Németh Szilárd birkózó akadémiája bekebelezné a Csepeltől korábban „kölcsönkapott” Duna-parti telket

Németh Szilárd birkózó akadémiája bekebelezné a Csepeltől korábban „kölcsönkapott” Duna-parti telket

A Csepeli Birkózó Akadémia épülete 2020. március 10-én (Fotó: a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csütörtök délután szavaz a csepeli közgyűlés a Hollandi út 10. alatti önkormányzati tulajdonban lévő telekről. Ez önmagában nem hangzik túl izgalmasan, a területen azonban a Németh Szilárd Fidesz-alelnök, rezsibiztos, honvédelmi államtitkár nevéhez köthető – korábban az ő lakcímére bejegyzett – Kozma István Magyar Birkózó Akadémia Alapítvány (KIMBA) csarnoka áll. A korábban 135 millió forintra becsült telket a fideszes politikus alapítványa 35 millió forintért kapta meg hosszú távú hasznosításra, most, hogy elkészült a birkózócsarnok, és kollégiumot is terveznek mellé, a KIMBA megvásárolná a területet, egészen pontosan annak kétharmadát. A helyi ellenzéki képviselők szerint a lépéssel a fideszes vezetés átverte a csepelieket, különösen, ha a létesítmény valódi funkcióját nézzük, hiszen az sokkal inkább tűnik rendezvényhelyszínnek, mint sportcsarnoknak. És ugyanettől tartanak a tervezett kollégium esetében is, amely a félelmeik szerint elsősorban hotelként funkcionál majd Csepel egyik legértékesebb területén.

A KIMBA-t Németh Szilárd alapította és jegyezte be a saját lakcímére 2017-ben – két évvel azután hogy a sportág legendája, Hegedűs Csaba ellenében megválasztották a Magyar Birkózó Szövetség (MBSZ) elnökévé. Indulásként 2 milliárd forintos támogatást kaptak az MBSZ-től az akadémia megvalósítására. 2019 júliusában újabb kétmilliárd landolt az alapítvány számláján a tevékenység és a fejlesztési célok támogatásaként. decemberben pedig további 370 millió forintot kapott Németh Szilárd, aki egyébként azzal indokolta, hogy nem a hazai szövetség építi a csarnokot, hogy az alapítvány egyszerűbben meg tudja valósítani azt.

A telek és rajta a csarnok Csepel egyik legszebb, és így legdrágább részén található, a Ráckevei (Soroksári) Duna-ág partján. A 2,88 hektáros terület 100 százalékban az önkormányzaté, a létesítmény azonban az alapítvány tulajdonában áll. A KIMBA most azzal a kéréssel fordult az önkormányzathoz, hogy a teljes telket megvásárolná, Borbély Lénárd fideszes polgármester „kifejezett szándéka” szerint azonban a tulajdonos csak a terület kétharmadát adná el, vagyis nagyjából 1,9 hektárt. Helyi forrásból úgy értesültünk ez a praktikus szempontokon túl – a telken található közművek esetében nem szerencsés, ha magántulajdonba kerülnek – a polgármester és Németh Szilárd közötti viszonynak is köszönhető. Amíg Csepelen az előző ciklusban gond nélkül átment minden, amit a rezsibiztos kívánt, most már nem ennyire egyértelmű a helyzet.

Többség nélkül is többségben a Fidesz

A csepeli közgyűlésben a polgármesterrel együtt 9 fideszes képviselőre nyolc ellenzéki és egy civil jut. Vagyis elvben nem szükségszerű, hogy a csütörtökön napirendre kerülő telekmegosztást megszavazzák, a gyakorlatban azonban kicsi az esélye, hogy Németh Szilárd végül ne szerezze meg a területet. A helyi fideszes képviselők már szerdán véleményt nyilvánítottak az ügyben azzal, hogy többségében igazolatlan távollétükkel blokkolták a helyi Pénzügyi, Ellenőrzési és Ügyrendi Bizottság ülését, amelyen szintén tárgyalták volna a Hollandú úti telek ügyét. Frissítés: időközben kiderült, hogy az egyik fideszes képviselő koronavírusos lett, a vele érintkező képviselők ezért maradtak távol a szerdai ülésről. Ez azonban nem magyarázza, hogy a csütörtöki eseményt miért hagyták ki, hiszen értesülésünk szerint azóta mindenkin elvégezték a koronavírus-tesztet, és az egy korábbi fertőzöttet leszámítva mindenkié negatív lett, vagyis immár részt vehettek volna az ülésen.

Dukán András Ferenc, a Momentum önkormányzati képviselője, a fenti bizottság elnöke a Magyar Hangnak elmondta, nincs valódi eszközük rá, hogy a telekmegosztást és az eladást megakadályozzák, hiszen hiába áll papíron döntetlenre a közgyűlési arány, meglepő lenne, ha a javaslat nem menne át, hiszen folyamatosak az átszavazások. A képviselő elmondta, tartanak tőle, hogy az indoklásban szereplő kollégium nem pontosan azt a funkciót fogja majd ellátni a jövőben, amelyet az alapítvány jelenleg ígér, hiszen a birkózócsarnok már most sem elsősorban sportlétesítmény, hanem rendezvényhelyszín.

Szalagtűzőre 750 ezer forint + áfáért

Az idilli környezetben, a Kis-Duna partján, erdő szomszédságában épült, könnyen megközelíthető, korszerű sport- és rendezvénycsarnok minden olyan feltétellel rendelkezik, amely alkalmassá teszi intézménye végzős diákjai szalagtűző ünnepségének zökkenőmentes és kiváló infrastruktúra mellett történő lebonyolítására – hirdeti honlapján a KIMBA. A szalagavató csomagért, vagyis a rendezvény befogadásáért 750 ezer forintot kér az alapítvány.

A KIMBA csarnoka idén készült el, március végén kapták meg a használatbavételi engedélyt, és szeptember 19-én avatták fel, a közönség nélkül megrendezett országos bajnoksággal. – Gondolkodó, egészséges értékrendű birkózókat szeretnénk nevelni. Olyanokat, akik küzdeni akarnak és tudnak, a legjobbak lennének úgy, hogy közben jó emberekké egyaránt válnak. Mindezért olyan vezetők állnak az akadémia élére, akikre méltán lehetünk büszkék, s felnézhet rájuk a jövő generációja – fogalmazott a megnyitó ünnepségen Németh Szilárd.

Dukán András Ferenc elmondta, bár korábban arról volt szó, hogy a csarnok a csepeli birkózóknak is otthont adhat, egyelőre nem engedik be a helyi sportolókat a létesítménybe. A képviselő-testületnek így nyáron külön engedélyeznie kellett, hogy a birkózók a felújítás alatt álló Jedlik Ányos Gimnázium tornatermében edzhessenek.

https://www.facebook.com/szaboszabolcs.egyutt/posts/3312136582216200

Szabó Szabolcs, Csepel és Soroksár független országgyűlési képviselője lapunknak elárulta, a 135 millió forintra becsült telket korábban hosszú távú használatra kapta meg „olcsón”, 35 millióért a területet. A megállapodás idején azt kommunikálták, hogy a használati idő lejártával a terület, rajta a csarnokkal visszakerül az önkormányzathoz, ma már azonban erről nem beszélnek – mondta a képviselő. Hozzátette, a tervek szerint természetesen újra értékbecslést tartanak a területen, és aszerint határozzák majd meg az árat, illetve meghirdetik a megosztott telket, de az egyértelmű, hogy az alapítványon kívül más aligha nyilvánítja majd ki vételi szándékát. Nem mellékes ugyanakkor, hogy a helyi építésügyi szabályozás alapján a telken csak bizonyos típusú épületek emelhetők, lakóparkot például nem húzhatnak fel – emelte ki Szabó Szabolcs.

Az akadémia terjeszkedése azért is különösen pikáns, mert a helyi Fidesz 2008-ban, még ellenzékben hevesen tiltakozott az MSZP-s kerületi vezetés szándéka ellen, hogy a Duna-parti telkeket eladják, és beépítsék. Népszavazást kezdeményeztek az ügyben, amelynek élére akkor Németh Szilárd állt. – A helyi lakosság és a civilszervezetek kérése, hogy az RSD menti terület maradjon zöldövezet, és ne kerüljön beépítésre. Mivel azonban a helyi vezetők ebben a kérdésben is a csepeliek érdekeivel és kérésével ellentétes döntést hoztak, nem maradt más lehetőség, mint az önkormányzatra nézve kötelező érvényű helyi népszavazás kezdeményezése – írták akkor a helyi fideszesek.