Rezsicsökkentés és Paks II. – Újra összecsapott Dobrev Klára és Márki-Zay Péter

Rezsicsökkentés és Paks II. – Újra összecsapott Dobrev Klára és Márki-Zay Péter

Dobrev Klára és Márki-Zay Péter csütörtöki vitája a klímaváltozásról (Fotó: Greenpeace Magyarország Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lehet-e ingyen adni a legszegényebbeknek az áramot? Ez mennyire populizmus? Mi legyen Paks II.-vel? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekről vitázott egymással a Greenpeace és Hvg szervezésben Dobrev Klára és Márki-Zay Péter. A fókuszban tehát a klíma és a környezetvédelem volt, de azért itt is elhangzott a DK jelöltjétől nem egyszer a mondat: „Péter, ez nem igaz”.

Mit tennének kormányon?

A meg nem termelt energia a legkevésbé környezetszennyező – így kezdte Márki-Zay Péter azt, hogy mit tenne kormányon. Itt említette még a betétdíj bevezetését vagy az épületszigetelések fontosságát.

Dobrev Klára szerint mindenkinek áldozatot kell hozni. A következő ciklusban el kell indítani a kibocsátáscsökkentést, ő is említette az épületszigetelést.

Ingyenesség, populizmus

Dobrev Klára szerint tele vagyunk olyan feladatokkal, amik költségesek és amikre az embereket kérik: fűtsenek másként, közlekedjenek másként, öltözködjenek másként, egyenek másként. Vagyis szerinte nem populizmus a kisemberekről beszélni. Márki-Zay Péter szerint ugyanakkor az ösztönzés a fontos, nem az, hogy ingyen legyen az energia. Hiszen akkor a takarékoskodás egyáltalán nincs elősegítve.

Felmerült, hogy a legszegényebbek fűtenek a legkörnyezetszennyezőbben, gumival és mindennel, amit találnak. Dobrev Klára szerint azért teszik ezt, mert nincs más választásuk. Márki-Zay Péter szerint aki valóban rászoruló, annak segíteni kell, ugyanakkor ezt nem csak a legszegényebbek teszik. Ilyen esetben viszont büntetni kell. – Ebből is látszik, hogy mekkora különbség van egy jobb- és egy baloldali politikus között – zárta Dobrev Klára.

 

Dízel autók

Nem a leggazdagabbaknak, hanem a szegényebbeknek van ilyen autója Dobrev Klára szerint. Ösztönözni kell az embereket a tömegközlekedés használatára, illetve segítséget kell adni a szennyező járművek lecserélésére. 

Hódmezővásárhelyen ingyenes már a tömegközeledés – mondta Márki-Zay Péter. Az épületenergetikára is áttért itt, az általa vezetett városban zajlik egy program nyílászárócserére és szigetelésre.

 

Paks, erőművek

Márki-Zay Péter azzal kezdte, hogy a beruházást a 2010 előtti kormány indította el. Az atomenergiát tiszta energiának tartja és azzal ért egyet, hogy míg a megújulóból nem lesz elég, akkor atomenergiát kell használni. Szavai szerint Paks II. nem környezetvédelmi katasztrófa, hanem egy rossz gazdasági döntés: pályáztatás nélkül kapta meg a Roszatom, és óriási hitelből épül. – Nem az atomenergiával van a problémám, hanem ezzel a szerződéssel – fogalmazott.

Dobrev Klára szerint márpedig környezetvédelmi katasztrófa is Paks II, ezért le kell állítani. – Megint nem mondasz igazat Péter – válaszolt a DK a múltat érintő felvetésre. Mint mondta, 2010 előtt csak arról döntöttek, hogy vizsgálják meg a blokkok üzemidejét.

A mátrai erőművet a kormány 2025-ben állítaná le, Márki-Zay Péter szerint ez reális. – Mészáros Lőrincnek is bele tört a foga – emlékeztetett, hogy korábban az oligarcha is megvásárolta, majd eladta.

Dobrev Klára beszélt arról is, hogy a legnagyobb szennyezők fizetik a legkevesebb adót. Ezért támogatják, hogy a szennyező fizet elve alapján fel tudjanak lépni az érintett cégekkel szemben. Márki-Zay Péter szerint ugyanakkor a végén úgyis mindent a fogyasztó fizet.

A rezsicsökkentés kivezetéséről a hódmezővásárhelyi politikus nem akar beszélni, azt ugyanakkor megjegyezte, hogy ennek az intézménynek van a környezetvédelemre káros hatása is. Pláne, hogy például a tehetőseknek is segít, ráadásul ez nem is ösztönzi az embereket a takarékoskodásra. – Péter, nem lehetsz ilyen érzéketlen – közölte Dobrev Klára, aki szerint ugyanakkor a kisemberek nem tudnak minden költséget kifizetni. Annyi víz, amennyiből egy levest főzni, az járjon alanyi jogon, ahogy egy villanykörtényi áram, ami alatt a gyerek meg tudja írni a leckéjét.

 

Személyes és politikusi felelősségvállalás

Az első pillanattól kezdve igyekezett a gyermekeit úgy nevelni, hogy érezzék, hogy felelősségük van – ezzel kezdte Dobrev Klára. Itt említette a szelektív hulladékgyűjtést vagy éppen azt, hogy nem kell minden évben új ruhát venni. Márki-Zay Péter is kiemelte a szelektív hulladékgyűjtést, ahogyan azt is, hogy visszavették az autóhasználatot.

Dobrev Klára ugyanakkor felvetette, hogy politikusként is fokozott felelőssége van, ehhez sokkal erősebb európai uniós együttműködésre van szükség, ezt hívja Európai Egyesült Államoknak. Ellenfele itt az LMP üzenetét tolmácsolta: a klímatörvénynél a DK politikusai nem a megfelelő kibocsátás elérést szavazták meg. – Péter, ez nem igaz – hangzott a válasz.

A klíma- és környezetvédelem önálló minisztériumot érdemel Márki-Zay Péter szerint. Dobrev Klára szerint ez valóban fontos, de a környezetvédelmi hatóságnak is vissza kell adni a jogokat, valamint a jövendő nemzedék omudsmani posztját is újra aktívvá kell tenni.

Szerda este az RTL Klubon csapott össze a két miniszterelnök-jelölt.