Bajban a nyugdíjasok: a 13. havi nyugdíjat és a januári emelést is elvitte már az infláció

Bajban a nyugdíjasok: a 13. havi nyugdíjat és a januári emelést is elvitte már az infláció

Képünk illusztráció (Fotó: Cristina Gottardi/Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az infláció már elvitte a januári nyugdíjemelést, sőt a 13. havi ellátást is – mondta a Népszavának a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának (NYUSZET) elnöke. Juhász László ugyanakkor hozzátette: az évközi emelést sürgető, április 17-én küldött, Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszternek postázott, de a kormánynak címzett levelére eddig nem érkezett válasz. Az inflációról szóló következő KSH jelentés egy hét múlva aktuális, mint mondta, addig türelmesen vár. De ha a következő napokban sem reagál megkeresésére a kormány, akkor személyesen Orbán Viktor miniszterelnökhöz, az Idősek Tanácsa elnökéhez fordul.

A NYUSZET szerint sürgősen minimum 5 százalékos, visszamenőleges, évközi nyugdíjemelésre van szükség ahhoz, hogy legalább a vásárlóértékét megőrizze az ellátás. A kormány erre az évre 15 százalékos inflációval számolt, ehhez igazította a januári, kötelező emelést is, ezzel szemben a valós infláció 18-20 százalék körül lesz az év egészében.

Juhász László felhívta a figyelmet arra is: a nyugdíjas infláció magasabb, mint az átlagos, hiszen az idősek, főleg az alacsony nyugdíjból élők, pénzük nagyobb részét a bőven az átlagos infláció fölött emelkedő élelmiszerekre, gyógyszerekre költik. Így jön ki, hogy a nyugdíjas infláció átlagosan 27 százalék körül volt az év első három hónapjában. Ez pedig magasan a januári 15 százalékos nyugdíjemelés fölött van, hiszen majdnem a duplája.

– Többen írtak már levelet, vagy keresik fel személyesen a NYUSZET-hez tartozó nyugdíjas szervezetek vezetőit, hogy csináljanak valamit, mert hó végére nem marad pénz ennivalóra – mondta Juhász László. Sokan képtelenek kiváltani az összes gyógyszerüket, másoknak a számlák kifizetése jelent gondot. A 13. havi ellátásból többen ezeket az elmaradásokat igyekeztek pótolni, de újra kezdődnek a problémák. Többségében a nők vannak bajban, hiszen sokan élnek férjük halála után egyedül. Mivel a nők ellátása is alacsonyabb, nem kevesen vannak, akiknek a járandósága még a 30 százalékos özvegyi nyugdíjjal sem éri el az átlagnyugdíjat. Körülbelül 300 ezer idősnek 100 ezer-, míg 600 ezer nyugdíjasnak 130 ezer forint alatt van a havi pénze. Nekik egyébként egy egyszeri, 50-100 000 forint közötti segélyt kért a NYUSZET még tavaly, de reakció erre sem érkezett a kormánytól – mondta az elnök.