„Nehéz Budapestről igazságot tenni, és én nem is szeretnék”

„Nehéz Budapestről igazságot tenni, és én nem is szeretnék”

Gyurcsány Ferenc és Fekete-Győr András a tihanyi mólónál 2020. augusztus 8-án (Forrás. Magyar Hang Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A tihanyi mólónál találkozott szombat délután Fekete-Győr András, a Momentum- és Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) pártelnöke. Az informális diskurzus – ahogy azt már korábban lehetett tudni – két témát érintett: a balatoni szabadstrandok, illetve a gödi önkormányzaton belüli ellenzéki feszültségek témaköreit. A két politikus rövid sajtótájékoztatója előtt a volt miniszterelnök aláírta a Momentum balatoni aláírásgyűjtő ívét, amelyet a párt azért indított, hogy minden tóparti településen legyen legalább egy ingyenesen strandolásra használható partszakasz.

– A Momentum azt kezdeményezte, hogy minden balatoni településen legyen egy szabadstrand, ami nem csak a gazdagoké, a NER-lovagoké – kezdte Fekete-Győr András. Momentum elnöke a gödi ellentétekről szólva úgy folytatta: „Ami Gödöt illeti, azt az ügyet meg kell oldani, azt kértem Gyurcsány Ferenc pártelnök úrtól, hogy ezt pártelnöki szinten oldjuk meg, mert 2022-ben nyerni kell. Azt pedig nem engedhetjük meg, hogy egy Fidesszel, Samsunggal küzdő ellenzéki polgármester alól kihúzzák a talajt.”

Gyurcsány Ferenc szerint „nagyon nehéz Budapestről igazságot tenni, és én nem is szeretnék.” A volt miniszterelnök újságírói kérdésre úgy folytatta, kellő bölcsességgel segítenek a helyiek, hogy jussanak valamire. „Sok száz településen együttműködnek az ellenzéki jelöltek, és bizonyítják, hogy képesek a településeket kormányozni. Én nem tartom drámának, ha egy-egy helyen olykor fellobbannak tüzek, azt okosan, bölcsességgel segíteni kell eloltani, de Göd elsősorban a gödiek döntése alapján tud működni, és nagyon rossz lenne, ha ebbe mi intenzíven beavatkoznánk. Szerintem van olyan viszony a két párt és kettőnk között, hogy majd beszélgetünk erről. Próbáljuk segíteni, hogy helyben nyugalom legyen” – mondta Gyurcsány Ferenc.

Lapunk kérdésére, hogy egyetért-e a DK EP-képviselőjének, Rónai Sándornak a témában tett Facebook-bejegyzéseivel, az egykori kormányfő úgy reagált: „Nem szoktam kommentálni az embereimnek a szövegét, mert miért is tenném meg.”

Arra a kérdésre, hogy ez az ügy hatással lehet-e a 2022-es ellenzéki együttműködésre, Gyurcsány Ferenc határozott nemmel válaszolt. A volt kormányfő egyébként a Balatonnal kapcsolatban azt mondta, ebben a kérdésben ellenzéki egyetértés van, vissza kell adni a Balatont az embereknek.

A kötetlen, informális találkozóról készített felvételt alább tudják visszanézni. (Az esetleges hanghibákért olvasóink szíves elnézését kérjük!)

https://www.facebook.com/magyarhang.org/videos/322331519133114/?t=258

Információink szerint egyébként a jövő héten kifejezetten Göd kapcsán a két pártvezető Budapesten is megbeszélést folytat majd. Ha a témában korábban írt cikkeink érdeklik, alább olvashatja őket.

A cikket Gulyás Balázs és Balogh Roland készítették.