Pedofilügy rázta meg Óbudát

Pedofilügy rázta meg Óbudát

Panellakások Óbudán (Balogh Roland/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK


Több hónapos belső vizsgálatot zárt le az óbudai DK-s polgármester, Kiss László, ennek során pedig azt találta állítása szerint, hogy súlyos mulasztásokat követett el a korábbi, Bús Balázs vezette fideszes városvezetés. A kerület honlapján számoltak be róla, hogy egy önkormányzati fenntartású óvodában dolgozó óvónő korábban éveken át készített pornográf felvételeket a rá bízott gyerekekről. A rendőrség idén április végén közölte, hogy a nő nem egyedül, hanem élettársával dolgozott. A Nemzeti Nyomozó Iroda mellett az Europol és más külföldi szervek is részt vettek az ügy felderítésében. Kiderült, a férfi saját gyerekükkel is folytatott szexuális cselekményeket. Az óvodásokról készített felvételeket aztán a darkweben terjesztették, feltehetően pénzért.

Kiss László polgármester beszámolt róla, az ügyről 2019 tavaszán tájékoztatták a korábbi önkormányzati vezetést, az viszont semmit nem tett. – Ahelyett azonban, hogy a gyermekvédelmi szabályok kidolgozását sürgették volna, vagy segítették volna az óvodai dolgozók felkészítését a szexuális visszaélések megelőzésére, a bántalmazás jeleinek felismerésére, okunk van feltételezni, hogy arra vonatkozóan tettek lépéseket, hogy az eset ne derüljön ki – közölte a kerületvezető. Belső ellenőrzés nem zajlott, és a képviselő-testületet sem tájékoztatták a történtekről. Sőt, a képviselő-testülettel el is fogadtatták közben az óvodapszichológusi létszám csökkentését.

Közben az óvónőt jogi és adminisztratív úton távolították el, de az óvoda dolgozóit sem tájékoztatták a történtekről. A mostani, ellenzéki vezetés szerint a közelgő beiratkozás mellett azért is titkolózhattak, mert zajlott az európai uniós választási kampány.

Fidesz: Hazug módon vádolják az előző vezetést

Az óbudai Fidesz oldalán azt írták, a tavaly tavasszal indult nyomozás során az előző vezetés teljeskörűen együttműködött a hatóságokkal. Az óvodapedagógus munkaviszonyát azonnali hatállyal megszüntették, és az ügy felderítése érdekében a hatóságok iránymutatásai alapján jártak el. A helyi Fidesz szerint Kiss arra már nem hívta fel a figyelmet, hogy a nyomozás idén áprilisban, tehát az ő vezetése alatt zárult le, és most történt meg a vádemelés is. Tehát már az új vezetés tudott csak a vádemelésben megfogalmazottak alapján vizsgálatot indítani. A Fidesz szerint Kiss „ebben a rendkívül érzékeny ügyben politikai pedofíliát valósít meg, a nyomozás lezárásából adódó kötelezettségeit az előző vezetést hazug módon megvádolva teljesíti.”

Bús Balázs csütörtöki közleményében hangsúlyozta: az előző vezetés minden, gyermekeket érintő, bántalmazással összefüggő és egyéb ügyben segítséget nyújtott mind a szülőknek, mind a pedagógusoknak, kiemelt hangsúlyt helyezve a gyermekvédelmi jelzőrendszer hatékony működtetésére. Így teljes körű pszichológiai és jogi segítséget ajánlott a III. kerület korábbi vezetése az érintetteknek, amelynek költségét az önkormányzat magára vállalta – közölte.