Gyakori probléma, hogy az osztálykiránduláson résztvevő pedagógusokat nem fizetik ki

Gyakori probléma, hogy az osztálykiránduláson résztvevő pedagógusokat nem fizetik ki

Orosz Anna országgyűlési képviselő a Dél-Budai Tankerület elé szervezett tüntetésen 2023. április 3-án. (Fotó: Orosz Anna Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Felháborodtak a szülők, mert egy dél-budai iskolában elmarad a háromnapos osztálykirándulás, miután a tankerület nem tudja  finanszírozni a kísérő tanárok költségét. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint gyakori probléma, hogy a kiránduláson résztvevő pedagógusok díjazására nincs keret.

Az érintett dél-budai diákok szülei úgy értesültek: azért marad el a háromnapos osztálykirándulás a Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium 11. évfolyamán, mert a tankerület nem biztosít többletforrást az osztálykirándulásokon részt vevő tanárok díjazására. A szülők ezután fordultak a tankerülethez és a nyilvánossághoz. A Momentum tüntetést is szervezett hétfőn a tankerületi központ elé Orosz Anna újbudai momentumos alpolgármester vezetésével – számolt be a Telex. László Imre újbudai polgármester a Facebookon jelentette be, hogy az önkormányzat kész kifizetni a kísérő tanárok költségeit, és evégett hamarosan felveszi a kapcsolatot az intézmény vezetőjével. 

A tankerület vezetője válaszolt is a szülők megkeresésére: arra hivatkozott, hogy már ősszel jelezték az igazgatóknak, hogy  ebben a tanévben nincs fedezet többnapos osztálykirándulások finanszírozására. Hományi Tamás Márton azt javasolta: egynapos kirándulásokat szervezzenek. 

Nagy Erzsébet, a PDSZ elnöke szerint gyakori, hogy a tankerület a pedagógus kirándulással összefüggő költségeit sem állja. – Sokszor a szülők dobják össze a kísérő tanárok szállás- és utazási költségeit is – mondta a Magyar Hangnak a szakszervezeti vezető. Ez nem vonatkozik a pedagógus kirándulás idejére járó díjazására, amelyet – a PDSZ tapasztalatai alapján – sok esetben egyáltalán nem fizetnek ki az érintetteknek. – Pedagógusként én magam is életemben legalább ötvenszer fizetés nélkül voltam kirándulni a gyerekekkel. Nem volt kötelező a többnapos osztálykirándulás, de a diákok szerették volna – mondta a pedagógus. 

Ha egy iskolai program többletköltséggel jár, azt mindenképpen az iskola fenntartójának, a jelenlegi rendszerben a tankerületnek kell jóváhagynia. Ha a pedagógiai programban – amit szintén a fenntartó hagy jóvá – nem szerepel olyasmi, mint az évente megrendezett, többnapos osztálykirándulás, akkor a fenntartó hivatkozhat arra, hogy egyáltalán nem kell finanszíroznia ezt a programot – hívta fel a figyelmet Nagy Erzsébet

– Sokszor fordulnak hozzánk a kollégák azzal a problémával, hogy el szeretnék vinni valahová az osztályukat, de az igazgatójuk úgy reagált, hogy anyagilag nem tudnak ehhez hozzájárulni – tette hozzá a szakszervezeti vezető.

Elmondása szerint az iskolaigazgatók gyakran folyamodnak ahhoz a megoldáshoz is, hogy hozzájárulásukat adják ahhoz, hogy a tanár „saját szakállára”, vagyis nem hivatalosan megszervezi a kirándulást. Ez viszont Nagy Erzsébet szerint kérdéseket vet fel például a felelősséggel kapcsolatban is, hiszen felvetődhet, hogy milyen alapon felel a tanár a diákokért az iskolai kirándulás során, ha azt nem hivatalosan, tanári minőségében szervezi.

Nagy Erzsébet úgy látja, hogy az iskola által szervezett program során a pedagógus által elvégzett munkát attól függetlenül ki kellene fizetnie az iskolának, hogy része-e a pedagógiai programnak az adott program vagy sem. Találkozott olyan esetekkel is, amikor a fenntartó valóban kifizette a pedagógusnak járó díjazást, de ennek ellenkezőjét is gyakran jelzik a tanárok a szakszervezet felé. – Ezzel kapcsolatban egy perünk is folyamatban van: abban az ügyben bizonyítani tudjuk, hogy a fenntartó jóváhagyta a kirándulást, de a kollégának ennek ellenére sem fizettek – mondta.

Azt, hogy mennyi pénz járna a pedagógusoknak az osztálykirándulás lebonyolításáért, a 326/2013 kormányrendelet rendezi. Az összeg nagysága nagyban függ attól is, hogy a kirándulást mikor rendezik – ha a hétvégi napokat is érinti, akkor az összeg aránylag magas lehet. Nagy Erzsébet számítása szerint egy pedagógus I, fokozatban lévő, pótlékok nélkül 330 ezer forintos bruttó keresettel rendelkező tanár esetében bruttó 131 639 forintra jön ki egy háromnapos, péntek reggeltől vasárnap estig tartó kirándulás díjazása. Ez nettóban 85 565 forintot jelent. Az összeg alacsonyabb, ha a kirándulást hétköznapokra szervezik, de az egész napos és az éjszakai jelenlét miatt akkor is több tízezer forint a pedagógus díjazása. 

Az egynapos, hétköznapokon 8-18 óra között rendezett kirándulások esetében az éjszakázás díja kiesik, így ezek ennél jóval kevesebbe kerülnek: mivel hétköznap nyolc órát eleve a munkaidejében dolgozik a pedagógus, csak az ezen felüli munkavégzés díjazására tarthat igényt, ami Nagy Erzsébet számítása szerint a fenti pedagógusfizetéssel és időtartamokkal számolva 8314 forint kirándulásonként.

Nagy Erzsébet elmondta: nem először találkozik azzal a jelenséggel, hogy az iskolaigazgatók próbálnak „lealkudni” a kirándulással kapcsolatos elképzelésekből, például olyan módon, hogy az ne legyen hétvégén, hanem hétköznap, az órák átszervezésével valósuljon meg – ami a szakszervezeti vezető szerint a jelenlegi magas óraszám mellett egyre nehezebb – vagy többnapos helyett egynapos kirándulásokat szervezzenek.