Pénzt küld az EU az Orbán-kormánynak az ukrajnai menekültek fogadására

Pénzt küld az EU az Orbán-kormánynak az ukrajnai menekültek fogadására

Az orosz-ukrán háború elől Ukrajnából menekülők a budapesti BOK csarnokban, ahol humanitárius tranzitpontot nyitott számukra a kormány a karitatív szervezetekkel együttműködve 2022. március 21-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hamarosan megérkezik az a mintegy 110 milliárd forintos uniós támogatás, amelyet hazánk az Ukrajnából érkező menekültek fogadására, ellátására fordíthat. A pénzt a Miniszterelnökség osztja el, miközben az állam mellett sok más résztvevője is van a menekültek ellátásának Magyarországon – írja a Népszava.

A támogatás szintje nem a nálunk letelepedett vagy letelepedni szándékozó ukránok számától függ, hanem a járvány alatt hazánknak megítélt pénzügyi segítség nagyságától, valamint a határ menti országként ránk háruló terhektől.

Mint a lap felidézi, arról nincsenek pontos adatok, hogy mennyi ukrajnai menekült van most Magyarországon. Azt közlik, hogy naponta mennyien menekülnek hazánk felé, sőt, azt is, hogy közülük hányan kapnak ideiglenes tartózkodási engedést, de hogy összesen hány menekült van Magyarországon, azt nem tudni.

A lap megkérdezte a Miniszterelnökséget, hogy kik között és mi alapján fogják elosztani a menekültellátás után járó uniós pénzeket, de választ egyelőre nem kaptak. Mint megjegyzik, az állam csak egy szereplő az ukrán menekültek ellátásában, a a tolmácsolás, a szállítás és az ellátás jelentős részét szeretetszolgálatok, önkormányzatok, civilek, önkéntesek végzik.

Budapest március végéig 92 millió forintot fordított a menekültek ellátására, ennyibe került nekik a szállás, az étkezés, a szállítás, az információszolgáltatás, és például az eszközbeszerzések, ennek nagyjából a felét látja viszont a főváros.

Címkék: Ukrajna, háború, EU, menekült