Parragh Lászlóék boltzár helyett létszámkorlátot vezetnének be az üzletekben

Parragh Lászlóék boltzár helyett létszámkorlátot vezetnének be az üzletekben

Orbán Viktor miniszterelnök (b2), Varga Mihály pénzügyminiszter (b), Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke (j) és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke (j2) a kamara gazdasági évnyitóján a budapesti New York Palace szállodában 2019. február 27-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– (...) azt javasoljuk, hogy amennyiben a betegségen átesett és a már beoltott felnőtt lakosság létszáma együttesen eléri a felnőtt lakosság 25 százalékát, érdemes megfontolni a boltzár fokozatos feloldását annak érdekében, hogy a magyar vállalkozások ne szenvedjenek el több kárt és ne induljon el egy tömeges csődhullám – írja közleményében a Parragh László vezette Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) a Hvg.hu szerint.

Azt is javasolják, ha további járványügyi intézkedések szükségesek, akkor „a tevékenység szerinti boltzár helyett az üzlethelyiségbe belépők létszámának korlátozása és az egységnyi üzlethelyiség területen tartózkodó személyek számának meghatározása legyen irányadó”.

Szerintük ezt a javaslatot a kereskedelmi érdekképviseletek is támogatják, mivel egy ilyen korlátozás a vállalkozások által sokkal jobban kezelhető és a hatóságok is könnyebben tudják ellenőrizni.

A kormány a járvány harmadik hullámára tekintettel szigorításokat vezetett be március 8-tól kezdődően, így például a korábbiakkal ellentétben a szépségszalonok és fodrászatok sem maradhattak nyitva. A miniszterelnök pénteken jelentette be, ugyan eredetileg március 22-ig szóltak a szigorítások, ezeket egy héttel meghosszabbítják a továbbra is súlyos járványhelyzet miatt.