Rekordmagas tesztelés mellett nő a fertőzöttek száma

Rekordmagas tesztelés mellett nő a fertőzöttek száma

Koronavírus-teszthez mintát vesznek az országos szűrővizsgálaton (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár napok óta rekordokat döntöget az új fertőzöttek száma, de mindez leginkább annak az eredménye, hogy minden korábbinál több tesztet végeztek. Erről hosszú elemzést írtunk már csütörtökön, megjegyezve, hogy a legutolsó adatok még nem lettek feltöltve. Azt tudni lehetett, hogy a 73 fertőzött 4625 teszttel jött össze, míg előző nap csak 1892-t végeztek, így csak huszonnégyet találtak. Csütörtökön 91, péntek reggel pedig 132 új fertőzöttről számoltak be.

Korábban többen is felrótták a hatóságoknak, hogy vonakodnak a tesztelésektől, erre sokszor kifejezett könyörgésre sem hajlandóak. Hiába tért vissza valaki például külföldről, és érzett magán tüneteket, miután zöld országból jött, így nem akarták tesztelni – idéztük olvasónkat csütörtöki cikkünkben. Ehhez képest, mint az Azonnali korábbi írásából kiderült, a hatósági házi karantén elrendelését jóval könnyebben veszik, viszont úgy zárják be az embert, hogy akár teljesen egészséges is lehet.

Ugyanakkor a kormánytagoknak nem sokat kellett várniuk, miután felmerült a fertőzésgyanú. Csütörtökön derült ki, hogy koronavírusos lett Hollik István, illetve hogy hatósági házi karantént rendeltek el többek közt Orbán Balázsnál és Gulyás Gergelynél. Utóbbi viszont a pénteki második teszteredményére várt, hogy aztán elmehessen a kormányülésre, illetve kormányinfót tarthasson.

Azt Hadházy Ákos független képviselő is felvetette, hogy a rekordmértékű tesztelés feltehetően összefüggésben áll a kormánypárti politikusok érintettségével. A 24.hu szerint egy múlt heti, zsófiapusztai magánrendezvényen vettek részt a képviselők, és miután Hollik rosszul érezte magát, kontaktként felmerült a többi résztvevő is. Kapcsolódó hír, hogy a hét elején a kormánypárti Tranzit Fesztivál részéről is azt közölték: a szervezők között felbukkant a koronavírus, ezért inkább lefújják a teljes rendezvényt. Itt számos kormánypárti és ellenzéki politikus vitázott volna, továbbá meghirdettek egy Orbán Viktor-beszédet.

„Hollik István és a fél kormány fertőzöttsége magyarázza meg a reggeli posztom egy ábráját. Arról írtam, hogy ahogy furcsa módon egyik nap hirtelen többet tesztelünk, több is lett a fertőzött. Csak azt nem tudtam, miért teszteltünk szerdán olyan sokat. Hát itt a megoldás: amikor a magasságos kormányba üt a ménkű, akkor még M.Cecília is hajlandó teszteltetni az utolsó helyettes államtitkárt is” – írta csütörtöki posztjában Hadházy.

A hivatalos adatok szerint 27-én reggel 3732 volt az új tesztek száma, péntek reggel pedig még több, 5846. Utoljára június 17-én végeztünk megközelítőleg ennyit, 5311-et. Igaz, akkor a fertőzöttek száma így is elhanyagolható volt, így lett rekordalacsony a pozitív tesztek aránya: 0,07 százalékos. Ez a szám kétszer ugrott meg igazán, március 17-én (9,4 százalék), illetve április 11-én (9,9 százalék).

Az utóbbi napokban bár folyamatosan nő az azonosított fertőzöttek száma, a pozitív tesztek aránya kifejezetten alacsony régióban tanyázik. Augusztus 21-én, amikor 52 fertőzöttről számoltak be, 1,55 százalék volt, míg most szerdán 1,57, csütörtökön 2,44, pénteken pedig 2,26.

A halálozási adatokban sem találkozhatunk kiugró számokkal. A csütörtöki 91 fertőzött mellett nem volt új elhunyt, a mai 132 mellett szintén nem. Utoljára június 29-én volt napi négy halott, azóta a nulla és három közti tartományban volt Magyarország. Amikor áprilisban a mostanihoz hasonló fertőzöttségi adatok érkeztek, akkor a halálozások száma is jelentősebb volt: április 18-án 16, április 19-én 17 új elhunytról adtak hírt. Mindez egyébként összefüggést mutat azzal is, hogy máshol is csökken a halálozási arány, köszönhetően a jobb kezeléseknek, a felkészültebb kórházaknak.

Bár az új fertőzöttek száma, így az aktív eseteké is egyre nő, a kórházban kezelteké, illetve a lélegeztetőgépen lévőké szinte egyáltalán nem. Ez azt jelenti, hogy a friss fertőzöttek túlnyomó része hatósági házi karanténban van, és vagy tünetmentesek, vagy enyhébb tüneteik vannak. Augusztus 20-án a napi jelentésben azt írták, 57 beteget ápolnak kórházban, közülük pedig heten vannak lélegeztetőgépen. Augusztus 28-án ehhez képest 78 kórházi betegről, illetve szintén hét lélegeztetőgépen lévőről tudunk. Huszadika óta 519 új fertőzöttet azonosítottak Magyarországon, míg a kórházban kezeltek száma, ahogy fentebb is kiderült, csak huszoneggyel lett több.