Pálinkás József úgy gondolja, Orbán Viktor már nem venné fel neki a telefont

Pálinkás József úgy gondolja, Orbán Viktor már nem venné fel neki a telefont

Pálinkás József (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A mai politikusok nagy része nem autonóm személy, mert nincs mögöttük a politikától független egzisztenciális háttér – jelentette ki Pálinkás József, az Új Világ Néppárt alapítója és miniszterelnök-jelöltje a Népszavának adott interjújában. 

Szerinte Orbán Viktor már nem venné fel neki a telefont. Mint elmondta, életében körülbelül ötször beszélt Orbánnal közvetlenül, főképp a titkárságával tartotta a kapcsolatot. „Míg a Magyar Tudományos Akadémia elnöke voltam, kéthavonta konzultáltunk ugyan, de rendszerint nem értettünk egyet. 2018 júniusában beszéltünk utoljára” – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy mi mozgathatja Orbán Viktort a döntéseiben, illetve milyen Magyarországot akarhat, válaszában Pálinkás a következőképpen fogalmazott:

„Nagyon erősen mozgatja a vágy, hogy valami nagyot alkosson, és ez félreviszi a racionális döntésekben. A Fudan egyetem ügye tipikusan ilyen: Magyarországra hozni egy külföldi egyetemet még jó döntés is lehet észszerű léptékben. De ez egy gigantomán beruházás lesz. Hogy legyenek normális futball stadionok, szintén egy legitim cél. De az, hogy a kis falvakba is stadiont építsünk? Valahogy mindig a nagyság iránti vágy viszi félre Orbán Viktort a döntéseiben. Nem gondolom, hogy azt szeretné, az emberek nyomorogjanak Nógrád megyében, de mégis úgy osztja el a forrásokat, hogy igenis ez történik, miközben a szupergazdagok allűrjeit veszik fel a hozzá közeli emberek.”

A politikus nem hisz abban, hogy a NER lebontása érdekében felül lehet írni a kétharmados törvényeket. Mint hozzátette, a jogállamiság visszaállításának pontos módját még nem látják, illetve ha van is konkrét terv, azt még senki sem szeretné nyilvánosságra hozni. Ez utóbbinak egy oka van: van még egy parlamenti ciklus a választásokig, és szerinte „a Fidesz mestere a politikai célhoz kötött törvényhozási trükközésnek”. Erre jó példa a gyermekesek adóelőlegének visszatérítése, amire a jelenlegi adótörvények nem adnak lehetőséget, de majd ősszel megváltoztatják az adószabályokat.

Ami az Új Világ Néppártot illeti, 28 körzetben indulnak az előválasztáson, és eddig még nem kötöttek támogatási megállapodásokat más pártokkal, de Pálinkás elképzelhetőnek tartja, hogy néhány helyen támogatni fogják az indulóikat.

– Mi úgy szálltunk be ebbe a szövetségbe, hogy szeretnénk hozni az eddigi szavazók mellé. Nem azért kezdtem ebbe az egészbe bele, hogy 2022-ben feltétlenül országgyűlési képviselő legyek – hangsúlyozta a politikus, aki a „Fidesz-árvák” megszólítását tartja fontos feladatának. Szerinte egyre többen vannak, s egyszer majd valakinek csak sikerül megszólítani őket. – Hogy erre én vagyok-e a legalkalmasabb, persze kérdés, de szerintem az vagyok – jelentette ki.

Szerinte a hat ellenzéki párt illúzióban élt az előválasztással kapcsolatban, most szembesülnek vele, hogy ez 106 körzetben nem kivitelezhető. – Egy olyan körzetben, ahol van egy város és körülötte rengeteg falu nyilván nem lehet olyan előválasztást tartani, amiben kiderülne, ki a valóban legesélyesebb jelölt a Fidesszel szemben. Ezért elkezdték ezeket az alkukat, aminek megvan a hátulütője, hiszen sokan csalódhatnak miatta – magyarázta.

Arról is beszélt, hogy szerinte „a megállapodások egy része politikai realitás, egy másik része azonban egyszerűen mutyi, hiszen a parlamentben ülő emberek mindenképpen meg akarják őrizni a széküket”.

– Magyarországon a politikusok sem autonóm emberek, közöttük is nagyon sokan vannak, akik, ha nem lesznek országgyűlési képviselők és nincs még két bizottsági helyük, el kell gondolkozniuk, hogy mit is fognak csinálni – fogalmazott.

Arra a kérdésre, hogy vajon visszalépne-e valamelyik ellenfele javára a miniszterelnök-jelölti előválasztás során, azt válaszolta: „várjunk azért egy kicsit, hogy népszerűségi, párttámogatási vagy alkalmassági verseny folyik”. – Egyébként, ha nem jutok be, nem jutok be, ennyi volt, nem gondolom, hogy meg kellene jelölnöm valakit, akit támogatok – mondta, majd zárásul hozzátette, „a Demokratikus Koalíció és a Jobbik szinte egy pártként működése okoz némi zavart és nehézséget”.