„Politikai zsákmányszerzés” – a V21-kiáll a Színművészeti függetlensége mellett

„Politikai zsákmányszerzés” – a V21-kiáll a Színművészeti függetlensége mellett

A Színház- és Filmművészeti Egyetemet elfoglaló hallgatók sátrai az épületen belül 2020. szeptember elsején (Fotó: Magyar Hang/Bent lévő hallgató)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elégedetlen a korábbi miniszterekből, államtitkárokból álló V21-csoport a koronavírus járvány második hullámának kezelési módjával. A csoport állásfoglalása szerint ez a szakszerűtlen kormányzás újabb bizonyítéka.

Azt írják, hogy az elmúlt hónapok ismét megmutatták, hogy a kormány a vírus miatti szükséghelyzettel visszaélve folytatta hatalma kiterjesztését, újabb kétes ügyekbe terelt költségvetési pénzeket, szűkítette a betegjogokat, a közalkalmazotti jogokat. Úgy vélik, hogy a határok előkészítetlen, az európai partnerekkel nem egyeztetett lezárása, az egy napig sem élő kormányrendelet körüli kapkodás, valamint a szeptember 1-jei tanévkezdés körüli kormányzati zűrzavar a hatóságok felkészületlenségét mutatja.

A lakosság járvány elleni védekezését gyengítik a politikai rögtönzések. A társadalom életét és a gazdaság működését zavarja a szakmai egyeztetések hiánya, a máshol bevált megoldások figyelmen kívül hagyása. A járványhelyzetben hazánknak szakértő államigazgatásra, a magyar és az európai jogrend talaján álló megfontolt kormányzatra, a társadalom valódi érdekeit szolgáló politikára van szüksége.

A csoport a Színház- és Filmművészeti Egyetemen kialakult helyzetről is írt. Eszerint a tudományos, oktatási, kulturális intézményeknek is szükségük van önállóságra az értékalkotáshoz. „Elítéljük az önkényes kormányzás és a politikai zsákmányszerzés gyakorlatát ezen a fontos és érzékeny területen. A Színház- és Filmművészeti Egyetem hatalmi megszállása veszélyezteti nemzeti kultúránknak ezt a patinás nevelő intézetét. Szolidárisak vagyunk a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóival és támogatjuk törekvéseiket”.

A nyilatkozatot Balázs Péter és Bod Péter Ákos társelnökök mellett Andor László, Bárándy Péter, Bozóki András, Érsek Ákos, Gábor Péter, Göncz Kinga, Holoda Attila, Hegyesiné Orsós Éva, Jeszenszky Géza, Mellár Tamás, Nagy Zoltán, Pusztai Erzsébet, Raskó György és Székely Tamás írta alá.