Nem gondozta beteg édesanyját egy nő – 12 év fegyházbüntetést kaphat

Nem gondozta beteg édesanyját egy nő – 12 év fegyházbüntetést kaphat

Fotó: Unsplash/Prateek Gautam

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel vádol a Heves Megyei Főügyészség egy nőt, aki nem gondozta idős, ágyhoz kötött, magatehetetlen anyját és 12 év fegyházbüntetés kiszabását indítványozza rá.

A főügyészség az MTI-hez szerdán elküldött közleményében azt írta, hogy a 79 éves nő 2019 őszén háztartási balesetet szenvedett és emiatt mozgásra, önellátásra képtelen lett, ágyhoz kötötté vált. A vele együtt élő lánya - az ügy elsőrendű vádlottja - naponta szembesült ezzel, de nem látta el az édesanyját, akihez sem orvosi, sem szociális gondozói segítséget nem hívott. Az idős asszonyt nem mozgatta, nem ágytálazta, nem pelenkázta, nem fürdette. Az idős nő unokája és az ő élettársa hetente jelent meg a lakásban, de csak felszólították a nőt anyja gondozására és arra, hogy hívja ki az orvost.

A főügyészség hangsúlyozta: az egyenes ági leszármazókat törvény kötelezi a felmenőikről való gondoskodásra, ám a sértett lánya és unokája szándékosan és súlyosan elhanyagolta ezt a kötelezettséget, belenyugodva magatartásuk várható következményeibe. A többhetes ellátatlanság miatt rendkívül elhanyagolt sértetthez csak akkor hívtak mentőt, amikor eszméletlen állapotba került, de az életét ekkor már a szakszerű orvosi ellátás sem tudta megmenteni.

A Heves Megyei Főügyészség a két nőt különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberöléssel, a férfit pedig segítségnyújtás elmulasztásával vádolja.

Az ügyészség a vádiratban arra tett indítványt, hogy a bíróság az elsőrendű vádlottra 12 év, a másodrendűre 9 év fegyházbüntetést szabjon ki, a férfit pedig ítélje másfél év, három év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre.