Orosz „kémbank”: megjelent a kormány döntése a Magyar Közlönyben

Orosz „kémbank”: megjelent a kormány döntése a Magyar Közlönyben

Nyikolaj Koszov, a Nemzetközi Beruházási Bank (International Investment Bank, IIB) elnöke (j) és Varga Mihály pénzügyminiszter (j2) érkezik a pénzintézet új európai regionális irodájának Magyarországra hozataláról szóló szándéknyilatkozat aláírására a Pénzügyminisztériumban 2018. június 18-án (Fotó: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

Fotó: Szigetváry Zsolt

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– A kormány egyetért azzal, hogy Magyarország a Nemzetközi Beruházási Bankban fennálló tagságáról lemondjon – ezt rögzíti az a csütörtök este megjelent kormányhatározat a Magyar Közlönyben, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök írt alá. Egyúttal visszavonták azt a kormányhatározatot is, ami Magyarország képviseletéről szólt a bank Kormányzótanácsában.

Az orosz „kémbankként” elhíresült intézmény azt követően került a figyelem középpontjába ismét, hogy kiderült, három vezetője is felkerült az Egyesült Államok szankciós listájára.

Mint megírtuk, az ügyben szerdán sajtótájékoztatót tartó David Pressman budapesti amerikai nagykövet arról beszélt, az Egyesült Államok kormánya számos alkalommal jelezte már aggodalmát a bank kapcsán. – Aggodalommal tölt el minket, hogy a magyar kormány erős kapcsolatokkal bír Oroszországgal – fogalmazott.

Csütörtökön délután pedig már sajtóhírek szóltak arról, a kormány lemond a Nemzetközi Beruházási Bankban fennálló tagságáról, amit később a gazdaságfejlesztési minisztérium is megerősített.