Nem volt akkuhulladék az Orbán Viktor háza elé rakott vegyszeres hordókban

Nem volt akkuhulladék az Orbán Viktor háza elé rakott vegyszeres hordókban

Lőcsei Lajos és Bedő Dávid a Momentum országgyűlési képviselői, valamint Stummer János, a párt politikusa az OrbánViktor felcsúti háza elé rakott vegyszeres hordókkal, 2023. október 2-án (Fotó: Momentum)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Amint a párt közleményét idézve korábban már beszámoltunk, Orbán Viktor családi háza elé elhelyezett, akkumulátor hulladékot tartalmazó hordókkal tiltakozott a Momentum három politikusa – Bedő Dávid és Lőcsei Lajos, a Momentum országgyűlési képviselői, valamint Stummer János, a párt politikusa – a Magyarországra érkező akkugyárak és a módosított környezetvédelmi törvény ellen.

A felcsúti akció kapcsán Bedő Dávid lapunknak elmondta, meglepetésükre sem a rendőrség, sem más nem reagált az akcióra, de nem zárta ki, hogy a hatóságok később indítanak eljárást a történtek miatt, hiszen hasonlót már korábban is tapasztaltak. Kérdésünkre az ellenzéki politikus elmondta, nem számít arra, hogy akár a kormány, akár Orbán Viktor reagál akciójukra. Bedő Dávid azt is hozzátette, a vegyszeres hordók üresek, azokkal csak arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy – bár alapvetően nem tartják károsnak az akkugyárak építését az országban – abban a formában, ahogy a kormány teszi, elfogadhatatlan. Véleményük szerint ugyanis alapvetően elhibázott a koncepció, amelynek során érdemi társadalmi egyeztetés nélkül, olyan helyszínekre telepítenek akkugyárakat, ahol nem áll rendelkezésre a gyártáshoz szükséges víz és munkaerő, így vendégmunkásokat kell alkalmazni működtetésükhöz. További problémaként említette, hogy a jelenlegi gyenge környezetvédelmi szabályok mellett nevetségesek a súlyos környezetkárosítás esetén kiszabott bírságok. Jó példa erre a gödi Samsung gyár esete.

Bedő Dávid lapunknak arról is beszélt, azért is hibás a kormány akkumulátorgyár koncepciója, mert éppen a legalacsonyabb hozzáadott értéket termelő gyártási fázist hozza az országba, miközben a fejlesztés nem nálunk zajlik. Kérdésünkre a Momentum politikusa elmondta, ugyancsak hibás, hogy az ipari termelésben egyébként is felülreprezentált autóiparhoz kapcsolódó gyártás érkezik az akkumulátorgyárakkal az országba, és így a válságokra kifejezetten érzékeny autóipar súlyának növekedésével egyre nagyobb lesz az ország kitettsége az exportpiacoknak.