„Nem fogok visszariadni”

„Nem fogok visszariadni”

Kerpel-Fronius Gábor (Fotó: Magyar Hang / Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

El lehet képzelni olyan szituációt, amikor momentumosként a városvezetés szocialista vagy DK-s tagjaival, akár Karácsony Gergely főpolgármesterrel szemben kell kiállnia – erről is beszélt a Magyar Hangnak adott interjújában Kerpel-Fronius Gábor. A főpolgármester-helyettest kérdeztük arról is, tapasztalata szerint hogyan áll a kormány Budapesthez, kell-e tartaniuk attól, hogy Orbán Viktor a klímavédelmi intézkedésekkel kifogná a szelet a vitorlájukból, illetve gátolják-e a baloldali pártok a városháza korábbi szerződéseinek átvilágítását.

Részletek a Magyar Hang január 24-ei (2020/4.) számában megjelenő interjúból!

– Ha találkozik olyan korábbi dokumentummal, amely akár jogi, akár erkölcsi, morális értelemben problémás lehet, és érintettek benne az akkor még ellenzékben ülő, jelenlegi koalíciós partnerei, mit tesz?
– Jelenleg azon szerződések átvizsgálása a legfontosabb, amelyek nagy értékűek és még érvényben vannak. A koalíciós partnereket esetlegesen érintő megállapodások inkább a múlthoz kapcsolódóak lehetnek, de nem fogok ettől visszariadni. Szerintem a főváros vezetésének is érdeke, hogy tiszta lapot nyissunk. Azt gondolom, hogy vizsgálatot kell indítani néhány emblematikus beruházás kapcsán, ilyen a hármas metró és a Margit híd felújítása, de a négyes metróval kapcsolatos ügyekbe is érdemes lehet belenézni. Nem az a fontos, hogy a Fidesz- vagy az MSZP-kormányhoz kötődik-e egy adott ügy, hanem az, hogy történt-e korrupció, megkárosították-e a budapestieket.

(...)

Karácsony Gergely visszaszólt Áder Jánosnak | Magyar Hang

– Milyen érzés momentumosként együtt dolgozni a DK-s Gy. Németh Erzsébettel és a szocialista Tüttő Katával?
– Személyes síkon Tüttő Katával nagyon konstruktív a viszonyom, szerintem ő egy nagyon felkészült, agilis ember. Gy. Németh Erzsébettel eddig kevesebb kapcsolatom volt, de úgy tűnik, jól tudunk együtt dolgozni. Most ez a fontos. Miközben mindenkinek vannak pártszempontjai, nagyon sok mindent megteszünk a közös munkáért, hiszen együtt vagyunk felelősek a városért. Amennyiben az a kérdés, hogy mit jelent a Momentumnak az MSZP-vel és a DK-val egy koalícióban ülni, az már kellemetlenebb, de a városházán az a hangulat uralkodik, hogy együtt kell jól megoldanunk ezt a helyzetet.

(...)

– Kialakult egy vita a Momentum és az MSZP között a XIII. kerületben: ön egyéniben mandátumot szerzett, majd miután főpolgármester-helyettes lett, lemondott arról a lehetőségről, hogy ott ismét momentumos induljon. A pártja elnöksége azonban ezt felülbírálta, és mégis elindulnak. Volt egyáltalán lehetősége arra, hogy ön döntsön?
– Erről van egy kis vita, de az biztos, hogy az elnökségnek volt joga felülbírálni.

– Hibázott, amikor lemondott az indulás lehetőségéről?
– Igen.

Miért maradt ki és egyáltalán kimaradt-e főpolgármester-helyettesi portfóliójából az antikorrupció? Részt vesz-e abban a munkában, amelynek keretében átnézik a főváros vezetésének korábbi szerződéseit? Az eddig is a közgyűlésben ülő baloldali pártok engedik a pártatlan vizsgálatokat? El tudja képzelni, hogy akár Karácsony Gergellyel vagy az MSZP-s Tüttő Katával szemben ki kell esetleg állnia? Több-e a klímavészhelyzet kihirdetése puszta politikai nyilatkozatnál? Mit tapasztal, hogy áll a kormány a fővároshoz? Hogy állnak Karácsony Gergely ígéreteinek megvalósításával?
A teljes interjút keresse a Magyar Hang január 24-én megjelenő 2020/4. számában!

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2020/4. számban? Itt megnézheti!