Balczó Zoltán Paks II.-ről: Akkor most ki nem mond igazat?

Balczó Zoltán Paks II.-ről: Akkor most ki nem mond igazat?

Dobrev Klára és Márki-Zay Péter csütörtöki vitája a klímaváltozásról (Fotó: Greenpeace Magyarország Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem áll szándékomban a miniszterelnök-jelölti vitákat elemezni, de egy szakpolitikusként hozzám tartozó területen szeretném segíteni a tisztánlátást – indítja Facebook-posztját Balczó Zoltán, a Jobbik országgyűlési képviselője.

A téma a Paks II. beruházás, amely szóba került a csütörtöki Dobrev-Márki-Zay klímapolitikai vitán. Márki Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt többek között arról beszélt, hogy a Paks II. beruházást a 2010 előtti kormány indította el. Egyébként az atomenergiát tiszta energiának tartja, és azzal ért egyet, hogy „míg a megújulóból nem lesz elég, akkor atomenergiát kell használni.” Amire Dobrev Klára így válaszolt: Megint nem mondasz igazat Péter. 2010 előtt csak arról döntöttek, hogy vizsgálják meg a blokkok üzemidejét.

A jobbikos politikus ezután szó szerint idézi bejegyzésében a 25/2009 (IV.2) országgyűlési határozatot: 

1. Az Országgyűlés előzetes, elvi hozzájárulást ad az atomenergiáról szóló 1996. évi CXVI. törvény 7. §-ának (2) bekezdése alapján – összhangban a 2008–2020 közötti időszakra vonatkozó energiapolitikáról szóló 40/2008. (IV. 17.) OGY határozat 12. f) pontjával –, a paksi atomerőmű telephelyén új blokk(ok)létesítését előkészítő tevékenység megkezdéséhez.
2. Ez a határozat a közzététele napján lép hatályba.

– Ez bizony nem a működő blokkok üzemidejének meghosszabbításáról szól – állapítja meg a korábbi európai parlamenti képviselő.

Véleménye szerint Dobrev Klárának nem kellett volna messzire mennie, hogy pontos tájékoztatást kapjon a témában. Mint írja, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök 2009. február 16-án a parlamentben jelentette be, hogy új atomerőművet szeretnének. „Szeretném tájékoztatni a parlamentet, hogy a kormánynak az a szándéka, hogy arra kérje az Országgyűlést, hogy még az idei év első félévében hozzon döntést arról, hogy a paksi atomerőmű kapacitását egy átfogó fejlesztéssel megkétszerezzük”.

– Nos, ehhez nincs mit hozzáfűznöm – zárja bejegyzését a képviselő.