Finn-svéd NATO-csatlakozás: Kocsis szerint Orbán azt kérte a Fidesz-frakciótól, támogassák

Finn-svéd NATO-csatlakozás: Kocsis szerint Orbán azt kérte a Fidesz-frakciótól, támogassák

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője (Fotó: Kocsis Máté/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jövő héten az országgyűlés elé kerül a svéd-finn NATO-csatlakozás kérdése. A miniszterelnök támogatta, hogy fogadják el a javaslatot, azonban a frakcióban vita volt a kérdésről, ezért tárgyalódelegációt küldenek a problémás kérdések rendezésére – erről beszélt Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a párt kihelyezett balatonfüredi ülését követően a Telex szerint. A politikus Simicskó Istvánnal, a KNDP frakcióvezetőjével közösen tartott sajtótájékoztatót.

 Kocsis a frakción belüli vitáról azt mondta, volt olyan vélemény a frakción belül, amelyek szerint a belépő országok eszkalációt jelenthetnek. Szerinte többen azt is kifogásolták, hogy ezeknek az országnak a politikusai durván, sokszor közönségesen sértegették Magyarországot, és most szívességet kérnek. „Felkértük az Országgyűlés elnökét, hogy küldjön delegációt a két országba tájékozódás céljából” – jegyezte meg Kocsis. 

Ez a parlamenti rendes ügymenet időkeretébe belefér, ezért nem jelenti az eljárás rendjének meghosszabbítását, a döntés elhalasztását, tehát a döntést az Országgyűlés meg fogja hozni – mondta. Ugyanakkor nem jelenti a döntés elhalasztását, és  Kocsis csak nagyon kicsi esélyt lát arra, hogy ne szavazzák meg a csatlakozást. „Egyet kell tudomásul venniük az érintett országok politikusainak: amit az elmúlt években Magyarországgal szemben tettek, csináltak, alaptalanul vádaskodtak, az nincs rendjén. És talán a jövőben sem fog működni, hogy felelőtlenül sértő állításokat teszünk egy partnerországról, majd szívességet kérünk tőle. Ez talán emberi viszonyokban is csak döcögősen szokott menni.”

A tájékoztató elején Kocsis Máté a háborúról beszélt. Azt mondta, hogy az uniós tagállamok egy része fegyvert küldene Ukrajnába, a magyar kormány álláspontja azonban továbbra is az, hogy ezt nem szabad. Úgy döntöttek, hogy az Országgyűlés elé terjesztenek egy határozatot, amelyben tisztázzák a kormány álláspontját. Kifejezik többek közt az elkötelezettségüket a béke irányába, felszólítják a nemzetközi közösséget, hogy ennek érdekében cselekedjenek. Kocsis elmondta, hogy elítélik az orosz agressziót, azonban ellenzik azokat a brüsszeli terveket, amik szélesítik a szankciók körét, amik szerinte tovább növelik majd az inflációt. Ezen túl felhívják a figyelmet arra, hogy a konfliktus érinti Kárpátalját is, és elítélik, hogy magyarokat vigyenek a frontra.

Nem beszéltek a Schadl–Völner-ügyről. Szerinte minden, ami a vádban benne van, az maga az ügy, ami a vádon kívül van, az hisztériakeltés. Magyarországon a törvényeket mindenkinek be kell tartania – hangsúlyozta. Arról, hogy az ügy nyomozati anyagaiban fideszes országgyűlési képviselők neve is szerepel, úgy reagált: az érintett képviselők ellen nem fogalmazódott meg vád, ez az ő személyük elleni politikai támadás.

A kormánypárti Magyar Nemzet szerint Orbán Viktor szerda este megnevezte a Fidesz ellenfeleit

• „A háborúpárti nemzetközi érdekcsoportokat, amelyek a Biden-adminisztrációból, a háborúpárti brüsszeli bürokratákból és háborúpárti politikusokból állnak,
• a Gyurcsány vezette dollárbaloldalt, amit Orbán Viktor szerint kilóra megvettek, és csak azt teszik, amit a megbízóik kérnek,
• a nemzetközi spekulánsokat, akik a háborús időkben haszonra akarnak szert tenni, emblematikus alakjuk pedig Soros György”.