Ötmillió forintra bírságolta a jegybank a NER kedvenc informatikai cégét

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 5 millió forintra bírságolta a 4iG Nyrt.-t – közölte a jegybank csütörtökön. Az MNB a T-Systems Magyarország Zrt. megvásárlásának meghiúsulását vizsgálta, és megállapította, hogy a 4iG Nyrt. jogsértő módon állította össze a bennfentesek jegyzékét. Egyúttal a Magyar Telekom Nyrt.-vel szemben is intézkedett, mert a cég megsértette a bennfentes információ közzétételének késleltetésére vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket.

Az MNB felszólította a 4iG-t, hogy küldje meg a jegybanknak a T-Systems felvásárlásával összefüggő tárgyalások megszüntetése kapcsán készített bennfentesek jegyzékét, és a jövőben is mindenkor feleljen meg e kötelezettségnek. A jegybank azt is megállapította, hogy a piaci visszaélésekről szóló európai uniós rendelet előírásaihoz képest a 4iG tévesen határozta meg, hogy valójában mikor keletkezett az ügylet lezárására vonatkozó bennfentes információ.

Az MNB adatokat kért be a Magyar Telekom Nyrt.-től is a tulajdonában lévő T-Systems Magyarország Zrt. megvásárlásának meghiúsulása kapcsán. A jegybank megállapította, hogy e kibocsátó – bár a bennfentes információ keletkezésének időpontját helyesen határozta meg – az információ közzétételének késleltetését nem indokolta meg megfelelően. Ezért a jegybank kötelezte a Magyar Telekomot, hogy a T-Systems tranzakció lezárásához kötődő bennfentes információ közzétételének késleltetését jogszabályszerűen indokolja meg és ezt küldje meg a jegybanknak.

Az informatikai szektort is Orbán ellenőrzi | Magyar Hang

Jelentősen csökkent a Mészáros Lőrinc-féle cégbirodalom befolyása azt követően, hogy Jászai Gellért, a cégcsoport vezetője a 4iG informatikai szolgáltató vezetője lett. A 444.hu terjedelmes cikke szerint Orbán Viktor azért választotta le felcsúti barátjának birodalmáról a céget, hogy az megvásárolhassa a nagyvállalati szektor legnagyobb infokommunikációs szolgáltatóját, a T-Systems Magyarországot a Deutsche Telekomtól (DT), a németek ugyanis nem akartak közvetlen kapcsolatba kerülni Orbán Viktor barátjával.

A közlemény szerint a bennfentes kereskedelem és a befektetők félrevezetésének elkerüléséhez alapvető fontosságú, hogy a kibocsátók a bennfentes információkról a lehető leghamarabb tájékoztassák a nyilvánosságot. A befektetők és a befektetői döntések védelme érdekében így különösen lényeges, hogy egy  bennfentes információt mikor tesznek közzé, főképp akkor, ha annak tartalma  lényegesen eltér a kibocsátó korábbi közzétételeitől.

A korábban Mészáros Lőrinc cégbirodalma egyik ékköveként emlegetett 4iG informatikai vállalkozás 2018-ban olvadt be az Opus Global Zrt.-be, és azonnal szárnyalni kezdett, egymás után nyerte el az állami megbízásokat. Úgy tűnt, az egyre nagyobbra hizlalt céggel kívánja a kormány bekebelezni a hazai informatikai piacot. Ennek egyik legkomolyabb lépése lett volna a T-Systems megvásárlása. Több elemzés is született a sajtóban az üzlet kapcsán, amelyek megjegyezték, a sikeres lebonyolítás érdekében a céget lassan elkezdik leválasztani Mészáros Lőrincről, és a 4iG végül elhagyta az Opal Globus akolmelegét, hogy a tulajdonos Deutsche Telekom is szívesebben áldását adja az adás-vételre. Így lett meghatározó ember, tulajdonos, és elnök-vezérigazgató a cégben Jászai Gellért.

A pletykák szerint azonban a kezdeti jó kapcsolat Mészáros és Jászai között a kiválást követően megromlott, a 444 tavaly ősszel hosszú cikkben tárta fel, miként mérgesedett el a viszony a felek között. Decemberben aztán bejelentették, a 4iG végül elállt a T-Systems megvásárlásától, a hírre zuhanni kezdtek a cég részvényei, Jászai azonban egy interjúban hangsúlyozta, dinamikusan fejlődnek tovább, és akvizíciót terveznek. Január elején derült ki, hogy bennfentes kereskedelem gyanújával tettek hatósági bejelentést a jegybanknál a 4iG ügyében. A Hvg360 akkor arról írt, Rogán Antal körében többen jó előre tudhattak a T-Systems-féle üzlet meghiúsulásáról, hiszen a bejelentést megelőző napokban pánikszerűen elkezdték eladni részvényeiket.