Publicus: Budapesten a migránsozás sem segítene a Fidesznek

Publicus: Budapesten a migránsozás sem segítene a Fidesznek

640 afganisztáni zsúfolódott össze az amerikaiak Katarba tartó C–17-esén 2021. augusztus 15-én (Fotó: Reuters)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Még a Fidesz-KDNP egyik fontos kampánytémája, a "migránsozás" sem segít a kormánypártoknak a fővárosban: a budapestiek 58 százaléka akkor is az ellenzéki összefogásra voksolna 2022-ben, ha addig egy Magyarországot is érintő menekültválság alakulna ki – derült ki a Publicus Intézet Népszavának készített felméréséből. A Fidesz ebben az esetben 28 százalékra számíthatna Budapesten, 14 százaléknyi bizonytalan voks mellett.

Orbán Viktornak ennek ellenére jól jönne a 2015-ös hasonló menekültválság, hiszen a községekben már 44 százalékra számíthatna a mostani kormánypárt, az ellenzék 32 százalékával szemben. A felmérés szerint egy esetleges menekültválságban tartott parlamenti szavazáson a voksok 39 százalékát kapná az ellenzék és ugyanennyit szereznének a mostani kormánypártok.

A kormánypárti szavazók között vannak a legkisebb arányban azok (9 százalék), akik szerint az lenne a helyes magatartás az uniós országok részéről, ha befogadnák azokat, akik bizonyítani tudják, hogy életveszélyből menekülnek. Ennél sokkal több Fidesz-KDNP szimpatizáns (23 százalék) tartaná helyes megoldásnak, ha a menekülőket egyszerűen visszatoloncolnák Afganisztánba. Az ellenzéki választók pont fordítva gondolják, de abban gyakorlatilag teljes az egyetértés a táborok között, hogy az Afganisztánnal határos országokat kellene segíteni, hogy ott kezelhessék a menekültkérdést. A magyar társadalom majdnem kétharmada ezt tartaná a leghelyesebb megoldásnak, nem törődve az érintett államok álláspontjával.