Orbán Viktor: A napi megbetegedések száma előbb-utóbb meg fogja haladni az ezret

Orbán Viktor: A napi megbetegedések száma előbb-utóbb meg fogja haladni az ezret

Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2018. november 23-án (Fotó: MTI/Balazs Mohai)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kétségkívül nem lesz egy jó hangulatú őszünk – erről beszélt Orbán Viktor a szokásos péntek reggeli rádióinterjújában a Kossuth rádióban. A miniszterelnök azt is bejelentette, hogy szombaton összeül a gazdaságvédelmi operatív törzs, ahol döntenek a hiteltörlesztési moratórium jövőjéről és habár több javaslat is van előttük, részleteket egyelőre nem árult el.

Miután megérkezett a második hullám, sőt „lassan szügyig állunk benne”, a régi praktikákat kell elővenni, ezért visszatérően kórházakba látogat majd Orbán Viktor és személyesen tart „kórház-ellenőrzést”. A miniszterelnök pénteken hajnalban már a Korányi kórházban járt, mert „elterjedt a baloldali sajtóban az a hír, hogy nincs elég lélegeztető-kapacitás”. Szavai szerint felkeltette az ügyeletes orvost és megkérdezte mi a helyzet, a válasz pedig az volt, hogy van elegendő hely, van elegendő lélegeztetőkészülék és „most még van elegendő ember is”.

A kormányfő a szokásos pénteki rádióinterjújában arról beszélt, hogy van egy haditervszerű intézkedési terv arról, hogy ahogy nőnek az esetszámok, hogyan alkalmazkodik hozzá az egészségügy. Ha valamelyik kórház, amit kijelöltek „elfogyott”, akkor jön a következő, majd a következő intézmény. Ha pedig elfogytak az ápolók vagy orvosok, akkor kezdődik a vezénylés, hiszen kidolgoztak egy vezénylési tervet. Jelen pillanatban 10 ezer olyan ágyunk van, ahol el tudnánk látni koronavírusos beteget, ha ez nem lenne elég, akkor van további 10 ezer ágy. Sőt, ezután van még 10 ezer. – Az egészségügyet felkészítettük a második hullámra, a védekezésünk is másmilyen lesz, mint tavasszal – mondta és megismételte, hogy az országnak működnie kell. Vagyis most nem az a fontos, hogy mindenki otthon maradjon, az viszont igen, hogy a kézmosásra, maszkviselésre és távolságtartásra vonatkozó intézkedéseket mindenki tartsa be.

– Minden olyan elemzés, ami a válság első hullámáról szól, a világ 25 legjobban védekező országa közé sorolta hazánkat – tette hozzá.

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy „nem a hasára üt”, amikor az intézkedésekről döntenek, hanem az operatív törzsre és a mögöttük dolgozó munkacsoportokra hallgat. Ha azt javasolja az operatív törzs, hogy a szórakozóhelyek zárjanak be este 11 órakor, akkor ennek indokait kéri, majd döntést hoznak. – Nem vagyok Müller Cecília beosztottja, mert azért még nem állt a fejére a világ – fogalmazott a miniszterelnök, hozzátéve, ha a tiszti főorvos azt mondja, hogy ez fontos, akkor meghozzák ezt a döntést. Egyúttal ismét bírálta a baloldalt, amiért nemcsak a kormányt, hanem a járványügyi szakembereket támadják, márpedig most rájuk épül a védekezés. – A baloldalt is arra kérem, amelyikre egyébként nem lehet most számítani a második hullám idején se, hogy ne támadják a járványügyi szakembereket, hanem támadjanak engem – fűzte hozzá.

Arra a riporteri kérdésre, hogy az álhírek kapcsán a szaktárca miért nem tesz feljelentést, a miniszterelnök azt mondta, hogy a sajtót kevésbé okolja, a baloldali politikusokat igen. Ha baloldal is azt mondaná, hogy nincs ok pánikra, mint ami a valóságos helyzet, akkor a sajtó is valószínűleg más „vadászterületet jelölne ki a szenzációs hírek számára” és nem az egészségügyet – mondta, hozzátéve, hogy miután zajlik a baloldal által gerjesztett politikai vita, beszáll a sajtó is.

Annak kapcsán, hogy decemberre, januárra várják a járvány tetőzését, a kormányfő úgy fogalmazott, hogy „kétségkívül nem lesz egy jó hangulatú őszünk”, az ősz a védekezésről szól majd. Szavai szerint a napi megbetegedések száma meg fogja haladni az ezret előbb-utóbb, de adja Isten, hogy ne legyen igaza. Ismét a fiatalokhoz szólt, akiknek figyelniük kell arra, hogy ne fertőzzék meg szüleiket, nagyszüleiket.

A miniszterelnök elmondta azt is, hogy a gazdaságvédelmi operatív törzs szombaton reggel ülésezni fog, a téma pedig a hitelmoratórium lesz. Ismert, korábban már meghozták azt a döntést, hogy az emberek az év végéig felfüggeszthették a hiteleik törlesztését, most arról kell dönteni, hogy mi legyen ezzel, hiszen mindjárt itt van a január. Több javaslat is fekszik előttük, de erről többet egyelőre nem árult el.

Orbán Viktor a jövőt illetően leszögezte azt is, hogy amíg nincs vakcina, addig védekezés van. – Amikor legutóbb beszéltem az amerikai elnökkel, ő azzal biztatott engem, hogy október végéig már lesz, de legkésőbb az év végére már lesz amerikai vakcina. Azt is mondta, hogy ebből jut majd Magyarországnak is, de ezt majd akkor hisszük el, ha be is következik, biztosan nagyon sokan állnak ott is sorban – mondta. A kormány minden, a világban zajló kutatást figyel, Magyarország európai kutatásban részt is vesz és elég sok pénzt ad, vagyis ott jogaink is keletkeztek.

A gazdaságban a kormányfő – ahogy mondta – látja a bajokat, de ha megnézi a számokat azt látja: januárban, a vírus előtt dolgozott 4 millió 458 ezer ember, augusztusban pedig 4 millió 513 ezer ember. Így arra kell felkészülni, hogy ismét munkaerőhiány lesz Magyarországon. Van egy speciális budapesti probléma is, ez a turizmus budapesti helyzetéből fakad.

Szóba került az interjúban a 14 évvel ezelőtt nyilvánosságra került őszödi beszéd, amelyen Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök elismerte, hogy csaltak. Hiába várta az ország, hogy az akkori kormány levonja a konzekvenciákat, ehhez képest volt lovasroham, szemkilövetések, illetve megvertek embereket. Habár akkor azt várták Orbán Viktortól, mint az ellenzék vezetőjétől, hogy álljon az elégedetlenség élére, azt mondta, a kormányt alkotmányos eszközökkel kell megdönteni. Ha alkotmányon kívüli eszközökkel tették volna, kinyílik egy olyan kapu, amelyen egymás után jönnek az olyan politikai akciók, amelyek alkotmányon kívüli eszközökkel fogják az éppen soron lévő kormányt megbuktatni, amikor nehéz helyzet alakul ki. – Azt mondtam, hogy egyszer kell nyerni, de akkor nagyon és 2010-ben kaptunk kétharmadot, szerencse, hogy tudtam tartani a szavam – zárta az interjút a miniszterelnök.