Orbán Viktor: A következő év júniusáig, júliusáig kell kibírni

Orbán Viktor: A következő év júniusáig, júliusáig kell kibírni

Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2018. december 7-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem kell arra készülni, hogy a következő három hétben – ami jelenleg az előrejelző képesség – például műtéteket kellene elhalasztani – közölte Orbán Viktor pénteken reggel a Kossuth rádióban. A miniszterelnöki interjún szóba került az Európai Unió is, a kormányfő szavai szerint „amíg Soros Györgynek ilyen befolyása van az unióban, ki kell mondani, hogy az Európai Unió korrupt”.

A jelek szerint meghozták az eredményt a kutatásra szánt pénzek, de végleges ítéletet akkor mondjuk, ha túl vagyunk a víruson – erről beszélt szokásos péntek reggeli interjújában Orbán Viktor. A miniszterelnök az itthon gyártott gyorstesztek, illetve a kezelések kapcsán válaszolt így, hozzátéve, hogy a magyar orvoskoponyák a legjobbak közé tartoznak a világon. Megismételte, hogy az Európai Unió nagy gyógyszercégeknek ad pénzt, a vakcina viszont továbbra is csak a jövő év közepére várható. – Úgy számolok, hogy nekünk magyaroknak is a következő év júniusáig, júliásig kell kibírni, a rosszkedvünk tele addig tart – fogalmazott.

A gazdasági adatok is szóba kerültek, konkrétan az, hogy Varga Mihály biztató jelekről beszélt. A kormányfő szavai szerint a pénzügyminiszter „szálkás karcagi ember, keveset beszél, a lelkesedés, mint olyan, nem nagyon ismert a számára, viszont ezért soha sem ragadtatja el magát és amit mond, azt komolyan lehet venni”. Itt Orbán Viktor megismételte, hogy már március-áprilisban úgy gondolták, hogy lesz második hullám, a nyarat pedig arra használták, hogy felkészüljenek erre. A védekezés első pillére a nemzeti konzultáció volt, illetve a magyar gyártás beindítása és az európai vakcinakutatásba való beszállás. Eközben pedig meghozták a szükséges gazdasági intézkedéseket, ellentétben más országokkal, nem a helikopterpénzre (ingyen adott pénz) és az abból létrejövő fogyasztásra alapoztak, hanem nálunk munkaalapú társadalom van. Munkahely pedig beruházásokból van, így a mi gazdasági védekezésünk középpontjában a beruházások állnak: a vállalatok és a családok beruházásai. Ezért döntöttek az ötszázalékos lakásépítési áfa mellett, illetve Novák Katalin még több intézkedési javaslaton is dolgozik. – A mi fölfogásunk szerint a legnagyobb gazdasági veszély a kivárás, a vállalkozóknak is azt kell mondanunk, hogy ne kivárj, hanem csináld – mondta a kormányfő, hozzátéve, hogy ezért voltak a gazdaságvédelmi intézkedéseik.

A miniszterelnök megismételte azt is, hogy az egészségügyi rendszerünk bírja a terhelést egészen addig, míg meg nem érkezik a vakcina. Minél később jutunk el abba az állapotba, hogy a vírustól független műtéteket el kell halasztani, annál sikeresebbek vagyunk. Azért szurkol és „dolgoztatja a minisztereket”, hogy minél később jöjjön el az a pillanat, ha egyáltalán el kell jönnie, amikor úgy, mint tavasszal, megint el kell halasztani előre tervezett műtéteket. – Jelenleg az előrejelző képességünk három hét, a következő három hétben ilyen intézkedésre nem kell számítani – mondta a miniszterelnök.

– A baloldal nemhogy nem segíti a védekezést, hanem ellene dolgozik, megtámadja azokat az embereket, akik kulcsszereplői a védekezésnek, például a tiszti főorvos asszonyt – közölte a kormányfő. Egy ilyen hangulatban a miniszterelnök szerint valóban meglepetés volt, hogy az orvosi bérek emeléséről egyhangúan döntött az Országgyűlés. A béremelésre azért is volt szükség Orbán Viktor szavai szerint, hiszen az elmúlt harminc évben folyamatos sodródás volt, hogy milyen típusú egészségügyi rendszerünk legyen, miközben a fizetésekre nem volt konkrét válasz. Az orvosok és emberek is alkalmazkodtak a „zűrzavarhoz”, itt említette például a hálapénz intézményét vagy azt, hogy az orvosok az állami és magánellátásban is dolgoztak. Az orvosi kamara viszont vett egy nagy levegőt és azt mondta, „nem érezzük jól magunkat ebben a helyzetben”, letett egy javaslatot a kormány asztalára, amit a kabinet befogadott. Bár azt Orbán Viktor is elismerte, hogy vannak még részletkérdések, amiket rendezni kell.

A hazai mellett az uniós baloldalt is szóba hozta a műsorvezető. – A baloldal, ha veszélyes embert lát – nem akarok dicsekedni, de az én esetemben erről van szó –, akkor megpróbálja levadászni – mondta Orbán Viktor, majd rátért arra, hogy a jobboldali politikusokat mindig korrupcióval vádolják. Az emberek pedig onnan indulnak ki, hogy ahol hatalom van, pénzről való döntések vannak, ott nyilván a korrupció lehetősége is megvan. A baloldal tehát jól érzékeli, hogy a jobboldalaikat korrupcióval érdemes támadni, „persze aztán az ember kiáll az igazáért, a végén választást nyert, én is azért ülök most itt”. Amikor pedig a németek csinálják ezt, akkor „bagoly mondja verébnek”. A németeknél éppen van egy globális pénzmosási, korrupciós botránysorozat, de a skandinávoknál is, „akik korrupció ügyében okoskodni szoktak”, bedőlt több bank, vagyis pénzmosásról volt szó. – Én nem szeretem, ha a nyugatiak azt a pozíciót veszik föl, hogy ők hibátlanok, mi, közép-európaiak pedig korruptak vagyunk, ez nem felel meg a valóságnak. Egyikünk sem hibátlan és egyikünk sem eleve bűnös – fogalmazott.

Nem maradhatott ki Soros György említése sem, a kormányfő szerint a nemzetközi támadások közös nevezője a milliárdos, „Soros György megveszi a nyugat-európai politikusokat”. Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy a bizottságban is ott ülnek azok az emberek, aki közvetlenül vagy áttételeken keresztül – konferenciák, ösztöndíjak, tehát megvan a korrumpálásnak a nyugat-európai civilizált formája – mind Soros György tenyeréből esznek, na ez a korrupció. – Amíg Soros Györgynek ilyen befolyása van az unióban, ki kell mondani, hogy az Európai Unió korrupt – szögezte le. Ha Soros Györgyöt onnan kiteszik és ezt a befolyást megszüntetik, akkor mondhatjuk azt, hogy komoly lépést tettünk a korrupció elleni küzdelemben.