Operatív törzs: Újraindulnak a szűrővizsgálatok és a tervezett egészségügyi beavatkozások

Operatív törzs: Újraindulnak a szűrővizsgálatok és a tervezett egészségügyi beavatkozások

Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs tájékoztatóján 2020. április 11-én.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jövő hétfőtől újabb egészségügyi szolgáltatások és ellátások válnak elérhetővé – jelentette be az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján Müller Cecília. Így a fekvőbeteg ellátásban az ellátásban az elektív, vagyis a tervezhető műtétek is elvégezhetők lesznek, illetve a krónikus ellátásokat is fokozatosan visszavezetik. A korábban a koronavírus-járvány miatt felszabadított kórházi ágyak egyharmadát erre lehet fordítani.

Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium államtitkára is részt vett az operatív törzs tájékoztatóján és az eddigi kormányzati intézkedésekről beszélt. Mint mondta, 600 milliárdot költöttek a védekezésre és „több ezer milliárdot hagytak a családoknál”. Külön kitért arra, hogy a vállalkozások kétharmada gyorsabban fogja visszakapni az igényelt áfát, akár 20 nap alatt. Majd azt is megismételte, hogy május vége helyett szeptember végéig tolták ki az adóbevallás határidejét. Mindkét intézkedés a vállalkozások számára automatikus.

Müller Cecília a friss adatokról beszélt: hat ember hunyt el az elmúlt 24 órában, így az áldozatok száma már 442. Az új fertőzöttek száma ugyanakkor csökken, míg egyre több a gyógyult, már 1287 ilyen ember van. Jelenleg 1688 aktív fertőzöttet tartanak nyilván, 58 százalékuk fővárosi és Pest megyei lakos. Az országos tiszti főorvos is arról beszélt – megismételve Orbán Viktor reggeli szavait –, hogy a „maradj otthon” üzenete mellett a távolságtartásra és az arc eltakarására helyeződik át a hangsúly.

Az egészségügyi ellátások közül jövő hétfőtől újabbak indulnak meg. Újraindulhatnak a szűrővizsgálatok és a fekvőbeteg ellátásban a tervezhető beavatkozások is elvégezhetők lesznek. A korábban a koronavírusos betegek miatt felszabadított ágyak egyharmadát ezekre a célokra használják majd hétfőtől. Az továbbra is érvényben van, hogy előre kell bejelentkezni a vizsgálatokra és a járványügyi készültség is fennmarad.

Müller Cecília azt hangsúlyozta, hogy kellő óvatossággal kell viselkedni: ha nem merül fel a koronavírus gyanúja, akkor az egészségügyi szolgáltatások igénybe vehetők, ha azonban felmerül a fertőzés lehetősége, akkor tesztet kell végeztetni.

Mivel itthon a szív- és érrendszeri problémák fordulnak elő legnagyobb számban, így prioritásként kezelni ezeknek a betegeknek az ellátását.

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa beszámolt arról, hogy az elmúlt 24 órában Budapesten és Pest megyében 445-en szegték meg a kijárási korlátozás szabályait. Vidéken – a távolság be nem tartása és a maszk hiánya miatt – 19 rendőri intézkedés történt. A rendőr alezredes arról is beszámolt, hogy 90 büntetőeljárás van folyamatban rémhírterjesztés miatt.

Az újságírói kérdésekre adott válaszok:

  • A kiskunhalasi mobilkórház a tervek szerint a jövőben egészségügyi intézményként fog funkcionálni a büntetés-végrehajtás kezelésében. A kórházat ugyanis korábban a tömeges megbetegedések ellátására hozták létre.
  • Megfelelő ajánlásokat és tanácsokat fognak majd adni a napközis táborokhoz a táboroztatóknak és a szülőknek is.
  • Annak kapcsán, hogy idős rokonokat lehet-e már látogatni, Müller Cecília alapvetésnek nevezte, hogy mindenki legyen egészséges, aki meglátogatja szüleit, nagyszüleit.
  • Az újra kinyíló játszótereket át kell vizsgálni műszakilag, a játékokat pedig rendszeresen tisztítani kell. Fontosnak nevezte Müller Cecília, hogy ne legyen túlságosan zsúfolt a terület. A talaj fertőtlenítésére nincs szükség, a vírus ugyanis gyorsan elpusztul a szabadban, de a homokozóban lévő homokot cserélni kell. Hazaérkezés után alapos kézmosásra szükség van és az országos tiszti főorvos az átöltözést is javasolta.
  • A két zalaegerszegi idősotthonban – ahol megnőtt a fertőzöttek száma – megkezdődtek a szükséges járványügyi intézkedések. A koronavírusos ápolók nem dolgoznak, a gondozottak közül többen vannak kórházban, mások, akik jobban vannak, elkülönítve várják, hogy meggyógyuljanak.
  • Az újra megnyíló fürdők kapcsán azt javasolják, hogy a kültéri medencékben 4 négyzetméter, szabadstrandon pedig 16 négyzetméter jusson egy-egy fürdőzőre. Nyilván, az egy háztartásban élők együtt tartózkodhatnak a vízben is, de másoktól távolságot kell tartani. Az üzemeltetőnek kell gondoskodni arról, hogy ne legyen zsúfoltság.

A Magyar Hang ezúttal is küldött kérdéseket az operatív törzsnek, annak ellenére, hogy eddig egyetlen alkalommal sem kaptunk választ. Pénteken – többek között – a következőkre voltunk kíváncsiak:

  • Lapunk információi szerint országszerte több intenzív osztályra olyan otthoni/klinikai használatra alkalmas légzést segítő berendezések, amelyek légzőszervi betegségekkel küzdő emberek kezelésére alkalmasak, intenzív terápiás kezelésre azonban nem. Hány légzést segítő berendezést – tehát nem lélegeztető gépet – vásárolt az állam és mennyiért?
  • A készülékeket lélegeztetőgépként, vagy egyéb terápiás berendezésként vásárolta meg Magyarország? 
  • A készülékeket intenzív terápiás kezelésre szánták, vagy tévedésből kerültek intenzív osztályokra?

Címkék: koronavírus