Pápalátogatás: Kovács Zoltán elárulta, mi alapján zárták ki a Magyar Hangot a sajtónyilvános eseményekről

Pápalátogatás: Kovács Zoltán elárulta, mi alapján zárták ki a Magyar Hangot a sajtónyilvános eseményekről

Veres András győri megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár (b-j) a Ferenc pápa április 28-30-i magyarországi apostoli látogatásáról tartott budapesti sajtótájékoztatón 2023. május 2-án. (MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A pápalátogatás vége után két nappal tartott sajtótájékoztatót az események összegzéséről a Ferenc pápa budapesti útjáért felelős operatív törzs.

A tájékoztatón Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kezdte az összefoglalást, aki azt mondta, „az első szó csak a köszöneté lehet, mindenki százszázalékosan megtette azt, ami az ő dolga volt”. Az állam ehhez maximum a keretet adta, tette hozzá Semjén, aki kifejtette: „a csodálatos három nap mégis a Szentatya karizmájától és a Szentlélek tapintható jelenlététől” volt jó. Semjén arról beszélt, közel százezernyi résztvevő volt az eseményeken, és köszönetet mondott a politikai paletta minden oldalának, amiért felelősségteljes és méltó hozzáállásukkal hozzájárultak ahhoz, hogy békességben lehessen fogadni a pápát.

Veres András győri megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke „nemzeti ünnepnek” nevezte a pápalátogatás három napját, amelynek hatása hónapokon, éveken keresztül el fog kísérni. Ugyancsak megköszönte a sajtónak a „tiszteletreméltó hozzáállását, a magyarországi sajtó olyan bizonyítványt tett le a világ felé, amely csak szuperlatívuszokban dicsérhető”, fogalmazott. A magyar kormánynak, hatóságoknak is köszönetet mondott, „nélkülük nem lettünk volna képesek ezt megvalósítani”. A Szentatya szavaiból kiviláglott, a magyar egyház feladata, hogy híddá váljon Kelet és Nyugat között, a kereszténységét elveszítő világ és a kereszténység között, és minden körülmények között kitartson az evangéliumi értékek mellett.

Tóth Tamás, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára, a pápalátogatás nemzeti koordinátora elmondta: 2-2,5 hónapjuk volt a felkészülésre.

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár szerint  a pápalátogatás ékes bizonyítéka volt annak, hogy Magyarországon az állam és az egyház együttműködésének új modellje jött létre, amely a feladatmegosztásból táplálkozik, nem pedig alá- vagy fölérendeltségből. Azt is kiemelte az MTI szerint, hogy a magyar kormánynak a hagyományos családról és a hagyományos nemi szerepekről vallott felfogása teljes mértékben egybecseng a pápa által elmondottakkal. Hozzátette, a mindent eltörölni igyekvő woke-kultúra Közép-Európában „masszív” politikai és egyházi falakba ütközik. Közölte: az egyházfő Budapesten töltött három napja a biztonságról szólt, erre Ferenc pápa nem várt cselekedetei is utaltak, például amikor a bazilika lépcsőjénél az emberek közé ment. A szervezés kereteiről az államtitkár elmondta, hogy a pápalátogatás megszervezésére hétmilliárd forintos keretösszeg állt rendelkezésre, az pedig rekordidőnek számít, hogy Magyarország két hónap alatt felkészült az eseményre.

Arra a kérdésre, hogy mi alapján döntöttek a különböző helyszíneken a sajtóorgánumok akkreditációjáról, Kovács Zoltán kifejtette, több mint 400 sajtóregisztráció érkezett hozzájuk, és egyes helyszíneken fizikai korlátok is voltak, és a Ferenc pápával együtt utazó, a Vatikánnál akkreditált 73 újságíró elsőbbséget élvezett. Mint megírtuk, a Magyar Hang nem lehetett ott a pápalátogatás sajtónyilvános eseményein, pedig munkatársaink minden formai követelmények megfelelően küldték el regisztrációjukat. Munkatársunk végül pénteken, a Karmelita kolostornál beszélt a Miniszterelnöki Kabinetiroda jelen lévő illetékesével, Szabó Balázzsal, aki közölte: azért nem tudták mindenki akkreditációját elfogadni, hogy „minél többen ott lehessenek” a sajtó munkatársai közül.

Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója elmondta, a TEK rendkívüli esemény nélkül és a „vatikáni szervek egyöntetű álláspontja szerint világszínvonalon” végezte el a pápa napi 24 órás személyi védelmét. A szakmai sikerért a főigazgató köszönetet mondott a hazai és nemzetközi társszerveknek, a polgári és katonai szolgálatoknak is.

Kuczik János Zoltán rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettes azt mondta: a nagyon alapos előkészítésnek és a széles körű együttműködésnek köszönhetően a rendőrség szempontjából is rendkívüli események nélkül fejeződött be Ferenc pápa magyarországi látogatása. „Minden az elképzeléseinknek, a tervekben rögzítetteknek megfelelően alakult” – jelentette ki, megjegyezve: a három nap alatt 7510 rendőr és 96 polgárőr működött közre a rendészeti feladatokban.