Orbán: Ismét lesz nemzeti konzultáció

Orbán: Ismét lesz nemzeti konzultáció

Orbán Viktor miniszterelnök a kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2021. június 10-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktor a járványügyi és gazdaságvédelmi intézkedéseket ismerteti a kormányinfón. A Magyar Hang nem kapott meghívót a kormányinfóra, és a lap helyszínre érkező újságíróját nem engedték be az eseményre. A kormányfő bejelentette: aki nem vette fel a második oltást, és annak határideje lejárt, azt törlik a védettek nyilvántartásából. Azt is bejelentette, hogy engedélyezik a 12–16 évesek oltását, de erre kampányt nem szerveznek. Újabb nemzeti konzultációt szerveznek a gazdaság újraindításáról és más kérdésekről. Tíz nap plusz szabadságot kapnak azok, akik a védekezésben részt vettek.

A tegnapi kormányülésen a belügyminiszter ismertette a járványügyi adatokat, az új fertőzöttek száma és a pozitív tesztek aránya 1,32 százalékra csökkent. A járvány harmadik hullámát legyőztük – jelentette ki Orbán Viktor. A kormányfő hangsúlyozta: a járvány azok számára ért véget, akik beoltatták magukat. Akik nem, azok veszélyben vannak, akár életveszélyben is lehetnek.

Nyugati vakcinából 17 millió adat oltás érkezik még, ez azt jelenti, hogy mindenkit képesek vagyunk, nem csak harmadjára, hanem ha kell, akár negyedjére is beoltani – hangsúlyozta Orbán Viktor. Kínai vakcina még rendelkezésre áll, csak a Szputnyik-V vakcinából van kevesebb, már csak 40-50 ezer dózis. Az oltás egyéni felelősség kérdésévé vált, amióta több oltóanyag van, mint amennyi oltakozó, és mindenkit arra biztatnak, vegye fel az oltást, mondta a kormányfő.

Aki nem vette fel a második oltást, és annak határideje lejárt, törlik a védettek nyilvántartásából, jelentette be Orbán Viktor. Engedélyezik a 12-16 évesek oltását is, de erre kampányt nem szerveznek.

50 ezerrel kevesebben dolgoznak, mint 2019 azonos időszakában, mondta el ismételten a kormányfő. Megismételte azt is, hogy kétszer annyi munkahelyet hoznak létre, mint amit a vírus tönkretett.

A gazdaság újraindításával kapcsolatban Orbán Viktor elmondta: a 2008-09-es pénzügyi válság, a migrációs válság és a koronavírus-járvány voltak az elmúlt 15 év nagy válságai. A kormány a válság után nem ugyanazt a gazdaságot képzeli el, ami a válság előtt létezett, le akarja vonni a tanulságokat. - A kormány nem hiszi, hogy a krízisek sorozata véget ért. Olyan évtizedre készülünk, ami a járványok és népvándorlások korszaka lesz. Olyan gazdaságra készülünk, ami képes stabil, biztonságos lehetőségeket nyújtani Magyarország polgárai számára – mondta Orbán Viktor.

Nemzeti konzultációt fog indítani a kormány, jelentette be a kormányfő, ahogy az a pénzügyi válság és a migrációs válság kapcsán is történt, hogy „egyetértési pontokat hozzanak létre a legfontosabb kérdésekben”, ide értve a szerdán bejelentett gazdasági javaslatokat is.

A kormányfő elmondása szerint a minimálbér 200 ezer forintra emelése is a konzultáció témája lesz. Megismételte, amit már szerdán is kijelentett, hogy ehhez adókedvezményeket kell adni a közepes-és kisvállalkozásoknak.

Arról a szerdai bejelentésről is szólna elmondása szerint a konzultáció, hogy a 2022-es évben visszakapják a 2021-ben befizetett SZJA-t a gyermeket nevelő családok. Itt Orbán Viktor később az RTL kérdésére egyértelműsítette azt is, hogy mindenki annyit kap vissza, amennyit befizetett. Vagyis aki eleve kedvezményesen adózik, annak nem jár majd plusz összeg, neki is csak annyi, amennyit korábban már befizetett. 1,1 millió családot érint a visszatérítés. Ez egyszeri juttatás lesz, „nem az élet normális rendje”, a pandémia következménye ez az intézkedés Orbán Viktor elmondása szerint. Az SZJA-visszatérítés részletkérdéseiről csak a konzultáció után születik döntés, miután a konzultáció eredménye „kijelölte az irányt”.

Hamarosan megjelennek azok a jogszabály-javaslatai az Európai Bizottságnak, amelyek arról fognak szólni, hogy ki viselje a klímacélok költségeit. A családok által használt gépjárművekre és lakásokra is klímaadót vetnének ki, mondta a miniszterelnök. A konzultációban kérdés lesz, vállaljanak-e „újabb rezsivitát Brüsszellel”, illetve a migrációs kvótával kapcsolatban.

Tíz napos rendkívüli szabadságot kapnak azok, akik részt vettek a védekezésben, erről csütörtökön jelenhet meg rendelet, ez tartalmazza majd, hogy kikre vonatkozik az intézkedés – jelentette be Orbán Viktor.

Ehhez még Gulyás Gergely – miután Orbán Viktor szerint „Gergő szövegezte a rendeletet – annyit tett hozzá, hogy a munkáltató dönt arról, hogy kik vettek részt a védekezésben, akár mindenki esetében dönthet így. A szabadnapok kivételére jövő december 31-ig van lehetőség a rendelet megjelenésétől kezdve. Vagyis ez a nyári szabadságokat már érintheti.

Egészségügyi átszervezés vagy reform nem lesz – így válaszolt a miniszterelnök az RTL Klub információira, miszerint hét kórházban megszűnne az aktív betegellátás, ezek közül egyben a krónikus is, további 13 kórházban pedig nem végeznének műtéteket a jövőben, és országos szinten megszűnne közel 2500 aktív betegágy. A kormányfő elmondása szerint a kormány ilyen koncepcióról nem is tárgyalt.

Felmerült az is, hogy Mészáros Lőrinc a leggazdagabb magyar, ám Orbán Viktor erre csak annyit mondott, ha valakinek sok pénze van, akkor két szabályt kell követnie: minden szabályt be kell tartani, minden adót be kell fizetni.

Listából sok van, nem nagy ismerője a miniszterelnök ezeknek, de amikor elé kerül, akkor még mindig azt látja, hogy az első száznak a 80 százaléka baloldali. – Messze vagyunk még az egyensúlytól – mondta. A kormányfő ennek kapcsán megismételte a már korábbi álláspontját: az üzletet és a politikát külön kell választani. Itt is odaszúrt a baloldalnak, hogy náluk másként van, külön ki is emelte Medgyessy Pétert, Bajnai Gordont és Gyurcsány Ferencet.

Az álláspontja egyébként ugyanez a családtagjai gazdagodásával kapcsolatban is.

Kapott kérdést itt Orbán Viktor arról is, hogy Mészáros Lőrinc érdekeltségei mennyi állami támogatást kaptak a válság alatt. Ám a miniszterelnök erre nem tudott válaszolni.

Azt még nem lehet tudni, hogy a Modernát mikor lehet majd kereskedelmi forgalomban is kapni. Arról pedig Orbán Viktor nem mondott egyelőre semmit, hogy vajon a keleti vakcinával oltottak vásárolhatnak-e majd később a Modernából. Hiszen a szakmában még vita van arról, hogy a keleti vakcinák után másfajta oltóanyagra van-e szükség, de a magyar tudományos életben még nem született döntés.

Kiderült a tájékoztatón, hogy a magyar védettségi igazolvány digitális változata minden olyan információt fog tartalmazni fog, mint amit az uniós dokumentum. Itt viszont kérdés, hogy a keleti vakcinákkal mi lesz a helyzet, Orbán Viktor erre azért is kitért külön, hiszen ő is kínai oltóanyagot kapott. – Minden oltással lehet majd utazni – fejezte ki a reményét. Annak kapcsán, hogy a kormányfő addig utazik-e, úgy válaszolt: azt az elvet követi, hogy „ami nem elérhető egy állampolgár számára, az ne legyen elérhető a miniszterelnök számára sem”.

Itt Orbán Viktor egyértelműsítette azt is, hogy mindenki annyit kap vissza, amennyit befizetett. Vagyis aki eleve kedvezményesen adózik, annak nem jár majd plusz összeg, neki is csak annyi, amennyit korábban már befizetett.

A kormányhoz húzó sajtó, konkrétan a Magyar Nemzet néven megjelenő napilap arról kérdezte Orbán Viktort, hogy okozhat-e gondokat, hogy Karácsony Gergely és a baloldal „hirtelen” Kína-ellenes retorikát vett fel. A miniszterelnök szerint ez nem fog károkat okozni. Itt megismételte, hogy a következő évtized a keleti országok felemelkedéséről fog szólni, nekünk pedig ebben részt kell venni.

A Jobbik és a DK megállapodásáról is kérdezték, ám a kormányfő ettől szeretné távol tartani magát. – A Gyurcsány-showt nem kommentáljuk, a Fidesz valószínűleg ezt meg fogja tenni – fogalmazott.

Az Eucharisztikus Világkonkresszus kapcsán a kormánypárti Hír Tv az iránt érdeklődött, találkozik-e végül Ferenc pápa és a magyar kormányfő a látogatás alkalmával. A pápa egyszerre államfő és egyházfő, államfőként is érkezik, ezt a tiszteletet kell neki megadni, és keresztény alázattal kell fogadni, Orbán Viktor elmondása szerint azt is fogják tenni. De a pápa ezúttal egy világesemény vendége lesz, egyházi vezetőként érkezik, és megtiszteltetés lesz, ha találkozik magyar államfővel, de ez az ő döntése. Csak alázattal és tisztelettel tud beszéli a katolikus egyházfőről, reagált a kormányfő arra a felvetésre, hogy egyes kormánypárti médiumok keresztényellenesnek tartja Ferenc pápát.

Zártkörű pályázaton hirdetnek meg kavicsbányák vonatkozásában bányászati jogokat. A parlamentben is elhangzott kérdés ezzel kapcsolatban. A kormányfő elmondása szerint olyan eset jutott a kormány tudomására, hogy valaki jogot szerzett, de nem működtette a bányát. Most csak olyan pályázókat hívtak meg, akik működtetni akarják a bányát, mert elmondása szerint ez szolgálja a magyar gazdaság érdekeit.

„Hadd maradjak én ki ebből” - mondta Karácsony Gergely egyetemi oktatói kinevezése kapcsán Orbán Viktor. Későbbi kérdésre azt is elmondta: „igyekszik függetleníti magát” a fővárossal való kormányzati munka során attól, hogy Budapest főpolgármestere bejelentkezett miniszterelnök-jelöltnek.

Az ATV eziránt érdeklődött, lesz-e a miniszterelnök-jelölti vita, de válasza szerint a miniszterelnök „kampánykérdésekkel legkorábban januárban” fog foglalkozni. Hozzátette: választást jó kormányzással lehet nyerni szerinte.

„Ott állok szügyig vérben a Parlamentben, a legdurvább vitákban veszek részt” – válaszolta a kormányfő arra a kérdésre, hogy részt vesz-e majd bármilyen nyilvános vitán.

A Fudan Egyetemből politikai kérdés lett, pedig Orbán Viktor szerint nem az, de nem lát más megoldást, mint a népszavazást, ha lesznek tervek és költségszámítások. Gulyás Gergely hozzátette: módosítotó indítványt nyújtottak be a Fudanról szóló javaslathoz, amely szerint jövő év december 31-ig be kell mutatni a terveket, szerinte ekkor leszünk olyan helyzetben, hogy Budapest akár népszavazáson is döntsön. Másképp nem is lehet a kérdést eldönteni szerinte – Mi nem félünk a kommunistáktól, egyszer már legyőztük őket. A velük való gazdasági együttműködést és az arra felkészítő képzést fontosnak tartjuk. Ezek az országok szerinte nem kívánják az ideológiai meggyőződésüket Magyarországra erőltetni – mondta Orbán Viktor. Hangsúlyozta: egyelőre nem lehet megmondani, mennyibe kerül az egyetem, milyen forrásból lehet megtenni, elbírja-e a költségvetés. Ezekről szerinte akkor lehet „értelmesen, komolyan beszélni”, ha látjuk a terveket.

Június 15-én megszűnik a felmondási tilalom az egészségügyben és a rendőrségnél, a kormányfő azonban nem számol azzal, hogy ezután tömeges elvándorlás lenne. Ha bekövetkezne, akkor megteszik a szükséges lépéseket.

Az emberi élet a legfontosabb, ezért a halálozások száma a legfontosabb tényező egy járvány kezelésében – mondta Orbán Viktor egy kérdésre. Itt megismételte a kormányzati álláspontot: sikerről beszélni nem helyénvaló dolog, de az Európai Unióban mért többlethalálozások számában a középmezőnyben vagyunk. Világjárványról van szó, ezért beszélt nemzetközi összevetésről.

Felkészült a kormány a negyedik hullámra is – fűzte hozzá.

Orbán Viktor egyúttal kérdésre elismerte, van kiskorú gyermeke, ezért ő is jogosult az szja-visszatérítésre.

A miniszterelnök arra is hivatkozott, hogy a Fudannak több országgal is van együttműködése, ha ők meg tudják védeni a nemzetbiztonságukat, akkor mi is. – Amíg Magyarország élén nemzeti kormány áll, biztosak lehetnek abban, hogy külföldi befolyás nem fog érvényesülni – fogalmazott Orbán Viktor, hozzátéve, hogy a befolyás főként a Nyugat felől érkezik.

Ronald S. Lauder, a Zsidó Világszövetség elnöke is Magyarországra érkezik a budapesti, Rumbach utcai zsingagóga felújítást követő átadására, Orbán Viktor kérdésre reményét fejezte ki, hogy ezúttal is találkoznak majd.

Ahol lehet, a lojális együttműködés elveit követjük az Európai Unióban, de ki kell állni a magyar érdekekért. A konfliktusok száma szaporodhat a klímavédelem költségeivel, a migrációval és külpolitikai kérdésekben az egyhangúság követelményének megszüntetésére tett javaslat is ilyen. Orbán Viktor hangsúlyozta: ez utóbbihoz módosítani kellene az unió alapító szerződését, amelyhez szintén egyhangúság szükséges, és Orbán Viktor jelezte: Magyarország nem fogja ezt támogatni. Június 19-én fogja a kormány bemutatni azokat a gonodolatokat, amelyekkel Magyarország részt szeretne venni az unió jövőjéről zajló vitában.

Minden év január elején tart évindító sajtótájékoztatót a miniszterelnök, ami idén elmaradt, a Telexnek adott válaszából az derült ki, hogy nem is tervez ennél sűrűbben a sajtó rendelkezésére állni, de a választás közeledtével elmondása szerint előfordulhat, hogy többször ad majd interjút „olyanoknak, akikkel értelmes párbeszédet tud folytatni”.

Az egyetlen lehetséges védekezés a koronavírus-járvány ellen az oltás, ezért Orbán Viktor szerint ne nyissunk vitát az oltások hatékonyságáról, nagyon kis számban betegednek és halnak meg emberek az oltás után. Ettől függetlenül elmondása szerint a kormány gyűjti az információkat.

Üzleti alapon akkor is hozzá lehet majd jutni Magyarországon az engedélyezett vakcinákhoz, ha Magyarország nem rendel azokból többet.

Jelenleg 90 nap alatt válaszolják meg a közérdekűadat-igényléseket, de „amint lehet” vissza fognak térni a 15 napos határidőhöz, mondta Orbán Viktor.

Kevesebb beoltott mellett kevesebb halottja volt a járványnak Ausztriában, mint Magyarországon, vizsgálták-e, hogy miért? – kérdezte a 444. A kormányfő elmondása szerint poszt-covid értékelést kért az akadémiától és az egészségügyi tanácsadó testületektől arról, hogy miért érintette így a járvány Magyarországot. A következő járvány idején jobb teljesítményt kell nyújtani, mondta Orbán Viktor. Igyekeztek a legjobb döntéseket hozni, legjobb tudásuk szerint, válaszolta Orbán Viktor arra a kérdésre, van-e a kormánynak felelőssége például abban a tekintetben, hogy későn rendelt el bizonyos lezárásokat.

Magyarország nem rendel több Pfizer vakcinát az európai közös beszerzésben, hogy oldják meg az átmeneti időszakban a vakcinabeszerzést, ha a Pfizer vakcinák csak fél évig tarthatók el, és a magyar oltóanyaggyár csak 2022-re állhat fel? – kérdezte szintén a 444. A kormányfő úgy válaszolt, hogy változnak a tudományos becslések arról, meddig állnak el a vakcinák és meddig tart a védettség. Ezek az időtartamok nőnek, de korlátozott a tudásunk, ezért rendelt Magyarország többféle vakcinát, ezért rendelt Astra Zenecából, Modernából, Janssenből további szállítmányokat, amelyek később érkeznek, és így tovább használhatóak. Azért rendeltek mindegyikből, mert nem volt tudományos támpont a fenti kérdésekben. A magyar vakcinagyár képes lesz licenszek alapján legyártani más vakcinákat és a magyar oltóanyagot is.

Megállapodtak Netanjahu izraeli miniszterelnökkel egy Izraelben építendő, magyar–izraeli közös tulajdonban álló oltóanyaggyárról, a kormányfő reméli, nem akad el ez a terv.

A 3 millió beoltatlan magyar állampolgár Orbán Viktor szerint ne ringassa magát abba az illúzióba, hogy a vírus nem találja meg őket. Megvizsgálták, de elvetették a kötelező oltás gondolatát, csak kérni tudják ezt a 3 millió embert, hogy oltassa be magát, mondta a kormányfő.

A hidegháború rossz, ezért abban vagyunk érdekeltek, hogy Kína és Amerika között olyan együttműködés jöjjön létre, ami nem vezet hidegháborúhoz, hanem kereskedelemhez, gazdasági együttműködéshez. A NATO-csúcson tisztelettel fogadják majd az Egyesült Államok elnökét Brüsszelben.

A hitelmoratórium kapcsán Orbán Viktor elmondta: olyan menetrendre van szükség, amely jó a bankoknak, a vállalkozásoknak és az embereknek is, nagy különbségek vannak a bankok és a kormány álláspontjában, ezért erről is szólni fog a konzultáció. Szeptember 30-ig mindenképp meg kell állapodni, ellenkező esetben marad a mostani moratórium, jelentette ki a kormányfő.

Miért a régi típusú vakcinagyártásra állna rá a magyar vakcinagyár? - kérdezte a hvg. Orbán Viktor válasza szerint jelenleg erre képes Magyarország. – Ha hazaköltöznének a tudósok, akik modernebb vakcinát képesek fejleszteni, annak örülnénk. De a tudományban nincsen csoda – mondta a miniszterelnök.

Senkit nem tiltunk ki sehonnan – mondta a kormányfő azzal kapcsolatban, hogy a kormányinfóra csak oltott újságírókat vártak, holott a Magyar Hang újságírója sem védettségi igazolvánnyal, sem anélkül nem vehetett volna részt a sajtótájékoztatón.