Orbán Viktor: Amíg a magyar kérdés nincs megoldva, addig nincs magyar igen

Orbán Viktor: Amíg a magyar kérdés nincs megoldva, addig nincs magyar igen

Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2018. december 7-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A választás óta először volt péntek reggel Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország című műsorában. A tervezett uniós olajembargó mellett az ukrajnai háború és a kormányalakítás kérdései is szóba kerültek.

Orbán Viktor úgy kezdte a műsort, hogy megköszönte, hogy meghívták, úgy gondolta, hogy csak a kormányalakítás után jön, ha sikerrel jár.

Több baj is van az uniós javaslattal, az olajszállítások megszüntetéséről. Volt egy Versailles-i konszenzus a miniszterelnökök és államfők között, amelyet most megtámadott a Bizottság elnöke. Az a konszenzus arról szólt, hogy „csak olyan lépést szabad tenni, amely figyelembe veszi, hogy az országoknak eltérő energiaszerkezete van” és „minden országnak szuverén joga megállapítani, hogy milyen energiaösszetételben működteti a gazdaságát”.

A tartamában is fittyet hány a javaslat azzal, hogy az EU-ban teljesen eltérő adottságú országok vannak, nekünk nincs tengerünk, így ide csak csővezetéken érkezhet az olaj. Egy ilyen javaslatot nem tudunk elfogadni – mondta Orbán Viktor.

Elmondta, hogy az sem lenne megoldás, ha haladékot kapna az ország az olajembargóra. Ha látjuk, hogy mi az a javaslat, ami segítene rajtunk, arról szívesen tárgyalnánk – mondta. Egyrészt a finomítók átalakítása nagyon sokba kerülne egy más módszerre.

Ez egy atombomba, amit le akarnak dobni a magyar gazdaságra, amit nem fogadhatunk el – mondta. Több ezer milliárd forintos fejlesztés kellene, kell öt év, pénz a finomítók átalakítására és több ezer milliárd az energiaszállítási és betáplálási rendszer átalakítására. Erre van pénz, mert az unió adna, de csak papíron van meg – mondta. Az EB javaslata azt jelentené, hogy holnaptól 700 forint lenne a benzin – tette hozzá.

Szerinte ha a korábbi konszenzust meg akarjuk változtatni, újra össze kell hívni a miniszterelnököket, hogy döntsenek – tette hozzá. Amíg a magyar kérdés nincs megoldva, addig nincs magyar igen – szögezte le.

Ha nem küldöm vissza a javaslatot, a rezsicsökkentésnek vége

Ha ezt a javaslatot nem küldtem volna vissza, akkor a rezsicsökkentésnek vége van, ha nem is hétfőtől, hanem az év végétől biztosan – mondta. Ha bevezetik az embargókat, akkor a rezsicsökkentésnek vége van. „Az a harc, amit én folytatok, az a rezsicsökkentésért van” – fogalmazott. Hozzátette: várja az új ötleteket.

„Mi nem az oroszokról vagy az ukránokról akarunk döntést hozni az olajembargó kapcsán, hanem Magyarországról” – mondta.

Milyen eredménye van az eddigi öt szankciós csomagnak? Magyarországnak teljesen különvéleménye van, már a Krím annektálása idején is azt képviseltem, hogy ezek nagyobb bajt okoznak nekünk, Európának, mint az oroszoknak – mondta. 

Vörös vonal van, az energia, de jönnek tovább. De van még egy elem, az hogy Kirill pátriárkát is a szankciós listára akarják tenni – mondta. Azt nem fogjuk támogatni, hogy egyházi vezetőt tegyenek szankciós listára – tette hozzá.

Ez egy orosz–ukrán háború, aminek az az oka, hogy az oroszok megtámadták Ukrajnát. Ez nem a mi háborúnk – mondta. Nem oldalt kell választani, hanem álláspontot, ez a béke. Mi nem az egyik vagy másik fél oldalán állunk, hanem a béke oldalán. Ezért mentem el Moszkvába is a háború előtt, békemisszióra, de nem jártam sikerrel – fogalmazott.

Nem vagyok hajlandó még a legjobb barátaink érdekében sem a magyar érdekek ellen lépni – tette hozzá. „A béke oldalán állunk és segítünk” – fogalmazott. Hangsúlyozta, hogy „van szívünk”, ezért mindenkit befogadunk és az ország történetének legnagyobb humanitárius akcióját indítottuk.

Szerintünk, aki fegyvert szállít, bajt hoz a saját fejére is, különösen, ha szomszédos ország – mondta. Hozzátette: már belőttek Kárpátaljára is, mert onnan fegyvereket szállítottak, vagy akartak szállítani – mondta. Aki Ukrajnába fegyvert szállít, az a háborút hozza közelebb – tette hozzá.

Jelentősen átalakított kormány

Ezt követően a kormányalakításról kérdezte Nagy Katalin. „Itt állok az erdő közepében” – válaszolta Orbán, majd sorolta a következő veszélyeket: migránsválság, pandémia, háború. Ezek együtt jelentkeznek, olyan kormány kell, ami ezekkel meg tud küzdeni – mondta.

Én mindig minden miniszterrel és államtitkárral négy évre állapodok meg, mindenkinek meg is köszöntem a munkáját, mindenki tisztességesen és becsületesen elvégezte a munkáját. Nagyon büszke vagyok, hogy együtt dolgozhattam velük. Most új kormányt alakítunk, amelyben való részvételre nem teremt jogalapot, hogy valaki benne volt az előző kormányban, mert annak a történetnek vége van. Amilyen kihívások jönnek, az arra adandó válaszok szerint kell majd szolgálnia hazát – mondta.

Jelentősen át szeretném alakítani a kormány szerkezetét a veszélyek miatt, teljesen más miniszteriális szerkezetben állunk fel, sok új embert akarok behozni – mondta. Nagyon sok és mélyreható változás következik, ahogy a világban is. Ehhez a kormánynak is alkalmazkodni kell, úgy szerkezetben, mint személyekben. Ebből az erdőből legkésőbb május végére kijutunk. úgy látom – mondta. Azt is mondta, hogy valakivel már megállapodott, valakivel nem, mással pedig még nem sikerült. De senki nem kéretheti magát, mert ez a legnagyobb felelősségű munka és legnagyobb megtiszteltetés – tette hozzá. 

Két vagy három komplett kormányt ki lehetne állítani a magyar jobboldal szellemi fölhozatalából, nem az a kérdés, hogy van-e elég ember, hanem hogy a következő négy évben Magyarország előtt álló feladatokra megtalálom-e a megfelelő embereket – mondta.

Az a tervem, hogy május 16-án esküt tudok tenni a parlamentben és kell utána még 7-8 nap, valamikor 20-a és 30-a között, hogy a minisztereket be tudjam mutatni a parlamenti képviselőknek – mondta a várható menetrendről.

Címkék: Orbán Viktor