„Politikai okokból végzik ki a MOK-ot” – a Tanítanék Mozgalom szolidáris a kamarával

„Politikai okokból végzik ki a MOK-ot” – a Tanítanék Mozgalom szolidáris a kamarával

Törley Katalin és a Tanítanék Mozgalom aktivistái az Országgyűlés üléstermének karzatán

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– A Tanítanék Mozgalom szolidaritását fejezi ki a meghurcolt orvosok, illetve a Magyar Orvosi Kamara (MOK) mellett, melyet érdemi egyeztetés, tárgyalás helyett egy 24 óra alatt a parlamenten áttolt törvénnyel próbál meg kivégezni a kormány – jelezte a szervezet a Magyar Hanghoz pénteken eljuttatott közleményében.

Szerintük ma Magyarországon az orvosok és a pedagógusok helyzete több szempontból is hasonló. – Míg a két hivatás képviselői az összeomló szociális védőhálót próbálják fenntartani, addig a kormányzat a pedagógusokhoz hasonlóan most már az orvosokat is politikai lejárató kampányokkal támadja. A szakmai kritikát megfogalmazókat megpróbálják elhallgattatni, ellehetetleníteni. Ez egy bántalmazó kapcsolat, melynek véget kell vetni – szögezték le.

Azzal folytatták: „az erőszakos politikai támadásokra a szakmai szervezeteknek össze kell zárniuk. Szolidaritást kell vállalniuk egymással az oktatás, az egészségügy és a szociális és a kulturális szféra dolgozóinak – a tanárnak az orvossal, a szociális segítőnek a postással, az ápolónak a színésszel. Nem nézhetjük tovább, hogy a kormány egyenként teszi el láb alól azokat, akik felhívják a figyelmet a problémákra”.

Hangsúlyozták, az autonóm szakmai és érdekképviseleti szervezetek megkerülhetetlen szereplői a demokratikus rendszereknek. – Az a rendszer, amelyet a bosszú vezérel minden kritikus szakmai hang hallatán, nem hatékony és nem demokratikus, ezért nem elfogadható – írták.

 

A kormány hétfőn terjesztett a parlament elé egy a MOK-ot gyengítő javaslatot, amit kedden már el is fogadott a Fidesz-KDNP többségű parlament. Pénteken Karácsony Gergely főpolgármester is kiállt a szervezet mellett és azt kérte a budapesti orvosoktól, maradjanak tagok.