Népszavazást kezdeményez a PSZ az oktatásról

Népszavazást kezdeményez a PSZ az oktatásról

A Pedagógusok Szakszervezete sajtótájékoztatója a Civil Sugárút rendezvényen a budapesti Hősök terén. Balról jobbra: szakszervezet jogásza és a szakszervezet vezetése, Gosztonyi Gábor és Totyik Tamás alelnökök és Szabó Zsuzsa, a szakszervezet elnöke. Fotó: R. Kiss Kornélia / Magyar Hang

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Országos népszavazást kezdeményez a Pedagógusok Szakszervezetének két alelnöke a közoktatás kérdéseiről – jelentette be a budapesti Hősök terén tartott Civil Sugárút rendezvényen a szakszervezet vezetése. Többek között a diákok óraszámcsökkentéséről és az iskolák megszüntetésének helyi népszavazáshoz kötéséről kérdeznék a választópolgárokat.

Az öt kérdést magánszemélyként nyújtotta be a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) két alelnöke, Gosztonyi Gábor és Totyik Tamás kedden reggel az Nemzeti Választási Bizottságnak. Az aláírásgyűjtés akkor kezdődhet el, ha a választási bizottság hitelesíti a kérdéseket, ha ez nem történik meg, a kezdeményezők bírósághoz fordulhatnak. Ha a folyamat a kérdések elfogadásával végződik, a kezdeményezőknek 200 ezer aláírást kell összegyűjtenie 120 nap alatt. 

A Pedagógusok Szakszervezete a sajtótájékoztatón elhangzottak szerint szeretné érni, hogy a diákok terhei csökkenjenek és korszerűbb tantervek jöhessenek létre. Népszavazásra bocsátanák azt a kérdést, hogy a tanulók köznevelési törvényben meghatározott heti óraszáma három órával csökkenjen, és azt is, hogy a tanórai foglalkozások időkeretének harminc százalékáról a helyi tanterv rendelkezhessen – jelenleg az órák 10 százalékának felhasználását határozhatja meg a helyi tanterv, 90 százalékát a Nemzeti Alaptanterv. Magát az alaptantervet vagy annak egyes kérdéseit azért nem lehetett népszavazásra bocsátani, mert nem törvény, hanem rendelet rendelkezik az alaptantervről. A sikeres népszavazással így azt lehetne elérni, hogy a tanterv kevésbé legyen központosított, jobban függjön az egyes iskolák döntéseitől.

Az iskolabezárások kapcsán is tennének fel kérdés a PSZ alelnökei, miután egy jelenleg zajló pilot projektben 30 nevelési-oktatási intézményt vonnak össze kísérleti jelleggel, elsősorban kistelepüléseken, ami a szakszervezet szerint komoly vérveszteség a településeknek, kiszakítja az iskolát a helyi társadalomból. A népszavazási kérdés ebben az ügyben az lenne hogy a választópolgárok egyetértenek-e azzal, hogy az állami iskolák megszüntetése helyi népszavazáshoz legyen kötve.

Megkérdeznék azt is, hogy a választópolgárok egyetértenek-e azzal, hogy ötödik évfolyamtól szaktárgyat csak megfelelő szakos tanár taníthasson, és tanórai foglalkozást csak pedagógus szakképzettséggel rendelkező személy tarthasson. 

Totyik Tamás egy kérdésére elmondta, úgy látják, hogy rendelkeznek olyan szervezettséggel, hogy 200 ezer aláírást összegyűjtsenek. Azt is hozzátette, hogy más oktatással foglalkozó szervezettel vagy szakszervezetekkel nem egyeztettek a kezdeményezésről, de számítanak a civil szervezetekre is.