Nem adja fel, az Alkotmánybírósághoz fordul a Klubrádió

Nem adja fel, az Alkotmánybírósághoz fordul a Klubrádió

Klubrádió – 92,9 MHz (Forrás: Klubrádió Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Klubrádió beadványban fordult az Alkotmánybírósághoz, mert jogsértőnek érzi, hogy februárban az NMHH Médiatanácsa nem hosszabbította meg újabb hét évre a frekvenciát, és nem folytathatták a sugárzást a 92,9 MHz-es frekvencián – tudta meg a Hvg.hu.

A beadvány szerint sérült az egyenlő bánásmód, egyenlő elbírálás elve. Úgy vélik, más rádiók esetében annak ellenére meghosszabbították a műsorszolgáltatási szerződést, hogy azoknál is előfordult hasonló, esetenként súlyosabb jogsértés is.

A Klubrádió azt is leszögezte, hogy nézete szerint a szerződés meghosszabbításának elutasítása aránytalan büntetés az elkövetett jogsértés súlyához képest. Úgy vélik, elfogadhatatlan a Médiatanács érvelése, miszerint minden jogsértés egyforma súllyal esik a latba, mert a testületnek kizárólagos mérlegelési jogköre van a törvény szerint.

Arra is kitértek, hogy a kiszabott, esetenként 30 ezer forintos büntetés is jelzi, hogy csekély súlyú, nem szándékos és adminisztratív jellegű hiba történt.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa még tavaly szeptemberben utasította el a Klubrádió kérelmét a 2021. február 14-én lejáró rádiós jogosultság meghosszabbítására a Budapest FM 92,9 MHz-re. Az NMHH hiányos adatszolgáltatásra hivatkozott. Érvényes frekvencia nélkül a csatorna február 15-e óta csak interneten hallgatható.

A Klubrádió ügye megjárta már a Fővárosi Törvényszéket és a Kúriát is. A törvényszék szerint az NMHH Médiatanácsa minden tekintetben teljesen jogszerűen, a médiatörvény és a pályázati felhívás szövege alapján járva döntött úgy, hogy kizárja a Klubrádió Zrt.-t, illetve a Kúria is jogszerűnek találta, hogy nem hosszabbítottak a Klubrádióval.

Júniusban Donáth Anna, a Momentum EP-képviselőjének panasza nyomán kötelezettségszegési eljárást indított az Európai Bizottság Magyarország ellen, a bizottság érvelése szerint a Klubrádió elhallgattatása aránytalan és átláthatatlan volt.