Nem volt hajlandó tárgyalni a kormány Karácsony Gergely Trianon-javaslatáról

Nem volt hajlandó tárgyalni a kormány Karácsony Gergely Trianon-javaslatáról

Karácsony Gergely Facebook-üzenete Budapest újranyitása alkalmából Budapest újranyitását (Fotó: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyhangúlag támogatta az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottsága a Párbeszéd határozati javaslatát, ám az Országgyűlés mégsem vette azt napirendjére, derült ki a keddi plenáris ülésen - írta meg az Index. Kocsis-Cake Olívió ugyanis azonnali kérdés formájában kérte a kormány támogatását az idevágó javaslathoz, megemlítve, hogy Karácsony Gergely főpolgármester erre kérte Budapestet a június 4-i emléknapra való méltó megemlékezésként.  

Június 4-én, Trianon századik évfordulójának napján, délután 16:30-kor egy percre leáll a tömegközlekedés Budapesten, hogy ezzel emlékezzen meg a város az elcsatolt területekről. Karácsony Gergely főpolgármester a budapestieket is arra kérte, hogy ők is álljanak meg egy percre.

Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter helyett Dömötör Csaba parlamenti államtitkár válaszolt az Index tudósítása szerint az idevágó kérdésre az Országgyűlésben, egészen tömören: nem!

A viszonválasz lehetőségével élve Dömötör Csaba azt is mondta, hiába méltányolja a kezdeményezést, Kocsis-Cake egy olyan frakcióban ül, amely a határon túliak kettős állampolgárságát nem támogatta (2010-ben a parlament 344 igen, 3 nem szavazattal, 5 tartózkodás mellett fogadta el az Orbán Viktor miniszterelnök jelölt, Semjén Zsolt KDNP-elnök, illetve Kövér László, Németh Zsolt és Kósa Lajos fideszes képviselők által benyújtott törvényjavaslatot, ám ekkor még nem létezett a Párbeszéd párt, avagy frakció – a szerk.).

Kocsis-Cake később online sajtótájékoztatót tartott, és elmondta, hogy az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottsága (annak is kormánypárti többsége) a kabinettel szemben támogatta volna a javaslatukat. Kocsis-Cake emlékeztetett, hogy Trianon emléke az, amely az egész nemzetet arra figyelmezteti, ami összeköt, nem pedig arra, ami szétválaszt. Ezért kérte – mint fogalmazott –, hogy az Országgyűlés és annak egyértelmű kormánypáti többsége segítse azt, hogy országszerte egyforma megemlékezéssel némuljon el Magyarország egy adott időpontban úgy, ahogyan azt Karácsony Gergely is javasolta a fővárosban.

A Párbeszéd az elutasítás ellenére online megemlékezést és konferenciát rendez a békediktátum évfordulóján.

Karácsony: Álljon meg egy percre Budapest Trianon századik évfordulóján | Magyar Hang

Karácsony Gergely főpolgármester vasárnapi Facebook-bejegyzésében arra kérte a budapestieket, hogy a trianoni döntés századik évfordulóján, június 4-én 16 óra 30 perckor egy percre álljon meg a főváros - olvasható az MTI hírében. A főpolgármester közösségi oldalán úgy fogalmazott: szembe kell nézni a rossz döntésekkel a régmúltból és a közelmúltból is, nem a múltban szerzett sebek elfedése, hanem éppen a jövő lehetőségeinek megragadása miatt.