Nyílt levélben ment Iványi Gábornak a Belügyminisztérium államtitkára

Nyílt levélben ment Iványi Gábornak a Belügyminisztérium államtitkára

Iványi Gábor (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hosszú nyílt levélben kritizálta Iványi Gábort a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára, Fülöp Attila.

A szerda este az MTI-ben megjelent írás az alábbi felütéssel indul: „– Ki fogom tolni az utcára a végtag nélküli hajléktalanokat, mert nem fogok tudni mit csinálni – üzeni a nagyvilágnak Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) nevében. De tud mit csinálni. Fizesse meg az adót, fizesse meg a dolgozók után a járulékot, ne halmozzon fel köztartozást, és lássa el azt a feladatot, amit állami támogatás fejében saját maga vállalt”.

Felidézték, az elmúlt 13 évben 8,6 milliárd forint állami támogatásban részesült csak a szociális feladatokra a MET és az Oltalom Karitatív Egyesület. – Hová tűnt el a pénz? Miért lett akkora köztartozása a MET-nek, hogy idáig jutott el a szervezet, hogy a saját dolgozóinak nem teljesíti a fizetési kötelezettségeit? Ezek az alapvető kérdések – vélte Fülöp Attila. Szerinte Iványi Gábor ezzel nem foglalkozik, „helyette ma már nyíltan és büszkén használja túszul a legkiszolgáltatottabbakat személyes harcához. Visszataszító és aljas dolog a rászorulókra és a kiszolgáltatott emberekre hivatkozva kötelezettséget nem teljesíteni. Márpedig itt ez a helyzet”.

Ezt követően arról írt az államtitkár, „az elmúlt napokban elhangzott teljesen valótlan állításokkal szemben–” a MET és az Oltalom Karitatív Egyesülettel kapcsolatban a következők a tények:

• nem 20 ezer, hanem összesen 1 ezer férőhelyen nyújt szociális szolgáltatásokat a 2 szervezet,
• az általuk ellátott feladatokat állami támogatással teszik, összesen 8,6 milliárd Ft-ot kaptak 2010 óta,
• Budapesten a hajléktalan ellátás férőhelyeinek mindössze 5 százalékát tartják fenn,
• országosan összesen 240 szervezet vesz részt a hajléktalan ellátásban, ebből a MET-en és az Oltalom Karitatív Egyesületen kívül 28 szervezet kap civil szervezeteknek járó normatív finanszírozást. Az ő esetükben – a MET-tel és az Oltalom Karitatív Egyesülettel ellentétben – adótartozásról nem tud a belügy, feladatukat stabilan ellátják.
• ha a MET úgy dönt, hogy megszünteti a szolgáltatásait, akkor az állam és az önkormányzatok felelősségüknél fogva ellátják a rászorultakat. A szociális ellátások megszervezésének felelősségi köreit a szociális törvény tartalmazza.
• minden szociális szolgáltatást végzőnek törvényi kötelezettsége van a szolgáltatás esetleges megszűntetése előtt 3 vagy 6 hónappal a kormányhivatal felé jelzéssel élni. A MET ilyen hivatalos jelzéssel nem élt.

Fülöp Attila írását azzal zárta: jelenleg Iványi Gábor tetteivel, kiállásával a rájuk bízottakat veszélyezteti, és saját munkavállalóival szemben felelőtlenül jár el. – Bízom benne, hogy a személyeskedésen még felül tud kerekedni a másokért vállalt felelősségvállalás, és a többi szolgáltatóhoz hasonlóan a MET is teljesíti az alapvető elvárásokat: betartja a törvényeket, megfizeti az adót, ellátja az elvállalt feladatát – tette hozzá.

Iványi Gáborék kedden kezdtek határozatlan idejű demonstrációba arra hivatkozva, az állami elvonások ellehetetlenítik munkájukat. A Magyar Hang interjúja itt olvasható a MET vezetőjével.