Olajembargó: Orbán Viktor levelet írt Ursula von der Leyennek

Olajembargó: Orbán Viktor levelet írt Ursula von der Leyennek

Orbán Viktor (Forrás: Orbán Viktor/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már korábban is bejelentette a nyilvánosság számára a magyar kormány, hogy meg fogja vétózni az orosz olaj megvásárlásának leállítását célzó újabb uniós szankciót, most pedig kiszivárgott Orbán Viktor hivatalos válasza is.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán reggel jelentette be az Oroszországot érintő hatodik szankciós csomagra vonatkozó javaslatot. Eszerint az EU fél éven belül megszüntetné az orosz nyersolaj vásárlását, finomított formában pedig év végéig állítanák le a megrendeléseket. Magyarország jövő év végéig felmentést kapna.

Orbán Viktor csütörtökön angol nyelvű levelet küldött Ursula von der Leyen számára, válaszul a bejelentésre. A Financial Times már közölt ebből részletet, miszerint: „Sem Magyarország, sem az Európai Unió egésze nem áll készen arra, hogy elfogadja és végrehajtsa a Bizottság által javasolt intézkedéseket. Szankciókat akkor lehet elfogadni, ha valamennyi tagállamban valamennyi szükséges előfeltétel teljesül”.

Az Index megszerezte a levelet, amelyben a magyar miniszterelnök arról is írt, hogy „a javasolt szankciók elfogadása az alternatív ellátási infrastruktúra nagymértékű fejlesztését és finomítói kapacitásaink teljes körű átszervezését igényli”. – Ezek az erőfeszítések időigényesek, és olyan redundáns beruházásokat tesznek szükségessé, melyek éppen emiatt piaci alapon nem finanszírozhatók. Az orosz fosszilis tüzelőanyagok leépítése nem megvalósítható az energetikai infrastruktúránkba történő erőteljes és gyors beruházások, valamint fokozott tempójú zöld átállás nélkül. A szankciók miatt azonban az ehhez szükséges nemzeti forrásokat redundáns fosszilis beruházásokra kellene átcsoportosítani, miközben az Európai Unió részéről számunkra csak papíron áll rendelkezésre megfelelő finanszírozás – fogalmazott Orbán Viktor.

A kormányfő kitért arra is, hogy az energiaárak már 40 éves csúcson vannak, a szankciók pedig további emelkedést, ezzel pedig a legkiszolgáltatottabbak terheinek további növekedését eredményeznék anélkül, hogy az EU érdemi erőfeszítéseket tenne a hatások enyhítésére. Mint írta, az Oroszország ukrajnai agressziójára adott válaszlépéseket illetően az Európai Unió legfontosabb értéke eddig az unió egysége volt, ez az újabb csomag ugyanakkor aláássa ezt az egységet.