Pokoli kánikula van kilátásban, elrendelték a hőségriasztást

Pokoli kánikula van kilátásban, elrendelték a hőségriasztást

Fürdőzők a kánikulában a balatonfenyvesi szabadstrandon 2021. június 22-én. Az országos tisztifőorvos harmadfokú hőségriadót rendelt el a kánikula miatt (Fotó: MTI/Varga György)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Életbe lépett az országos tisztifőorvos által elrendelt harmadfokú hőségriasztás, amely hétfő 0 órától csütörtök éjfélig tart. Harmadfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri a 27 Celsius-fokot.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) erről szóló közleményében nyomatékosan kérte, hogy a nagy melegben mindenki ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre, kerülje a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és a zsíros ételek fogyasztását. Senki ne tartózkodjon 11 és 15 óra között a tűző napon óvintézkedések nélkül; védje bőrét a leégés ellen megfelelő öltözködéssel, szellőző ruházattal és napvédő készítményekkel. Különösen figyeljenek erre a szabadtéren dolgozók és a szabadtéri rendezvények résztvevői - hangsúlyozták.

Kérték továbbá, hogy a járművezetők fokozottan figyeljenek, vezessenek óvatosan, mert a nagy meleg könnyen dekoncentráltságot okoz. A vízparton tartózkodók se napozzanak 11-15 óra között, és felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe.

A mostani hőség miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat Vas, Zala, Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén megyére elsőfokú, az ország többi területére másodfokú figyelmeztetést adott ki hétfőre.

Hétfőn a fátyol- és gomolyfelhők mellett sok napsütésre számíthatunk, főleg az Északi-középhegység térségében fordulhat elő egy-egy zápor, zivatar. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, hétfőn az Észak-Dunántúlon megélénkül, helyenként megerősödik a délkeleti, déli szél. Zivatarok mentén is lehet átmeneti szélerősödés. A legmagasabb nappali hőmérséklet 31 és 36 fok között valószínű – közölte hétfői előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az OMSZ hosszabb távú előrejelzése szerint is kegyetlen hőség vár ránk az előttünk álló héten.

Ami az orvosmeteorológiát illeti, az időkép előrejelzése szerint hétfőn nem lesz időjárási front a térségünkben, de a fokozódó hőség egyre többek szervezetét megviselheti. Fáradékonyság, dekoncentráltság, fejfájás, migrén jelentkezhet, valamint légszomj, rosszullét is előfordulhat. A nagy meleg különösen az idősek, a krónikus betegek és a keringési panaszokkal élők számára lehet megterhelő. Egy-egy zivatar néhol előfordulhat, melyek környezetében fokozódhat a fülledtség, felerősödhetnek az asztmások panaszai. Továbbra is ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre, valamint a kiegyensúlyozott táplálkozásra! Kerüljük a cukros, valamint az alkohol- és koffeintartalmú italok fogyasztását! 11 és 15 óra között országszerte nagyon erős lesz az UV-sugárzás, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről, illetve ebben az időszakban lehetőleg kerüljük a napon való tartózkodást!

A közlekedésmeteorológiáról szólva, hétfőn az időnként megjelenő gomolyfelhőkből csak egy-egy helyen fordulhat elő átmenetileg a keleti országrészben gyenge futó zápor, esetleg zivatar. Környezetükben vizes, csúszós útszakaszokra, helyenként hirtelen lecsökkenő látástávolságra kell számítani. Északnyugaton és zivatarok környezetében támadhat fel a szél, mely ronthatja az autók menetstabilitását. A napos időben érdemes lesz vezetés közben napszemüveget viselni. Napon a járművek hamar felforrósodhatnak, ezért figyeljünk fokozottan, hogy gyermekeinket, házi kedvenceinket ne hagyjuk a tűző napon álló, zárt járműben! Tartsunk megfelelő követési távolságot, vezessünk körültekintően!

Címkék: időjárás, kánikula