Petíciót indítanak Gödön a tiszta ivóvízért

Petíciót indítanak Gödön a tiszta ivóvízért

A hírhedt gödi Samsung-gyár. Nem csak zöld kérdés (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tiszta vizet a pohárba! elnevezéssel petíciót indítottak a Pest megyei Gödön az ellenzéki pártok és a Mindenki Magyarországa Mozgalom. A petíció célja, hogy a lakosság elegendő mennyiségű és jó minőségű ivóvízhez jusson. Balogh Csaba (Momentum) gödi polgármester szerint ugyanis a helyiek tiszta ivóvízhez jutása kerül veszélybe, ha a szeptemberben bemutatott tervek szerint épül meg a Samsung gyár szennyvízkezelőt és víznyerőt is tartalmazó beruházása.

A gyár beruházását különben a magyar kormány is támogatja 32 milliárd forinttal, ráadásul a Mészáros és Mészáros Kft. építheti meg. Ennek lényege, hogy az üzem szennyvizét Neveleken keresztül Vácra vezetnék, és a meglévő szennyvíztisztító mellé egy új telepet létesítenének, hogy ezen keresztül juttassák majd a Dunába. A Samsung növekvő ipari víz igényének kielégítésére pedig egy új felszíni vízkivételi mű épülne a Dunánál. Ez azért lehet hatással a gödiekre, mert a térség ivóvízigényét is az innen származó nyersvíz továbbtisztításával biztosítanák.

Balogh Csaba polgármester szerint a beruházás csak tovább fokozná a Gödön már jelenleg is érzékelhető problémákat. Szerinte a Samsung már most is túl zajos és óriási kamionforgalmat bonyolít, ezért a lakosok már nem tudnak biciklivel közlekedni és kérdéses a gyár által kibocsátott levegő és víz minősége is – emelte ki. Inotay Gergely, Vác alpolgármestere pedig azt mondta, hogy garanciát szeretnének, hogy maximálisan betartja mindenki a környezetvédelmi előírásokat.

A politikusok szerint egyébként a Samsungnál tervezett felszíni vízkivétel a parti szűrésű víznyerésnél instabilabb vízminőséget nyújtana és drágább is. Úgy látják, azért gondolkodnak ebben, mert a beruházás fő szempontja a Samsung sürgető vízigényének kielégítése a lakosság szükségletei helyett – áll a Momentum közleményében.

A sajtótájékoztatón azt mondták, lenne alternatívája az ivóvíz biztosításának. Vagy új parti szűrésű kutakat kellene nyitni, vagy a fővárosi vízbázisok felé kellene összekötő vezetéket építeni.

A Samsung üzemének területét a kormány különleges gazdasági övezetté nyilvánította, a fejlesztések feletti felügyelet Pest megye önkormányzatára és a kormányra szállt. 

Vác Város Önkormányzata egyébként lakossági fórumot szervezett szerdán a Gödön bővülő Samsung gyár szennyvízelvezetése és kapacitásbővítése miatt. A rendezvényen a váci polgárok mellett, Sződligetről és Gödről is sokan voltak jelen. A jelenlévők a felmerülő kérdéseikre kaphattak választ, a megjelent Duna Menti Regionális Vízmű Zrt (DMRV) képviselőitől, a Samsung gyár a meghívás ellenére nem képviseltette magát.

Matkovich Ilona köszöntője után Balogh Zsolt, a DMRV műszaki igazgatója mutatta be a 2024-ig megvalósuló új szennyvíztisztító telep terveit. 

A szakember elmondta, hogy a Samsung SDI jelzett kapacitásánál jóval nagyobbra tervezik a beruházást. Az aggodalmakra reagálva pedig elhangzott, hogy a Chinoin kútjai jelenleg is használatban vannak és minőségük olyan mint az ivóvíz, de természetesen nem tervezik ennek felhasználását.

Többen kifogásolták már, hogy a szennyvízelvezetés nyomvonala nem ideális, erre válaszul Balogh Zsolt elmondta: közterületen egyszerűbb elvinni a vezetékeket, de a kivitelező tervezőjének bevonásával már érdemben foglalkoznak új nyomvonallal, ami elkerüli Neveleket és Gödöt.

Elhangzott még, hogy a beruházás során a meglévő fogyasztók érdekeit nem érheti kár, és megvalósulásával 7000 köbméterrel nő majd a vízkivételi lehetőség.

A kérdésekre válaszolva több fontos dolgot is meg lehetett tudni: 2018-ban keresték meg a DMRV-t, hogy kapacitásnövekedést igényel a Samsung SDI a terjeszkedés miatt; a vízmű online szennyvízmérőt kért beépíteni, amely náluk jelez; a gyár szennyvízének kevés az iszaptartalma, nehézfémeket nem tudtak kimérni belőle, bár többször mérték.