Nem engedélyezi a rendőrség a becsület napi vonulást

Nem engedélyezi a rendőrség a becsület napi vonulást

Német Panther típusú harckocsi roncsa a Retek utcában, Budapesten 1945-ben (Fotó: Fortepan/Military Museum of Southern New England)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Két helyszínre is megpróbáltak rendezvényt szervezni szélsőjobboldali csoportok február 8-ára, az 1945-ös budapesti kitörés évfordulójára, vagyis a Becsület Napjára, a rendőrség viszont mindkét rendezvényt betiltotta – számolt be róla a Mérce. A portál cikke szerint először még tavaly decemberben próbáltak bejelenteni egy vonulást a Clark Ádám térről a Kapisztrán térre, majd később, miután ezt a rendőrség nem engedélyezte, még egyszer megpróbáltak egy vonulás nélküli eseményt szervezni a Kapisztrán térre. 

A Légió Hungária jóban van a német neonácikkal is | Magyar Hang

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szerda este közölte, hogy elfogták a Légió Hungária nevű szélsőjobboldali szervezet kilenc tagját az október 23-án az Auróra nevű közösségi térnél történt zászlóégetéssel összefüggésben (akkor a szervezet odavonuló tagjai, mivel a helyet zárva találták, egy szivárványszínű lobogón álltak bosszút).

A rendőrség mindkét esetben arra hivatkozva tiltotta be az eseményeket, hogy ezeken a második világháborús kitörésről akarnak megemlékezni, ennek apropóján pedig számítani lehet szélsőséges nézeteket valló csoportok részvételére, és a beszédek, zenék, meg általánosságban a rendezvény alkalmas másokban félelemkeltésre, riadalom okozására.

Mint a Mérce megemlíti, a tiltó határozatban a rendőrség a Kibic Magazin szemléjén keresztül hivatkozik Ungváry Krisztián 24.hu-n megjelent írására, melyben a köztévé nácikat mosdató műsorára reagált.

Kitörés: a hallgatás hagyománya | Magyar Hang

„Élelmiszerünket felhasználtuk, utolsó töltény a csőre töltve. Budapest védői választhatunk a kapituláció vagy a harc nélküli lemészárlás között. Az utolsó harcképes német részekkel, honvédekkel, nyilaskeresztesekkel együtt offenzív módon új harci és ellátási bázist keresek. Február 11-én a sötétedés beálltával kitörök. Kérek felvételt Szomor-Máriahalom térségében. Fényjelzés: kétszer zöld=saját csapat.

Ebben a történész kifejti, hogy a Várban rekedt német katonákat és magyar társaikat nehéz lenne Európát védő hősként látni, tekintve, hogy akkor legfeljebb a náci birodalom maradványait védték.

A szintén a kitörésre emlékező Kitörés Túrát azonban továbbra sem tiltották be a hatóságok, sőt a teljesítménytúra-szövetség elismeri hivatalos túraként, holott a résztvevők ruházatából, az útvonalból és az időpontból egyértelműen kiderül, hogy a náci szimpatizánsok programsorozatához tartozik.