Nincsenek pénzes vakcinajáratok Magyarországra – reagált az RMDSZ a hamis felhívásra

Nincsenek pénzes vakcinajáratok Magyarországra – reagált az RMDSZ a hamis felhívásra

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke (Fotó: Kelemen Hunor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A közösségi hálón terjed egy hamis információ, amely szerint vakcinajáratokat szervezünk Magyarországra. Ilyenről szó nincs, ez egy diverzió, aki ezt kitalálta, kétségkívül a megtévesztés szándékával tette, felelőtlenül járt el. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a bejegyzést eltávolítsák, közösségünk tagjait pedig arra kérjük, hogy ne üljenek fel ennek a hergelésnek, és ne osszák tovább ezt a tartalmat”így reagált a közösségi médiában terjedő híresztelésre az RMDSZ.

A Facebookon ugyanis egy olyan hamis felhívás kezdett szélsebesen terjedni, miszerint a romániai magyar érdekképviselet május 3-ról vakcinajáratokat indítana Magyarországra a határmenti Bihar, Szatmár és Arad megyékből kettős állampolgárok számára, írja a Népszava. Ráadásul a hamis felhívás szerint a kettős állampolgárságú jelentkezők még pénzt is kapnának a magyar kormánytól, az első oltásért 130, a másodikért 100 ezer forint jutalmat.

Az álhír alapja az lehet, hogy Orbán Viktor miniszterelnök kezdettől fogva azzal indokolta a keleti vakcinák nagy mennyiségben történő beszerzését, hogy a kormány a határon túli magyarok oltását is kívánja biztosítani. Mint megígérte, májusban megnyílik az oltás felvételének lehetősége a külhoniak számára is, hétfőn pedig hivatalosan közölte a kormány, hogy keddtől indul a taj-számmal és magyarországi lakhellyel nem rendelkezők regisztrációja is, vagyis a külhoni magyarok is igényelhetik Magyarországon a koronavírus elleni védőoltást.

A hamis felhívás már csak azért is érdekes, mert Romániában amúgy rendkívül alacsony az oltási kedv, még az ott élő magyarok körében is. Eközben ha valaki Romániában kapta meg az oltást, hiába tudja ezt igazolni hivatalos okirattal, ezt nem fogadják el idehaza olyan helyeken, ahol védettségi igazolványt kérnek. Így járt kollégánk valamint több más erdélyi szurkoló is a szombati Ferencváros-Mezőkövesd meccsen.