szerdán hosszú hónapok után napirendre vették a svéd-finn NATO-csatlakozást a parlamentben.

Közleményükben azt állították: a kormánypártok elkötelezettek a NATO fenntartásában, kibővítésében, megerősítésében. – Ugyanakkor most azok az országok kérnek tőlünk segítséget a csatlakozáshoz, amelyek az elmúlt években számtalan alkalommal sértegették és igaztalanul vádolták a hazánkat. Magyarország több tiszteletet érdemel! – írták. Azzal folytatták: „A finn és svéd NATO-csatlakozáshoz meg fogjuk adni a támogatásunkat, de ezt meg kell előznie a vitarendezésnek, éppen ennek érdekében látogat parlamenti delegáció jövő héten a két országba”.

Magyarország az egyetlen olyan uniós tagország, amely nem ratifikálta a két ország csatlakozását a NATO-hoz. Hazánk jóváhagyása mellett pedig még Törökországé is hiányzik a svéd-finn csatlakozáshoz.

Korábban a Fidesz-frakció vezetője, Kocsis Máté arról beszélt, a kormánypártok kihelyezett frakcióülésén Orbán Viktor miniszterelnök azt kérte a politikusoktól, hogy támogassák az országok NATO-csatlakozását, azonban a frakcióban vita volt a kérdésről, ezért küldenek tárgyalódelegációt a problémás kérdések rendezésére.